ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 30 Οχτώβρη 1997
Σελ. /36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΑΤΡΑ
"Μπαλάκι" οι ευθύνες

Μετά τη γενικευμένη αγανάκτηση και τη δίκαιη οργή των πλημμυροπαθών για την αδικαιολόγητη καταστροφή, που προήλθε από την ανυπαρξία αντιπλημμυρικών έργων, οι "υπεύθυνοι" φορείς αποποιούνται τις ευθύνες τους και πετούν ο ένας στον άλλο το "μπαλάκι", δίνοντας, δημόσια, αποκαλυπτικά στοιχεία ο ένας για την ανικανότητα του άλλου. Τη Δευτέρα ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΠ, Ηρακλής Παπαδόπουλος,και ο δήμαρχος, Ανδρέας Καράβολας,έδωσαν συνέντευξη Τύπου όπου αναφέρθηκαν στην ανυπαρξία έργων και ούτε λίγο - ούτε πολύ φάνηκαν ανακουφισμένοι επειδή ο χείμαρρος "ξεχείλισε πολύ ψηλά" κι έτσι δεν υπήρξαν θύματα και, σηκώνοντας τα χέρια ψηλά, ζήτησαν "να μας λυπηθεί ο Θεός" και να μην υπάρξει νέα νεροποντή, γιατί τότε υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να υπάρξουν θύματα. Ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΠ μίλησε για έλλειψη έργων ορεινής υδρονομίας και ημιτελή διευθέτηση του χειμάρρου Διακονιάρη, προσθέτοντας πως δεν υπάρχει μελέτη εκβολής του χειμάρρου. Επέρριψαν ευθύνες για το στένεμα της κοίτης του Διακονιάρη στους καταπατητές, αποσιωπώντας πως κι ο ίδιος ο δήμος έχει χτίσει εργαστήριο καρναβαλικών κατασκευών στην κοίτη του χειμάρρου Γλαύκου! Ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΠ παρουσίασε υπηρεσιακή αλληλογραφία της ΔΕΥΑΠ και της ΔΕΚΕ, όπου η τελευταία αρνείται να προχωρήσει σε έργα εκτροπής του Διακονιάρη κρίνοντάς τα "δύσκολα και δαπανηρά". Ταυτόχρονα έχει ξεσπάσει διαμάχη μεταξύ της Νομαρχίας Αχαϊας και της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας για το αν δόθηκαν κονδύλια για αντιπλημμυρική προστασία. Ο νομάρχης Αχαϊας ανέφερε πως "το 1995 δόθηκαν από το ΥΠΕΧΩΔΕ 600 εκατομμύρια δρχ. να τα διαχειριστεί η Περιφέρεια", πως η νομαρχία τα ζήτησε αλλά η τότε περιφερειάρχης Βασιλική Μόσιαλου δεν τα έδωσε. Από την πλευρά του ο γγ της Περιφέρειας, Γιώργος Μουτσόπουλος,ισχυρίζεται πως δεν του έχει υποβληθεί "κανένα σχέδιο αντιπλημμυρικών έργων από κανένα φορέα".

Κι ενώ οι "υπεύθυνοι"... Πιλάτοι "νίπτουν τας χείρας τους" και ο εισαγγελέας Πλημμελειοδικών Πάτρας διατάσσει διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για τα αίτια και τους υπεύθυνους της καταστροφής, οι πληγέντες προσπαθούν μόνοι να σταθούν στα πόδια τους, μαζεύοντας ό,τι απόμεινε από το βιος τους. Περιμένοντας την "αποτίμηση" των καταστροφών και τη σύσταση επιτροπών, βλέπουν πως μόνος δρόμος για την άμεση αποκατάσταση των ζημιών είναι η σύσταση επιτροπών διεκδίκησης και η τιμωρία των υπευθύνων. Ζητούν αποκατάσταση και αντιπλημμυρική προστασία, λέγοντας χαρακτηριστικά πως "τώρα το καμπανάκι χτύπησε. Τουλάχιστο να μη μας βρουν χειρότερα".

ΚΚΕ
Τι μέτρα θα πάρετε;

Επίκαιρη Ερώτηση στη Βουλή

Πού αποδίδει η κυβέρνηση τις καταστροφές στην πόλη της Πάτρας και αν θα καταλογιστούν συγκεκριμένες ευθύνες σ' αυτούς που με ενέργειες ή παραλείψεις τους ευθύνονται γι' αυτήν την κατάσταση, ρωτά τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ ο βουλευτής του ΚΚΕ Αχ. Κανταρτζής,με επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή.

Με δεδομένο, όπως επισημαίνει, ότι η αποκατάσταση και η αποζημίωση όσων έχουν υποστεί μέχρι σήμερα καταστροφές από πλημμύρες είναι ανεπαρκέστατη (Κόρινθος κλπ.) θέτει το ερώτημα αν προτίθεται η κυβέρνηση να πάρει ουσιαστικά μέτρα προς αυτή την κατεύθυνση όπως είναι η άμεση οικονομική ενίσχυση 500.000 δρχ. σε όλους τους πληγέντες, η πλήρης (100%) και άμεση αποζημίωση των ζημιών σε οικοσκευές, φθορές στις κατοικίες, σε εμπορεύματα και εξοπλισμό των καταστημάτων κλπ., η έκτακτη επιδότηση των ανέργων πληγέντων από τον ΟΑΕΔ τώρα και η πραγματική στήριξη των μικρομεσαίων και οικογενειακών επιχειρήσεων.

Ρωτά επίσης τον αρμόδιο υπουργό τι συγκεκριμένα μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση για να ξεκινήσουν τα αναγκαία αποστραγγιστικά, αντιπλημμυρικά έργα προστασίας και αναβάθμισης των λαϊκών συνοικιών της πόλης καθώς και για τον καθαρισμό των χειμάρρων ώστε να μην ξαναπαρουσιαστεί στο μέλλον παρόμοιο πρόβλημα.

Οπως επισημαίνει στην Ερώτηση ο βουλευτής του ΚΚΕ, μια συνηθισμένη ξαφνική νεροποντή ήταν αρκετή για να πλημμυρίσει και η πόλη της Πάτρας, ακολουθώντας και αυτή τη μοίρα των υπόλοιπων πόλεων και περιοχών που τα τελευταία χρόνια έχουν υποστεί τεράστιες καταστροφές από πλημμύρες. Για μια ακόμη φορά καλούνται οι κάτοικοι των φτωχών λαϊκών συνοικιών της Πάτρας (Αγ. Νεκτάριος, Προσφυγικά, Τέρψη, Πράτσικας, Ζαρουχλέικα, Ιτιές, Λάγγουρα κλπ. ) να πληρώσουν την εγκληματική αδιαφορία και την πολιτική που εφάρμοσαν οι μέχρι σήμερα κυβερνήσεις οι οποίες δεν πήραν τα απαραίτητα μέτρα για την αντιπλημμυρική προστασία της. Αντίθετα επέτρεψαν με ενέργειές τους ή παραλείψεις τους το μπάζωμα στις κοίτες των ποταμών, την οικοδόμηση μέχρι και εργοστασίων στις κοίτες τους, ενώ δεν πάρθηκαν ούτε στοιχειώδη μέτρα καθαρισμού των χειμάρρων και των φρεατίων του αποχετευτικού συστήματος παρά τις, κατά καιρούς, εκκλήσεις των κατοίκων.

ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ
Ταξική επιλογή η υποβάθμιση

Ανακοίνωση με αφορμή τις πλημμύρες

Με ανακοίνωσή της η "Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία" Αχαϊας αναφέρει με αφορμή τις πλημμύρες:

"Αρκούσε μια ξαφνική και έντονη βροχόπτωση για να πλημμυρίσει τις νότιες εργατογειτονιές της Πάτρας, με αποτέλεσμα τεράστιες καταστροφές σε σπίτια, οικοσκευές και στα μικρομάγαζα.

Αμέσως, κρατικοί κυβερνητικοί παράγοντες τρέχουν να κρύψουν τις τεράστιες εγκληματικές ευθύνες τους στο όνομα των φυσικών και απρόβλεπτων φαινομένων. Λες και τα μπαζώματα στους χειμάρρους, τα έργα της Περιμετρικής που προχωράνε με ρυθμούς χελώνας, η τσιμεντοποίηση των χειμάρρων δεν είναι δική τους ευθύνη- της κυβέρνησης και του ΥΠΕΧΩΔΕ - αλλά αυτού που πλημμύρισε το σπίτι στις εργατικές κατοικίες Αγ. Νεκταρίου.

Η υποβάθμιση των εργατογειτονιών της Πάτρας, η διαμόρφωσή τους σε ΓΚΕΤΟ είναι ταξική επιλογή. Είναι η εγκληματική πολιτική που ακολουθούν χρόνια τώρα η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και οι προηγούμενες κυβερνήσεις γιατί Θεό τους έχουν τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου, τα κέρδη των εργολάβων.

Βαριές όμως ευθύνες έχει και η νομαρχιακή αρχή γιατί το λιγότερο που έκανε είναι να αγνοεί τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι αυτών των περιοχών, να κάνει πως δεν καταλαβαίνει για τις σκανδαλώδεις επεμβάσεις που γίνονται στο περιβάλλον και στις κοίτες των χειμάρρων ή στα έργα (Περιμετρική κλπ.).

Αχνα δεν έβγαλαν αυτό το διάστημα για τους κινδύνους που διαφαίνονταν για τη ζωή των κατοίκων.

Είναι συνυπεύθυνοι γιατί κι αυτοί προσκυνάνε τον ίδιο Θεό με την κυβέρνηση, δηλαδή, ό,τι καλό για τους μεγαλοεργολάβους και την ιδιωτική πρωτοβουλία πρέπει να πληρώνεται αν χρειαστεί με τον ιδρώτα και τη ζωή των εργαζόμενων. Ακόμα περιμένουν να δουν ποιοι φταίνε για την κατάσταση στην Περιμετρική που παρ' ολίγο να στοιχίσει τη ζωή δεκάδων εργατών.

Γι' αυτό είναι τουλάχιστον προκλητικές οι δηλώσεις του Νομάρχη ότι τάχα για όλα φταίει ο καιρός και η απρόβλεπτη θεομηνία.

Η "Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία" Αχαϊας καλεί την κυβέρνηση να προχωρήσει σε άμεσα μέτρα επιβίωσης και προστασίας των πλημμυροπαθών. Θεωρούμε τουλάχιστον εμπαιγμό αυτά που ανακοινώθηκαν. Πρέπει να παρθούν μέτρα όπως:

  • Πλήρης καταγραφή των ζημιών.
  • Αμεση ενίσχυση 500.000 δραχμών σε όλους τους πληγέντες.
  • Πλήρης και 100% αποζημίωση για όλες τις καταστροφές σε σπίτια, οικοσκευές, εμπορεύματα και εξοπλισμούς καταστημάτων.
  • Αμεσα μέτρα προστασίας από τις πλημμύρες και παράλληλα σχεδιασμός έργων αντιπλημμυρικής προστασίας.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ επίσης να συνεδριάσει έκτακτα το Νομαρχιακό Συμβούλιο για την εκτίμηση της κατάστασης και τη λήψη άμεσων μέτρων".

ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ
Θεαματική άνοδος της "Εργατοϋπαλληλικής Ενότητας"

Θεαματική άνοδο είχε το ψηφοδέλτιο της "Εργατοϋπαλληλικής Ενότητας" (ΕΕ), που υποστηρίζεται από τη "Δημοσιοϋπαλληλική Ενότητα" στις εκλογές, που έγιναν την περασμένη βδομάδα για την ανάδειξη νέου Διοικητικού Συμβουλίου στο Σύλλογο Εργαζομένων του Δήμου Περιστερίου και αντιπροσώπων στην Ομοσπονδία. Η ΕΕ αύξησε στις εκλογές τις δυνάμεις της και σε ψήφους και σε έδρες. Αντίθετα, οι παρατάξεις που υποστηρίχτηκαν από την ΠΑΣΚΕ και το ΣΥΝ παρουσίασαν μεγάλη πτώση, σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές του 1995, στις οποίες, μάλιστα, είχαν ψηφίσει και περισσότεροι εργαζόμενοι.

Συγκεκριμένα, για το νέο ΔΣ, και στα 483 έγκυρα ψηφοδέλτια η ΕΕ έλαβε 176 ψήφους και 3 έδρες (36,4%). Στις εκλογές του 1995 είχε λάβει 75 ψήφους και μία έδρα (14,2%). Η "Συνδικαλιστική Αγωνιστική Πορεία" (ΣΑΠ) που υποστηρίζεται από την ΠΑΣΚΕ έλαβε 268 ψήφους και 5 έδρες (55,5%), ενώ το 1995 είχε λάβει 347 ψήφους και 7 έδρες (65,9%). Οι "Ανεξάρτητες Συνδικαλιστικές Κινήσεις" (ΑΣΚ) που υποστηρίζονται από τον ΣΥΝ έλαβαν 37 ψήφους και μία έδρα (7,6%), ενώ το 1995 είχαν λάβει 78 ψήφους και μία έδρα (14,8%).

Για την ανάδειξη αντιπροσώπων στην Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στους ΟΤΑ, η ΕΕ έλαβε 197 ψήφους (από 67 που έλαβε το '95) και εξέλεξε 4 αντιπροσώπους από 2 που είχε. Η ΣΑΠ έλαβε 246 ψήφους (από 350 που έλαβε το '95) και εξέλεξε 5 αντιπροσώπους από 7 που είχε. Τέλος, η ΑΣΚ έλαβε 39 ψήφους από 86 που είχε λάβει και εξέλεξε έναν αντιπρόσωπο από 2 που είχε.

Η ΕΕ, σε ανακοίνωση που εξέδωσε, χαιρετίζει τους εργαζόμενους και τους καλεί να ενώσουν τη φωνή τους και να αγωνιστούν για να διεκδικήσουν μια Τοπική Αυτοδιοίκηση χωρίς ιδιωτικοποιήσεις και ανταποδοτικότητα, με δωρεάν παροχή δημοτικών υπηρεσιών και εργαζόμενους αναβαθμισμένους οικονομικά και θεσμικά.

ΑΘΗΝΑ
Να προστατευτεί ο Κεραμεικός

Επιστολή του Λεων. Αυδή, για συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο

Την απειλή των έργων του ΜΕΤΡΟ για τις αρχαιότητες του Κεραμεικού φέρνει στο Δημοτικό Συμβούλιο ο επικεφαλής της "Αγωνιστικής Συνεργασίας για την Αθήνα" Λεων. Αυδής,καλώντας το Δήμο Αθηναίων να παρέμβει άμεσα για να προλάβει την ανεπανόρθωτη καταστροφή.

Ο Λεων. Αυδής, με χτεσινή επιστολή του στον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, αφού σημειώνει ότι μετά τις έντονες διαμαρτυρίες του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων και πολιτών ο δήμος οφείλει να προστατεύσει τις αρχαιότητες του Κεραμεικού, καλεί τον Αρ. Αναπλιώτη να εγγράψει το θέμα στην ημερήσια διάταξη και κατά τη συνεδρίαση να κληθούν εκπρόσωποι του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων και της εταιρίας "Αττικό Μετρό", ώστε να συζητηθούν όλες οι πλευρές του ζητήματος.

Στην επιστολή του ο επικεφαλής της "Αγωνιστικής Συνεργασίας" συγκεκριμένα σημειώνει ότι "από τις έντονες διαμαρτυρίες του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων και πολιτών, φαίνεται ότι ο Κεραμεικός κινδυνεύει και από τους νέους σχεδιασμούς για την πιλοτική σήραγγα. Οι αρμόδιοι φορείς εξάλλου δε φαίνεται να σκέπτονται την εγκατάλειψη του σταθμού του Κεραμεικού, του οποίου η σύνδεση με το δίκτυο μετρό σε κάθε περίπτωση απειλεί τον αρχαιολογικό χώρο με ανεπανόρθωτη καταστροφή".

"Ενόψει αυτών των εξελίξεων, τονίζει ο Λεων. Αυδής, ο Δήμος Αθηναίων έχει καθήκον να ρίξει όλο το βάρος του στην προστασία του Κεραμεικού όχι με αόριστες και γενικόλογες τοποθετήσεις, αλλά με τη διατύπωση συγκεκριμένων θέσεων και με την ενεργητική υποστήριξή τους". Και ζητά να γίνει αυτό άμεσα στην ερχόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβούλιου, με τη συμμετοχή, για την ενημέρωση των Δημοτικών Συμβούλων, όλων των εμπλεκομένων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ