ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 31 Οχτώβρη 1997
Σελ. /36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΕΡΑΜΑ
Η ανεργία σκοτώνει την ελπίδα

Συγκλονιστικά τα αποτελέσματα της έρευνας, με θέμα "Γυναικεία απασχόληση και ανεργία στο Πέραμα":

  • Το 60% των νοικοκυριών πλήττονται άμεσα απ' την ανεργία
  • Το ποσοστό στις γυναίκες αγγίζει το 36%
  • Τα 2/3 των νοικοκυριών αδυνατούν να ανταποκριθούν στα βασικά οικογενειακά έξοδα και όλοι φοβούνται πως η κατάσταση θα επιδεινωθεί στο μέλλον...
  • Το 15% μόνο με σταθερή δουλιά και "περνά καλά" μόνο το 10%
  • Η πόλη, απ' τη σκοπιά των γυναικών, βρίσκεται σε μαρασμό. Η ανεργία έχει απλώσει παντού τα πλοκάμια της, πνίγει την ελπίδα. Η υποαπασχόληση έχει φτάσει στα ύψη και οι οικονομικές δυσκολίες των νοικοκυριών είναι πλέον φαινόμενο συχνό. Το μέλλον, ειδικά στα μάτια των γυναικών, φαντάζει ακόμη χειρότερο.Σε μία πόλη, η οικονομία της οποίας στηρίζεται κατά κύριο λόγο σε αντρικές δουλιές (ναυπηγοεπισκευές και ναυτιλία), που, εξ αυτού, βιώνει ακόμα πιο σκληρά τις επιλογές της άρχουσας τάξης, η εικόνα που σχηματίζεται είναι θλιβερή, είναι, όμως, ταυτόχρονα και αναμενόμενη. Οχι αποδεκτή, καθώς, ειδικά στο Πέραμα, ο αγώνας είναι μέρος του τρόπου ζωής των κατοίκων, ανδρών και γυναικών.

    Η εικόνα του Περάματος, όπως προκύπτει από έρευνα που πραγματοποίησε ο Σύλλογος "Εστία της Γυναίκας", με θέμα τη "Γυναικεία απασχόληση και ανεργία στο Πέραμα",παρουσιάστηκε προχτές στο δημαρχείο της πόλης. Τα αποτελέσματα της έρευνας κάθε άλλο παρά ενθαρρυντικά παρουσιάζονται για τις γυναίκες. Μπροστά στο 2000, η γυναίκα στο Πέραμα ζει με τον εφιάλτη της ανεργίας, που στο σύνολο των γυναικών της περιοχής φτάνει το 36%. Το 57,5% των γυναικών που ζουν στην περιοχή θεωρούν ότι το Πέραμα είναι μια πόλη που βρίσκεται σε μαρασμό, το 32% θεωρεί πως η πόλη χαρακτηρίζεται από μια συνεχή στασιμότητα, ενώ μόλις το 10% των ερωτηθέντων πιστεύει πως το Πέραμα είναι μια πόλη που βρίσκεται σε άνθηση.

    "Ωρολογιακή βόμβα" η ανεργία

    Η ανεργία βρίσκεται στην πρώτη θέση του πίνακα ιεράρχησης των σημαντικών προβλημάτων της περιοχής. Το 33% των γυναικών αναφέρει την ανεργία ως το σημαντικότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει - η ίδια και η οικογένειά της - στην καθημερινή της ζωή στο Πέραμα, ενώ διάχυτη είναι η εντύπωση ότι το πρόβλημα αυτό αποτελεί μια "ωρολογιακή βόμβα", που απειλεί τον κοινωνικό ιστό της πόλης, αλλά και την ευρύτερη περιοχή του Πειραιά. Παράλληλα, το 81% των γυναικών πιστεύουν ότι η ανεργία στο Πέραμα μέσα στους επόμενους 12 μήνες θα αυξηθεί, το 14% πιστεύει πως θα παραμείνει ως έχει και μόλις το 2,5% των γυναικών ελπίζει σε μελλοντική μείωση της ανεργίας. Είναι ενδεικτικό πως η συντριπτική πλειοψηφία αισθάνεται την ανεργία, όχι μόνο ως μια εξαιρετικά δυσάρεστη προσωρινή κατάσταση, αλλά ως μια μόνιμη και κλιμακούμενη απειλή.

    Ακόμα πιο αναλυτικά, το 32,9% των γυναικών δήλωσε ότι στην οικογένειά τους υπάρχει ένας άνεργος, το 19,3% δήλωσε πως υπάρχει στο νοικοκυριό κάποιο μέλος με μη συνεχή εργασία και το 8% δήλωσε πως έχει στην οικογένεια και τις δύο προαναφερόμενες περιπτώσεις. Το 98% επισημαίνει πως η πόλη του Περάματος δεν παρέχει δυνατότητες και ευκαιρίες στις γυναίκες να δουλέψουν, ενώ από τη δειγματοληπτική έρευνα επισημαίνεται ότι το 60% των νοικοκυριών πλήττονται άμεσα από την ανεργία, ένα ποσοστό που εκτινάσσεται στα ύψη, λόγω της ανεργίας που ήδη υπάρχει στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη.

    Δεν υπάρχουν λεφτά ούτε για τους λογαριασμούς

    Στο ερώτημα για το πώς είναι η οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών στο Πέραμα, το 56% των γυναικών δήλωσαν πως σε σχέση με 1 - 2 χρόνια πριν είναι σήμερα χειρότερη, το 34% δήλωσε πως δε μεταβλήθηκε, ενώ μόλις το 10% ανέφερε ότι τα οικονομικά της οικογένειας παρουσίασαν βελτίωση. Ιδιαίτερα ανησυχητική είναι η ομολογία του 62,6% των γυναικών ότι τον τελευταίο χρόνο αντιμετώπισαν οικονομικές δυσκολίες, με συνέπεια να μην μπορούν να πληρώσουν έγκαιρα το ενοίκιο, τα κοινόχρηστα, τους λογαριασμούς ηλεκτρικού, τηλεφώνου και νερού. Αυτό σημαίνει ότι δύο στα τρία νοικοκυριά στο Πέραμα μερικές φορές δεν μπορούν να ανταποκριθούν ούτε στα βασικά οικογενειακά έξοδα, ενώ το 1/6 των νοικοκυριών δήλωσε ότι βρίσκεται αρκετά συχνά σ' αυτή την κατάσταση.

    Οσον αφορά στην πρόβλεψη της οικονομικής οικογενειακής κατάστασης, τα στοιχεία παρουσιάζουν αρνητικό ισοζύγιο στον άξονα ελπίδας - απογοήτευσης. Το 46,5% των γυναικών που κατοικούν στο Πέραμα πιστεύουν ότι από δω και μπρος η οικονομική τους κατάσταση θα χειροτερεύσει, το 32,5% πιστεύει ότι θα μείνει στα ίδια επίπεδα και μόλις το 11,2% θεωρεί πως θα καλυτερεύσει.

    Οσες δουλεύουν, δουλεύουν εκτός Περάματος

    Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει και το "προφίλ" της εργαζόμενης και μη εργαζόμενης γυναίκας του Περάματος. Οσον αφορά τα χαρακτηριστικά της εργαζόμενης γυναίκας στο Πέραμα, αναδεικνύεται ότι:

    • Το 31,5% των ερωτηθέντων γυναικών εργάζεται και πλειοψηφία αυτών εργάζεται σε περιοχές εκτός Περάματος.
    • Το 55% αυτών που εργάζονται έχει μόνιμη σταθερή εργασία, ενώ το 45% δηλώνει εποχιακή απασχόληση ή βοηθητική σε οικογενειακή επιχείρηση ή ημιαπασχόληση.
    • Στο δρόμο της αναζήτησης εργασίας, ο ρόλος των συγγενών και φίλων ήταν καθοριστικός για το 49,4% των γυναικών. Μόνο το 1% δήλωσε πως βρήκε δουλιά μέσω ΟΑΕΔ.

    Οσο για τα χαρακτηριστικά των μη εργαζόμενων γυναικών, μπορούμε να σημειώσουμε τα εξής:

    • Από το 68,5% των γυναικών που δήλωσαν πως δεν εργάζονται, οι 7 στις 10 έχουν δουλέψει στο παρελθόν και οι περισσότερες έχουν επαγγελματική ειδίκευση.
    • Το 15% σταμάτησε τη δουλιά λόγω γάμου, ενώ το 14% απολύθηκε. Λόγω κλεισίματος κάποιας επιχείρησης, έμεινε άνεργο το 12,5% του δείγματος και το 11% αποχώρησε λόγω άσχημων εργασιακών συνθηκών. Πάντως, οι 8 στις 10 μη εργαζόμενες γυναίκες θέλουν να εργαστούν και το 66% αυτών ψάχνουν δουλιά.

    Τέλος, σημαντική είναι η διαπίστωση πως οι γυναίκες στο Πέραμα δεν αξιοποιούν τον ελεύθερο χρόνο τους, όπως θα ήθελαν. Κι αυτό, γιατί, όπως επισημαίνουν - μέσα απ' τις απαντήσεις τους - λείπει απ' την περιοχή έστω και ένας κινηματογράφος και δε διοργανώνονται ψυχαγωγικές εκδηλώσεις. Προτείνουν, λοιπόν, να δημιουργηθεί ένας γυναικείος χώρος επικοινωνίας και απασχόλησης στην πόλη, ενώ ζητούν ενημέρωση σε θέματα υγείας.

    Ξεκίνησε σαν τολμηρή ιδέα...

    Ο Σύλλογος "Εστία της Γυναίκας" δραστηριοποιείται στο Πέραμα εδώ και 33 χρόνια. Η απόφαση για να γίνει η έρευνα με θέμα "Γυναικεία απασχόληση και ανεργία στο Πέραμα" ξεκίνησε σαν τολμηρή ιδέα το Δεκέμβρη του 1996. Στα τέλη του ίδιου μήνα άρχισε η προετοιμασία της: Συσκέψεις των γυναικών στην Εστία, συζητήσεις με ειδικούς επιστήμονες για την τεχνολογική υποδομή, τις μεθόδους συλλογής των στοιχείων, την κωδικοποίηση και μηχανογράφησή τους...Το εγχείρημα δεν ήταν καθόλου εύκολο, από τη στιγμή που το πρακτικό μέρος της έρευνας ανέλαβαν τα ίδια τα μέλη του Συλλόγου. Την επιστημονική κάλυψη της έρευνας είχε ο κοινωνιολόγος Θ. Γεράκης και αρωγός στην προσπάθειά τους ήταν ο Δήμος Περάματος.

    Οι 12 εθελόντριες ερευνήτριες ανέλαβαν να διεξάγουν την έρευνα και να πάρουν συνεντεύξεις με βάση προκαθορισμένο ερωτηματολόγιο από 300 νοικοκυριά αντιπροσωπευτικής επιλογής.

    Η έρευνα ξεκίνησε το Μάρτη και διήρκεσε ως τα τέλη του Απριλη. Τον προηγούμενο μήνα έγιναν οι πινακοποιήσεις, η ανάλυση των στοιχείων και η συγγραφή των αποτελεσμάτων της έκθεσης, η οποία παρουσιάστηκε προχτές το απόγευμα.

    ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΤΣΙΛΙΝΑΚΟΣ
    Να μπουν πιο δυνατά στον αγώνα

    Ο δήμαρχος του Περάματος Γιάννης Πατσιλινάκος, που παραβρέθηκε στην παρουσίαση της έρευνας, έκανε στον "Ρ" την παρακάτω δήλωση:

    "Πράγματι τα αποτελέσματα της έρευνας είναι καταθλιπτικά και δείχνουν την πολύ άσχημη θέση, στην οποία έχουν περιέλθει οι δημότες μας. Η συρρίκνωση της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης έχει φέρει σε ολοκληρωτική καταστροφή το εμπόριο και την οικοδομή στην πόλη, με αποτέλεσμα η οικονομική ζωή του Περάματος να έχει υποστεί τρομακτικό χτύπημα.

    Ελπίδα μας είναι αυτή η εμπεριστατωμένη και αναλυτική έρευνα που έγινε απ' την "Εστία της Γυναίκας", να δυναμώσει ακόμα περισσότερο τον αγώνα της πόλης, που γίνεται με μεγάλη ένταση, εδώ και τρία χρόνια, και να έχει αποτέλεσμα για μια κλαδική πολιτική ναυπηγοεπισκευής, που θ' ανορθώσει την οικονομία και θα βοηθήσει στην εξαφάνιση της ανεργίας στην πόλη μας.

    Οι γυναίκες είναι το πιο χτυπημένο απ' την ανεργία τμήμα του πληθυσμού και πιστεύουμε πως θα μπουν κι αυτές ακόμα πιο δυνατά στον αγώνα για τη διασφάλιση του ιερού δικαιώματος της εργασίας στις γυναίκες και στις νεαρές κοπέλες. Ο Δήμος όλα αυτά τα χρόνια αγωνίζεται και θα συνεχίσει ν' αγωνίζεται στο πλευρό των εργαζομένων της Ζώνης και με τα συνδικάτα. Ελπίζουμε πως αυτή η έρευνα θα ενδυναμώσει αυτόν τον αγώνα".



    Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
    Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
    Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ