ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 1 Νοέμβρη 1997
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Σεισμοί

ΠΕΡΑΣΕ ΣΕΙΣΜΟ η ελληνική οικονομία, δήλωσε ο Σημίτης, με αφορμή τις πιέσεις προς τη δραχμή από "κύκλους κερδοσκόπων", που, βεβαίως, δεν κατονομάζονται. Αμ, το σεισμό δεν τον πέρασε τώρα, από τότε που μας προέκυψε η κυβέρνηση των εκσυγχρονιστών έχει που "ταρακουνιέται" άσχημα η καημένη...***

Και δεν ξέρουμε, αν όλα αυτά είναι αυτός καθαυτός ο σεισμός, ή αν πρόκειται για προσεισμικές δονήσεις και μας έρθουν χειρότερα μετά...

***

Κοίτα τώρα, όμως, κουβέντες που πάει κι ανοίγει αυτός ο άνθρωπος και παρασυρόμαστε κι εμείς. Μα, μιλάνε για σεισμό και όλα τα σχετικά σε αυτή τη χώρα τέτοιους καιρούς; Τον τελευταίο (πραγματικό) σεισμό είναι πολλοί ακόμα, που δεν τον έχουν ξεχάσει κι ακόμα φοβούνται.

***

ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ υπουργεία, πάντως, διαβεβαιώνουν ότι η κρίση της δραχμής εκτονώνεται και το νόμισμα προστατεύτηκε. Δηλαδή, τελειώσαμε με αυτή την κωμωδία. Λογικό. Οσοι ήταν να κονομήσουν με τα σχετικά παιγνίδια, τα κατάφεραν.

******

Τώρα πρέπει, να καθίσουν να δουν πώς θα μαζέψουν τα "σπασμένα". Εννοείται, από τους εργαζόμενους...

***

Και την επόμενη φορά τα ξαναλέμε. Γιατί, έτσι είναι αυτά τα πράγματα. Οσο ξαφνικά έρχονται, τόσο ξαφνικά πρέπει να φεύγουν. Ο αιφνιδιασμός είναι το βασικό προσόν για τους κερδοσκόπους.

***

ΕΝ ΤΩ ΜΕΤΑΞΥ στο Αιγαίο και γενικώς στις θάλασσες γίνεται ένας πανικός με τον αέρα που σηκώνει τρικυμίες και πολλά μποφόρ. Ανάμεσα στα άλλα, έκλεισε και το Ρίο - Αντίρριο. Ομως, εμείς δε φοβόμαστε...

***

Είπε τις προάλλες ο πρωθυπουργός ότι τα μεγάλα έργα προχωρούν με ταχείς ρυθμούς. Οπότε δεν έχουμε παρά να περιμένουμε την περίφημη Γέφυρα. Οπου να 'ναι έρχεται.

***

Αν σταθεί ένα νήπιο στο Ρίο, όταν θα περάσει με τη γέφυρα στο Αντίρριο, θα 'χει περάσει ταυτοχρόνως και την ...εφηβεία.

Προσχώρησαν... στην ΚΟ του ΠΑΣΟΚ

Αποκαλυπτικό για την "αντιπολίτευση" που ασκεί η ηγεσία της ΝΔ είναι το χτεσινό σχόλιο του "Ελεύθερου Τύπου": "Απίστευτο! Από τα πέντε νομοσχέδια που έφερε στη Βουλή η κυβέρνηση τον τελευταίο μήνα, τα τέσσερα υπερψήφισε η ΝΔ. Παράλληλα από το κόμμα δηλώθηκε ότι θα ψηφίσει επίσης επί της αρχής και το νομοσχέδιο που συζητείται τώρα και αφορά τις βιομηχανικές περιοχές".

Ομολογουμένως, η ηγεσία της ΝΔ διαθέτει "εναλλακτική λύση" απέναντι στην κυβέρνηση Σημίτη. Προσχωρεί στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ και ψηφίζει "ναι σε όλα". Και μετά ψάχνουν να βρουν τις αιτίες της κρίσης...

Θεσμικοί... περιβαλλοντολόγοι

Υπάρχουν "γελωτοποιοί" και "μεσάζοντες" στο πρωθυπουργικό περιβάλλον που υπονομεύουν υπουργούς; Ετσι ισχυρίζεται ο πρώην υπουργός Χαρ. Καστανίδης. Πάντως όταν ρωτήθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, είπε ότι δε γνωρίζει τις δηλώσεις του "συντρόφου" του (ανήκουν και οι δυο στην πτέρυγα των "λοχαγών" του ΠΑΣΟΚ), αλλά έσπευσε να τονίσει ότι ο νυν πρωθυπουργός δεν έχει περιβάλλον...

Μάλιστα. Και τότε οι Τσουκάτος, Πανταγιάς κλπ. τι είναι; Περιβαλλοντολόγοι με... θεσμική ιδιότητα;

Μετατράπηκε σε "αγροτοδικείο"

Είναι καταπληκτικό αυτό που συμβαίνει με το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Λάρισας. Εδώ και ένα περίπου χρόνο, το εν λόγω δικαστήριο, σχεδόν κάθε Δευτέρα, Τετάρτη και Παρασκευή, αλλάζει χαρακτήρα και μετατρέπεται σε "αγροτοδικείο". Τρεις φορές τη βδομάδα δικάζει και καταδικάζει συνεχώς αγρότες για τη συμμετοχή τους στις μεγαλειώδεις αγροτικές κινητοποιήσεις των δυο τελευταίων χρόνων. Είναι δε τόση πολλή η "δουλιά" που έχει "πέσει", ώστε δεν προλαβαίνει και αναγκάζεται να αναβάλει δίκες. (Προχτές αναβλήθηκαν τρεις δίκες με 32 κατηγορούμενους και την προηγούμενη Τετάρτη άλλες τρεις με 47 κατηγορούμενους).

Καλά, κανείς αρμόδιος δεν αναλογίζεται πού μπορεί να οδηγήσει αυτή η "βιομηχανία" δικών και καταδικαστικών αποφάσεων σε βάρος χιλιάδων αγωνιστών της αγροτιάς; Δεν αντιλαμβάνεται ότι βρισκόμαστε στα όρια μιας πολιτικής εκτροπής, αφού ένα ολόκληρο λαϊκό στρώμα - οι αγρότες που αποτελούν το 20% του οικονομικά ενεργού πληθυσμού της χώρας μας - δικάζεται και κυνηγιέται, επειδή παλεύει για την επιβίωσή του; Η συνέχιση των δικών των αγροτών, η ποινικοποίηση των αγώνων δε δείχνει μόνο την εκδικητική μανία της κυβέρνησης για τους ξωμάχους της ελληνικής επαρχίας. Οι αγρότες δικάζονται και για όσα έκαναν, αλλά προπάντων για όσα θα συνεχίσουν να κάνουν. Κι αυτό πρέπει να προβληματίσει όλους τους εργαζόμενους της Ελλάδας, των οποίων θα έρθει η σειρά να συρθούν στα δικαστήρια, όταν τολμήσουν ν' αγωνιστούν εναντίον της αντιλαϊκής κυβερνητικής πολιτικής, διεκδικώντας το δίκιο τους.

... "εχθρός" και οι αστυνομικοί;

Μπορεί η κυβέρνηση, δρώντας ως θεματοφύλακας των συμφερόντων της άρχουσας τάξης, να "αποφασίζει και διατάζει", αυτό όμως δε σημαίνει ότι όλοι οι εργαζόμενοι αστυνομικοί δέχονται να χρησιμοποιούνται σαν κυβερνητικοί "Ράμπο" για την καταστολή των λαϊκών αγώνων. Τα συνδικαλιστικά όργανά τους, αρκετές φορές, έχουν δηλώσει ότι αρνούνται να παίξουν αυτό το ρόλο και νιώθουν αλληλέγγυοι στους δίκαιους αγώνες των άλλων εργαζομένων.

Χαρακτηριστικά είναι τα όσα είπαν μέλη του ΔΣ της Ενωσης Αστυνομικών Λάρισας προς την αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, που επισκέφτηκε προχτές τα γραφεία της και συζήτησαν μαζί τους. "Είναι ιδιαίτερα σημαντικό για μας να συναντιόμαστε με συνδικαλιστές του ΚΚΕ, οι οποίοι, ως γνωστόν, είναι από τους πιο δυναμικούς, με μεγάλη αγωνιστική διάθεση", είπε ο πρόεδρος της ΕΑΛ κι εκθείασε με θερμά λόγια τη συμπαράσταση του ΚΚΕ στα δίκαια αιτήματα και τους αγώνες των αστυνομικών.

Μαζί με την αυτονόητη αντίσταση του λαού στον κυβερνητικό αυταρχισμό, ο Γ. Ρωμαίος θα πρέπει να υπολογίσει και την αντίσταση των αστυνομικών, που αρνούνται να στραφούν εναντίον των άλλων εργαζομένων. Μήπως εκτός από τον "εχθρό" λαό, η κυβέρνηση αποκτήσει και "εχθρούς" αστυνομικούς; Και τότε ποιους θα στείλει εναντίον τους;

Εχθρός ο λαός...

Μπορεί ο υπουργός Δημόσιας Τάξης να ισχυρίζεται ότι παραποιήσαμε την προχτεσινή ομιλία του και - τουλάχιστον - ότι τον παρεξηγήσαμε, αλλά να μας επιτρέψει τα εξής: Πρώτον, το ρεπορτάζ της εφημερίδας μας δεν πρόσθεσε το παραμικρό στα όσα ο ίδιος είπε. Και φράσεις, όπως "εσωτερικός εχθρός", "διασφάλιση της πολιτικής σταθερότητας" κλπ., έχουν συγκεκριμένο πολιτικό νόημα. Δεύτερον, ο αυταρχικός κατήφορος της κυβέρνησης, της οποίας είναι μέλος, είναι σήμερα ένα αδιαμφισβήτητο γεγονός.

Βεβαίως, δεν είναι η πρώτη, ούτε η τελευταία φορά που οι πολιτικοί εκπρόσωποι της άρχουσας τάξης - ανεξαρτήτως σε ποιο κυβερνητικό κόμμα ανήκουν - χρησιμοποιούν την Αστυνομία ως κατασταλτικό μηχανισμό εναντίον του λαού. Αλλωστε το τελευταίο διάστημα, λόγω των πολλών "κοινωνικών εκρήξεων" εναντίον της κυβερνητικής πολιτικής, οι κατασταλτικοί μηχανισμοί, όπως η Αστυνομία, αλλά και η Δικαιοσύνη, ενεργοποιούνται καθημερινά, εμπεδώνοντας ένα αυταρχικό και αντιδημοκρατικό κλίμα στη χώρα μας. Προφανώς, ο Γ. Ρωμαίος βλέπει να έρχονται ακόμα μεγαλύτερες "μπόρες" για την κυβέρνηση και επειδή "των φρονίμων τα παιδιά πριν πεινάσουν μαγειρεύουν", σπεύδει να λάβει τα μέτρα του, επιβάλλοντας ακόμα σκληρότερο αυταρχισμό. Μόνο που η πείρα δείχνει πως όταν μια κυβέρνηση παίρνει τον κατήφορο, δεν μπορεί να τη σώσει ούτε ο αυταρχισμός των κατασταλτικών κρατικών μηχανισμών.

Τι μεσολάβησε;

Το σχέδιο νόμου, μάλιστα, για τις βιομηχανικές περιοχές, η ΝΔ το χαρακτήριζε, μέχρι προχτές, ως περιβαλλοντοκτόνο και αντισυνταγματικό. Και δεν είχε άδικο. Και τέτοιο ήταν και είναι και πολλά άλλα, καθώς κατοχυρώνει και θεσμοθετεί την πλήρη ασυδοσία του οποιοδήποτε μεγαλοσχήμονα εκπροσώπου της "ιδιωτικής πρωτοβουλίας", σε βάρος του βεβαρημένου, ήδη, περιβάλλοντος και του δημοσίου χρήματος.

Ο καθένας περίμενε, λοιπόν, μετά την τέτοια τοποθέτηση, το κόμμα της αξιωματικής ...αντιπολίτευσης, να καταψηφίσει και επί της αρχής το νομοσχέδιο. Ελα, όμως, που για πολλοστή φορά, τα λόγια δε συμβαδίζουν με τα έργα. Μπορούν, άραγε, να μας πουν και μας, πώς ...πείστηκαν και άλλαξαν τη στάση τους;..

Ποιος πληρώνει τους κερδοσκόπους

Ποιος πληρώνει τα παιχνίδια με τη δραχμή και τα κέρδη των κερδοσκόπων; Απάντηση δίνει το χτεσινό πρωτοσέλιδο σχόλιο της "Καθημερινής":

"Οι συνέπειες της νομισματικής θύελλας, που ενέσκηψε έξωθεν (!), αναμένονται πλέον σημαντικές και κατά τα φαινόμενα θα οδηγήσουν σε αναδιαμόρφωση επί το αυστηρότερον της οικονομικής πολιτικής. Η επαναφορά και μόνο του επιτοκίου των εντόκων γραμματίων στα προ 18μήνου επίπεδα, συνιστά σοκ για την οικονομική πολιτική. Στον βαθμό δε που θα περάσει σημαντικό διάστημα, έστω και τρίμηνο, για την επάνοδο των επιτοκίων σε πτωτική πορεία, είναι φανερό ότι θα μεταφερθεί "το βάρος", στις άλλες πλευρές της πολιτικής πέραν της νομισματικής. Και ιδιαίτερα στην πολιτική των δαπανών και των εισοδημάτων... Δεν υπάρχουν περιθώρια για την όποια ελαστικότητα στην πολιτική των μισθών".

Εστω και αν το άρθρο εκφράζει τις εκτιμήσεις της εφημερίδας, είναι βέβαιο ότι και η κυβέρνηση Σημίτη με τον ίδιο τρόπο σκέφτεται.

Θα σπάσει!

Σύστημα

ίδιο

με ρουλέτα,

ή πιο καλά

με μπαρμπουτιέρα,

όπου τα ζάρια

ρίχν' αβέρτα

του κεφαλαίου

κάθε λέρα!

Σύστημα

όμοιο

με λέσχη,

που συγκεντρώνει

απατεώνες

τζόγος ασύστολος

και αίσχη,

εδώ και τρεις

περίπου αιώνες!

Σύστημα

ίδιο

με μπαλόνι,

γεμάτο

βρόμικο αέρα,

κι όλο φουσκώνει,

όλο φουσκώνει

και "μπαμ"

θα κάνει

κάποια μέρα!

Ο οίστρος

Ας τους χαίρονται

"Ο "Ριζοσπάστης" θρηνεί μόνο για τα κλεμμένα αρχεία και δεν τολμάει να αρθρώσει λέξη για το ...κλεμμένο Μαύρο Ταμείο (υπέρτιτλος).

...Ευτυχώς που χάσαμε! (τίτλος)

Γιατί αν είχε κερδίσει ο "Δημοκρατικός Στρατός" στον Εμφύλιο, τώρα θα είμαστε όλοι ...Αλβανοί και οι γυναίκες μας... Ρωσίδες... (υπότιτλος)".

Ο χυδαίος και εμετικός αυτός αντικομμουνισμός βρισκόταν στην πρώτη σελίδα της χτεσινής "Αυριανής", δίπλα στο συνεχιζόμενο πορνο-σίριαλ των γνωστών φωτογραφιών, ακολουθούμενος από ανάλογο σε περιεχόμενο και ύφος ...πόνημα.

Προφανώς, οι σύγχρονοι απόγονοι των δοσιλόγων και του Γκαίμπελς ανέλαβαν κι άλλα καθήκοντα - εκτός του "ξεκαθαρίσματος" των ενδοΠΑΣΟΚικών διαφωνιών - μια και πλησιάζουν τα 80χρονα του ΚΚΕ. Κι άρχισαν, να ρίχνουν τη χολή τους στο χαρτί.

Ας τους χαίρονται, λοιπόν, όσοι τους ...εμπνέουν και τους καθοδηγούν.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ