Πέμπτη 30 Οχτώβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ
Χορεύοντας στο ρυθμό των κερδοσκόπων

Τις ανησυχίες τους για την εκδήλωση κερδοσκοπικών επιθέσεων σε βάρος της δραχμής, εκφράζουν κυβερνητικοί παράγοντες, ενώ επανέρχονται σενάρια για υποτίμηση ή ταχεία διολίσθηση στην προοπτική ένταξής της στο μηχανισμό των σταθερών συναλλαγματικών ισοτιμιών

Η διεθνής χρηματιστηριακή κρίση άφησε τα αποτυπώματά της χτες και στη χώρα μας, καθώς ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου παρουσίασε μείωση 2,87%,τα επιτόκια στη διατραπεζική αγορά αυξήθηκαν στο 13% - 13,5%, ενώ στη χτεσινή δημοπρασία πολυετών Ομολόγων το υπουργείο Οικονομικών έκανε δεκτές προσφορές με επιτόκιο 0,8% υψηλότερο από το επιτόκιο βάσης που είχε ανακοινώσει. Παράλληλα, συνεχίστηκε και χτες η πίεση στη δραχμή σε δύο επίπεδα. Ξένοι, κυρίως, επενδυτές προχώρησαν σε μαζικές πωλήσεις δραχμών έναντι ECU, ενώ υπήρξε και βραχυχρόνιος δανεισμός δραχμών, στοιχείο απαραίτητο για την εκδήλωση κερδοσκοπικών επιθέσεων. Για τη διατήρηση της ισοτιμίας της δραχμής, η Τράπεζα της Ελλάδας έκανε και νέες παρεμβάσεις στις αγορές κεφαλαίου, ενώ εκδηλώθηκαν εκροές συναλλάγματος 500 - 600 εκατ. ECU. Κυβερνητικά στελέχη εκτιμούν ότι οι επόμενες 2-3 ημέρες θα είναι κρίσιμες για το ελληνικό νόμισμα. Παράλληλα, εμφανίστηκαν χτες και πάλι τα σενάρια για υποτίμηση ή ταχεία διολίσθηση της δραχμής, στην προοπτική ένταξής της το α εξάμηνο του 1998 στο μηχανισμό σταθερών συναλλαγματικών ισοτιμιών του Ευρωπαϊκού Νομισματικού Συστήματος.

Παρά τις προσπάθειες που παράγοντες του Χρηματιστηρίου έκαναν όλες τις τελευταίες μέρες, για να αποφευχθεί πτώση των τιμών στη Σοφοκλέους, χτες αποδείχτηκε για μια ακόμα φορά ότι τα "κοράκια" του χώρου δεν αφήνουν ούτε μια ευκαιρία να πάει χαμένη. Ετσι, παρά το γεγονός ότι η χτεσινή συνεδρίαση ξεκίνησε "ψύχραιμα" και μετά το πρώτο ημίωρο ο γενικός δείκτης ήταν περίπου στα επίπεδα της Δευτέρας, από τις 11.45 μέχρι το τέλος της συνεδρίασης σημειώθηκε συνεχής πτωτική τάση. Την εικόνα αυτή, σύμφωνα με αρμόδιους παράγοντες, συνέθεσαν τόσο οι πωλήσεις που πραγματοποίησαν "ξένοι θεσμικοί επενδυτές", προκειμένου να "πατσίσουν" ζημιές που είχαν από άλλα χρηματιστήρια, όσο και ελληνικές μεγάλες χρηματοοικονομικές εταιρίες. Το αποτέλεσμα ήταν στο τέλος της συνεδρίασης ο δείκτης να χάσει 2,87%. Αν συνυπολογιστεί και η "πτώση" από τη συνεδρίαση της Δευτέρας, τότε η κάμψη των δύο ημερών είναι της τάξης του 5,37%, ενώ οι τιμές πολλών μετοχών έχουν διαμορφωθεί σε τέτοια χαμηλά επίπεδα, ώστε είναι ήδη ελκυστικές, για να ξεκινήσει ο νέος κύκλος του τζόγου από τους "θεσμικούς επενδυτές", τους μόνους συναλλασσόμενους με το Χρηματιστήριο, που ανεξάρτητα από την πορεία των μετοχών και τις σχετικές μεγάλες ή μικρές διακυμάνσεις τους, είναι οι μόνοι που τελικά πάντα είναι οι κερδισμένοι.

Ο φόβος του '94

Ο πονοκέφαλος του οικονομικού επιτελείου αυτή τη στιγμή εντοπίζεται στο θέμα της διατήρησης της ισοτιμίας της δραχμής, καθώς εκδηλώνονται φόβοι για επανάληψη των κερδοσκοπικών επιθέσεων που έλαβαν χώρα το Μάη του 1994, αμέσως μετά την κυβερνητική απόφαση για την απελευθέρωση της βραχυπρόθεσμης κίνησης κεφαλαίων. Κυβερνητικοί παράγοντες φέρονται να εκφράζουν την άποψη ότι θα προτιμούσαν μια μεγάλη εκροή συναλλάγματος, που θα εκδηλωνόταν τις μέρες που το χρηματιστηριακό "κραχ" είχε επεκταθεί σε όλα τα χρηματιστήρια του κόσμου, από το να συνεχιστούν οι εκροές, έστω και σε μικρές δόσεις, τις επόμενες ημέρες, τη στιγμή δηλαδή που η αναταραχή διεθνώς φαίνεται να κοπάζει. Και αυτό που φοβούνται είναι μήπως η συνέχιση της εξόδου συναλλάγματος από τη χώρα, στο αμέσως προσεχές διάστημα - συγκεκριμένα μέχρι την Παρασκευή - πάρει μεγαλύτερες και ανεξέλεγκτες διαστάσεις την ερχόμενη βδομάδα κατά τα πρότυπα του 1994. Και υπάρχει σοβαρός προβληματισμός αν θα μπορέσει η δραχμή να προβάλει αντιστάσεις σε μια διαφαινόμενη νέα κερδοσκοπική επίθεση. Ολα αυτά τα σενάρια συνδέονται με την προοπτική εισόδου της δραχμής στο μηχανισμό σταθερών συναλλαγματικών ισοτιμιών του ΕΝΙ, μέχρι το α εξάμηνο του 1998 και μιας έντονης φημολογίας ότι η είσοδος θα συνδυαστεί και με"αναπροσαρμογή" της ισοτιμίας στα πραγματικά δεδομένα, καθώς - υποστηρίζεται - ότι η πολιτική της "σκληρής" δραχμής έχει οδηγήσει σε υπερτίμησή της ως προς τα ευρωπαϊκά κυρίως νομίσματα.

Ο Δ. Ρέππας

Οι εξελίξεις στα διεθνή χρηματιστήρια και η αντανάκλασή τους στη Σοφοκλέους απασχόλησαν χτες την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο. Ο Δ. Ρέππας ανέφερε ότι η κρίση άγγιξε και το ελληνικό χρηματιστήριο, λόγω της διεθνοποίησης της οικονομίας, αλλά, παρ' όλα αυτά, δεν παρουσιάστηκαν μεγάλα προβλήματα για τη χώρα μας.

Ερωτώμενος, για το αν η κυβέρνηση σκέφτεται να προχωρήσει σε αυξήσεις των επιτοκίων, σαν ανάχωμα στην επέκταση της κρίσης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε ότι δεν αντιμετωπίζει τέτοιο θέμα η κυβέρνηση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ