ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 31 Οχτώβρη 1997
Σελ. /36
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΝΑΥΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ
Εσπευσμένα σε συνέδριο...

Στόχος η απαλλαγή της Ομοσπονδίας από κάθε θετική απόφαση και η ένταξή της ανοιχτά στην υπηρεσία εφοπλιστών - κυβέρνησης, ενόψει της θύελλας των αντιναυτεργατικών μέτρων. Οργιάζουν οι παρασκηνιακές συναλλαγές. Οργισμένη αντίδραση ΠΕΜΕΝ - "ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ"

Να "απαλλάξουν" την Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία (ΠΝΟ), από αποφάσεις Συνεδρίων και Γενικών Συμβουλίων, που αφορούν την υπεράσπιση της απασχόλησης, της κοινωνικής ασφάλισης των ναυτεργατών, αλλά και του καμποτάζ, επιδιώκουν τα στελέχη των παρατάξεων ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ, που αποτελούν την πλειοψηφία της διοίκησης της Ομοσπονδίας, ενόψει του 25ου Πανναυτικού Συνεδρίου της ΠΝΟ.

Τα σχέδιά τους αποκαλύφθηκαν προχτές, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΠΝΟ. Συγκεκριμένα, η πλειοψηφία αποφάσισε το Συνέδριο να διεξαχθεί, όπως - όπως, στις 4 και 5 Δεκέμβρη,όταν το Καταστατικό δίνει περιθώριο μέχρι τις 19 Γενάρη και ενώ ακόμα και η νομική υπηρεσία της Ομοσπονδίας έκρινε ότι είναι πολύ στενά τα χρονικά περιθώρια που απομένουν, ώστε να γίνουν οι ανάλογες προετοιμασίες και στα σωματεία - μέλη.

Επίσης, η πλειοψηφία αρνήθηκε να υλοποιήσει την απόφαση του Γενικού Συμβουλίου για την τροποποίηση του Καταστατικού της Ομοσπονδίας και την εφαρμογή της απλής αναλογικής,επιμένοντας έτσι στη νόθευση των συσχετισμών στην ΠΝΟ, αλλά και την ίδια τη ΓΣΕΕ, στο επικείμενο συνέδριο της οποίας θα στείλει αντιπροσώπους εκλεγμένους με καλπονοθευτικό σύστημα.Απέρριψε χωρίς συζήτηση την πρόταση των σωματείων ΠΕΜΕΝ και ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ για ένα σχέδιο δράσης, που θα περιέχει αγωνιστικές κινητοποιήσεις ενάντια στα αντιναυτεργατικά μέτρα και θα διεκδικεί την ικανοποίηση των αιτημάτων των ναυτεργατών, που έχουν να κάνουν με την υπεράσπιση του καμποτάζ και, γενικά, του δικαιώματος στην εργασία.

Η πλειοψηφία, με την επίσπευση της διεξαγωγής του Συνεδρίου, όπως αναφέρουν πληροφορίες, θέλει να προλάβει τη συνάντηση σε επίπεδο υπουργών, που θα γίνει στα μέσα του Δεκέμβρη στο Λουξεμβούργο, ώστε ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας να έχει τα "χέρια λυμένα" για την υπόθεση της άρσης του καμποτάζ και γενικά για τα δικαιώματα των ναυτεργατών που θα τεθούν... επί τάπητος.

Στο μεταξύ, ήδη έχουν αρχίσει, ενόψει του συνεδρίου, και τα "πάρε - δώσε" των συνδικαλιστών της πλειοψηφίας με τους εφοπλιστές και με εκπροσώπους της κυβέρνησης! Ετσι, αναμένεται την ερχόμενη βδομάδα συνάντηση του Ι. Χαλά,γενικού γραμματέα της ΠΝΟ (ανήκει στην παράταξη της ΔΑΚΕ) με τον Θόδωρο Τσουκάτο (!), ενώ έχουν γίνει εν κρυπτώ συναντήσεις συνδικαλιστών ακόμα και με τον πρόεδρο του ΚΟΜΙΤΙΙ. Χατζηπατέρα!

Τα σωματεία ΠΕΜΕΝ και ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, με κοινή τους ανακοίνωση, υπογραμμίζουν ότι "οι νόθοι, με την τακτική της διολίσθησης, προσπαθούν να ανατρέψουν προηγούμενες αποφάσεις και γίνονται ουσιαστικά ιμάντας για την προώθηση της αντιναυτεργατικής πολιτικής της κυβέρνησης, των εφοπλιστών και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, θέτοντας σε άμεσο κίνδυνο κατακτήσεις και δικαιώματα των ναυτεργατών και των συνταξιούχων, συμβάλλοντας στην εφαρμογή των πρόσφατων μέτρων του ΥΕΝ, υποθηκεύοντας το μέλλον των ναυτεργατών". Τα δύο σωματεία προειδοποιούν ότι δε θα ανεχθούν αυτή την πορεία και καλούν όλους τους ναυτεργάτες αποφασιστικά να ανατρέψουν αυτά τα σχέδια.

- Την ανάγκη να μην εφαρμοστεί ο κανονισμός 3577/92, που θα αποτελέσει - όπως τόνισε - βαρύτατο πλήγμα για την ελληνική ναυτιλία και να υπάρξει αόριστη διάρκεια προστασίας της ναυτιλίας μας, τόνισε προχτές το βράδυ, αναπτύσσοντας Επίκαιρη Ερώτησή του στη Βουλή, ο βουλευτής του ΚΚΕ Μ. Κωστόπουλος.Επίσης, ο βουλευτής ανέπτυξε τη θέση του Κόμματος για τη δημιουργία Εθνικού Οργανισμού Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών.


Δράση ΤΩΡΑ κατά της ιδιωτικοποίησης

Ανακοίνωση της ΔΕ Υπαλλήλων Λιμανιών και της "Αγωνιστικής Ενότητας Λιμενεργατών"

Να προχωρήσουν τώρα σε κινητοποιήσεις, για να μην περάσει η ιδιωτικοποίηση και το ξεπούλημα των λιμανιών, καλούν τα ΔΣ των σωματείων και την Ομοσπονδία Λιμενεργατών,με ανακοίνωσή τους, η "Δημοσιοϋπαλληλική Ενότητα Υπαλλήλων Λιμανιών Ελλάδας" και η "Αγωνιστική Ενότητα Λιμενεργατών".

Στην ανακοίνωση τονίζεται ότι η κυβέρνηση, μέσω του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας, προχωρά στην ιδιωτικοποίηση ΔΕΚΟ και Οργανισμών από τις πιο κερδοφόρες, συμπεριλαμβάνοντας τον Οργανισμό Λιμένος Πειραιά και Θεσσαλονίκης."Αλλαγή του σημερινού ιδιοκτησιακού νομικού και θεσμικού καθεστώτος σημαίνει - υπογραμμίζεται - για τους εργαζόμενους συνολική ανατροπή των κατακτημένων εργασιακών σχέσεων και δικαιωμάτων, τη μείωση της απασχόλησης, κατάργηση της μονιμότητας και απολύσεις, μερική απασχόληση και μαύρη εργασία. Για τους συνταξιούχους, καταστροφή των ασφαλιστικών τους φορέων με προοπτική την επαιτεία της "εθνικής σύνταξης". Γενικότερα κατάργηση του όποιου κοινωνικού φιλολαϊκού ρόλου παίζουν σήμερα οι ΔΕΚΟ, σαν αποτέλεσμα της ταξικής πάλης, του ταξικού και πολιτικού συσχετισμού δυνάμεων".

"Ολα αυτά τα σχέδια - επισημαίνεται - που προωθούν δεν έχουν καμία σχέση με την ανάπτυξη και τον εκσυγχρονισμό του ΟΛΠ. Ο ρόλος της κυβέρνησης είναι γνωστός, το πρόβλημα είναι τι κάνουμε σαν εργαζόμενοι. Για να μην περάσει το ξεπούλημα και να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα ένας μόνο δρόμος υπάρχει, ο δρόμος του αγώνα. Η μέχρι τώρα αδράνεια των σωματείων είναι απαράδεκτη, οι αποφάσεις δεν είναι για τα συρτάρια, αλλά για δράση. Αμεσα να παρθεί απόφαση για ένα αγωνιστικό πρόγραμμα κινητοποιήσεων που θα ξεκινάει τώρα με μορφές που θα εξασφαλίζουν το μακροχρόνιο του αγώνα, την προοπτική κλιμάκωσής του, τη συνεχή πίεση και ανάδειξη του προβλήματος, μέχρι την ανατροπή της κυβερνητικής απόφασης. Ταυτόχρονα, να επιδιώξουμε τον αγωνιστικό συντονισμό με εργαζόμενους και άλλων χώρων που θίγονται, έτσι ώστε να προκληθεί μια χιονοστιβάδα αντιδράσεων στην κυβερνητική πολιτική".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ