ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 4 Νοέμβρη 1997
Σελ. /36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΟΣΗΛΙΑ
"Διάφοροι τύποι" αφαίμαξης των Ταμείων

Στο διαφοροποιημένο νοσήλιο προχωρά η κυβέρνηση υποστηρίζοντας ότι θα πετύχει οικονομία στα Ταμεία

Ο υπουργός Υγείας - Πρόνοιας Κ. Γείτονας βάφτισε "εξορθολογισμό του νοσήλιου" την καθιέρωση του διαφοροποιημένου νοσήλιου και μάλιστα το αιτιολόγησε και με ένα εντελώς ανορθολογικό επιχείρημα: Οτι δηλαδή θα κάνουν οικονομία τα Ταμεία.

Η οικονομία στα Ταμεία είναι ένα κοινότοπο πια επιχείρημα και έχει χρησιμοποιηθεί από όλους τους υπουργούς Υγείας μετά το 1990 που επέβαλαν στην κυριολεξία άλματα στις τιμές των νοσηλίων με αποτέλεσμα να έχουν δημιουργηθεί τρομακτικά ελλείμματα στα Ταμεία και κυρίως στο ΙΚΑ. Το μόνο που επιμελώς αποφεύγουν οι υπουργοί Υγείας είναι να πουν ότι με τις αυξήσεις ή τις διαφοροποιήσεις των νοσηλίων μεταφέρουν στα ασφαλιστικά ταμεία το οικονομικό βάρος της λειτουργίας των δημόσιων νοσοκομείων.

Το διαφοροποιημένο νοσήλιο προβλέπεται απ' τον αντι - ΕΣΥ νόμο 2519/97 και χτες ο υπουργός Υγείας Κ. Γείτονας επανέλαβε ότι η "κυβέρνηση μελετά με επιτροπή τον εξορθολογισμό του νοσηλίου έτσι ώστε να γίνει σε μια σύγχρονη βάση, και οικονομία στα Ταμεία να κάνει και ελλείμματα να μην δημιουργεί στα νοσοκομεία και να μην επιτρέπει τεχνητή ζήτηση υπηρεσιών υγείας".

Η επιτροπή, σύμφωνα με τον υπουργό, θα ολοκληρώσει εντός των ημερών το πόρισμά της και "μετά η κυβέρνηση θα καταλήξει σε αποφάσεις αναπροσαρμογής και εξορθολογισμού του νοσηλίου". "Αλλωστε, πρόσθεσε ο Κ. Γείτονας, αυτό είναι και στο πλαίσιο της κατεύθυνσης των ρυθμίσεων του νόμου 2519/97, όπου εκεί προβλέπεται ότι θα προχωρήσουμε σε διάφορους τύπους νοσηλίων".

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του "Ρ" η επιτροπή είχε καταλήξει κατά πλειοψηφία σε τρεις τύπους διαφοροποιημένων νοσηλίων καθώς και εξαίρεση κάποιων ιδιαίτερων επεμβάσεων. Η πρόταση αυτή δεν εγκρίθηκε απ' το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης και το θέμα τέθηκε ξανά για μελέτη. Πάντως ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι και στα πλαίσια της Επιτροπής προτάθηκε ένας τύπος σχετικώς "κλειστού" νοσηλίου, που ναι μεν θα αυξήσει το κόστος για τα ασφαλιστικά ταμεία αλλά δε θα τα ξετινάξει, όπως θα συμβεί με το διαφοροποιημένο νοσήλιο.

Το διαφοροποιημένο νοσήλιο αποτελεί τον "τρόμο" του ΙΚΑ δεδομένου ότι η εφαρμογή του θα σημάνει την επιπλέον επιβάρυνση του Ιδρύματος με 200 δισ. δραχμές. Επιπλέον οι αυξήσεις των νοσηλίων είναι απ' τους λόγους που έχουν οδηγήσει το Ιδρυμα στο μεγαλύτερο οργανικό έλλειμμα της τελευταίας πενταετίας: Για το 1998 ο προϋπολογισμός του ΙΚΑ προβλέπεται να έχει οργανικό έλλειμμα 187,14 δισ. δραχμές.

Οι κινητοποιήσεις των γιατρών...

...και τα "ήρεμα νερά" της κυβέρνησης

Χτες οι γιατροί του ΙΚΑ μπήκαν στη δεύτερη βδομάδα απεργιακών κινητοποιήσεων, ενώ - επίσης χτες - ξεκίνησαν και οι απεργιακές κινητοποιήσεις των νοσοκομειακών γιατρών.

Ενα απ' τα κεντρικά αιτήματα αυτών των κινητοποιήσεων είναι ένα ιατρικό μισθολόγιο που θα ικανοποιεί την αξιοπρέπεια των γιατρών ως λειτουργών της υγείας. Εντούτοις ο υπουργός Υγείας, Κ. Γείτονας, με δηλώσεις του χτες το πρωί, έβλεπε το χώρο της υγείας να κινείται σε "ήρεμα νερά" και χαρακτήριζε αδικαιολόγητες τις κινητοποιήσεις των γιατρών.

Παρά τα "ήρεμα νερά" όμως, συνεχιζόταν μέχρι αργά χτες το βράδυ η συνάντηση του Κ. Γείτονα με αντιπροσωπεία της Ομοσπονδίας Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ), ενώ σήμερα το μεσημέρι ο υπουργός θα συναντηθεί με αντιπροσωπεία της Ενωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Αθήνας - Πειραιά (ΕΙΝΑΠ).

Οι κινητοποιήσεις
  • Οι νοσοκομειακοί γιατροί του λεκανοπεδίου Αττικής ξεκίνησαν χτες τρίωρες στάσεις εργασίας (11π.μ. - 2μ.μ.). Διεκδικούν την ψήφιση του νέου ιατρικού μισθολογίου, εντός του 1997, σύμφωνα με την πρόταση της ΕΙΝΑΠ και τιμαριθμοποίηση της φορολογικής κλίμακας. Οι γιατροί θα συνεχίσουν τις στάσεις μέχρι την Παρασκευή 7 Νοέμβρη. Τις ημέρες των κινητοποιήσεων κάνουν αποχή από τα τακτικά εξωτερικά ιατρεία.
  • Η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) έχει κηρύξει, για τη βδομάδα που διανύουμε, πενθήμερη απεργία, με αίτημα την προώθηση του νέου ιατρικού μισθολογίου, σύμφωνα με τις προτάσεις της.
  • Το Σωματείο Ειδικευομένων Ιατρών Αθήνας - Πειραιά (ΣΕΙΑΠ) αποφάσισε τετράωρες στάσεις εργασίας (10π.μ. - 2μ.μ.) μέχρι και την Παρασκευή 7 Νοέμβρη. Το Σωματείο αποφάσισε επίσης, για το διάστημα των κινητοποιήσεων, την αποχή των ειδικευομένων γιατρών από τα τακτικά εξωτερικά ιατρεία.
  • Συνεχίζουν την πανελλαδική απεργία που ξεκίνησαν στις 27 Οκτώβρη οι γιατροί του ΙΚΑ. Η απεργία θα συνεχιστεί μέχρι την Παρασκευή 7 Νοέμβρη. Οι γιατροί του ΙΚΑ διεκδικούν την ένταξή τους στο ενιαίο μισθολόγιο, μονιμοποίηση των συμβασιούχων γιατρών και ένταξή τους στις 4.000 κενές θέσεις, καταβολή των δεδουλευμένων της υπερωριακής απασχόλησης και χορήγηση επιδομάτων ετοιμότητας, ειδικότητας και βιβλιοθήκης.
Συμπαράσταση απόΠΙΣ και ΙΣΑ

Με χτεσινές ανακοινώσεις τους ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ) και ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ) εκφράζουν τη συμπαράστασή τους στον αγώνα των νοσοκομειακών γιατρών και ζητούν απ' την κυβέρνηση να ικανοποιήσει τα οικονομικά τους αιτήματα.

ΙΚΑ
Επιδείνωση ασφαλισμένων και γιατρών

Ερώτηση των βουλευτών του ΚΚΕ, Απ. Τασούλα και Μ. Μπόσκου, για τις κινητοποιήσεις των γιατρών στο Ιδρυμα

Τα προβλήματα των γιατρών του ΙΚΑ είναι σύμφυτα και άμεσα εξαρτώμενα από τα προβλήματα του Ιδρύματος ως ασφαλιστικού οργανισμού, τονίζουν σε Ερώτησή τους προς τον υπουργό Υγείας οι βουλευτές του ΚΚΕ Απ. Τασούλας και Μαρία Μπόσκου,με αφορμή την πολυήμερη απεργία των νοσοκομειακών γιατρών του ΙΚΑ. Η υλοποίηση του νόμου 2519/97 και η δημιουργία των Δικτύων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΔΠΦΥ) που θα φορτώσει στο ΙΚΑ και τα άλλα Ταμεία, θα έχει ως αποτέλεσμα την ακόμη μεγαλύτερη επιδείνωση της κατάστασης των γιατρών και των παρεχομένων υπηρεσιών στους ασφαλισμένους.

Με αφορμή λοιπόν τα γενικότερα προβλήματα του Ιδρύματος, αλλά και τις κινητοποιήσεις των γιατρών του ΙΚΑ, οι βουλευτές του ΚΚΕ ερωτούν τον υπουργό Υγείας για το πότε και πώς θα γίνει η ένταξη των γιατρών του ΙΚΑ στο νέο μισθολόγιο, έτσι ώστε να μην ενταχθούν σε κατώτερα κλιμάκια από αυτά που είναι σήμερα. Επίσης ερωτούν αν θα γίνει η μονιμοποίηση όλων των γιατρών του ΙΚΑ και η ένταξή τους σε οργανικές θέσεις, εφόσον η μονιμότητα αποτελεί στοιχείο σταθερότητας και στήριξης του δημόσιου και κοινωνικού χαρακτήρα του Ιδρύματος.

Οι βουλευτές του ΚΚΕ ερωτούν ακόμα αν θα υπάρξει βελτίωση της μισθολογικής κατάστασης των γιατρών, αν θα ληφθούν ουσιαστικά και όχι μόνον κατασταλτικά μέτρα για το χτύπημα της παραοικονομίας στο χώρο και αν θα εξισωθούν και στην πράξη οι γιατροί πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης του ΙΚΑ με τους γιατρούς του ΕΣΥ, τη μισθολογική κατάσταση των οποίων ακολουθούν.

Επίσης, οι βουλευτές του ΚΚΕ ρωτούν: Θα δημιουργηθούν οργανογράμματα στα νοσοκομεία και στις πρωτοβάθμιες μονάδες του ΙΚΑ, ώστε να πάψει η αυθαιρεσία στην κάλυψη των αναγκών τους; Θα διαμορφωθεί σύστημα διαφανούς και αξιοκρατικής πρόσληψης και εξέλιξης του επιστημονικού προσωπικού του ΙΚΑ;

Οσον αναφορά τις διατάξεις του Ν. 2519/97 για τα Δίκτυα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, οι βουλευτές του ΚΚΕ ερωτούν τον υπουργό Υγείας για το τι επιπτώσεις θα έχει αυτό στο ΙΚΑ και εάν έχουν υπολογιστεί οι τραγικές συνέπειες που θα έχει στους ασφαλισμένους και στους εργαζόμενους του ΙΚΑ. Επίσης, επισημαίνουν στην Ερώτησή τους, αν επιμένει η κυβέρνηση στην επιλογή της να προσλάβει οικογενειακούς γιατρούς μονοετούς - διετούς διάρκειας, κάτι που σημαίνει τορπιλισμό της μονιμότητας των γιατρών του ΙΚΑ.

Τέλος, οι βουλευτές του ΚΚΕ ρωτούν ποια θα είναι η τύχη των νοσοκομείων του ΙΚΑ.

Δεν προκηρύσσονται θέσεις φυσικοθεραπευτών

Οι νέες θεραπευτικές μέθοδοι στον τομέα της φυσικοθεραπείας, απασχόλησαν τις εργασίες (31.10.1997 - 2.11.1997) του Διεθνούς Πολυθεματικού Συμποσίου Φυσικοθεραπείας.

Επισημάνθηκε ο σημαντικός ρόλος που έχει η φυσικοθεραπεία, σαν συμπληρωματική θεραπευτική παρέμβαση, στην ορθοπεδική, στη νευρολογία, στη γηριατρική, στη ρευματολογία και την παιδιατρική. Τη σπουδαιότητα του ρόλου αυτού, ενδεχομένως, αγνοεί η πολιτεία, καθώς τα τελευταία τρία χρόνια δεν έχει προκηρύξει θέσεις φυσικοθεραπευτών στα δημόσια νοσοκομεία, ενώ τα κέντρα αποκατάστασης, ιδίως στην περιφέρεια, είναι ελάχιστα.

Το Συμπόσιο διοργανώθηκε από τον Πανελλήνιο Σύλλογο Φυσικοθεραπευτών σε συνεργασία με τους Συλλόγους Φυσικοθεραπείας Ουγγαρίας, Πολωνίας, Σλοβενίας και Τσεχίας.

Τις εργασίες του Συμποσίου παρακολούθησαν και χαιρέτησαν, ο βουλευτής του ΚΚΕ και αντιπρόεδρος της Βουλής Μ. Κωστόπουλος,εκπρόσωποι του ΣΥΝ, του ΔΗΚΚΙ και της Πολιτικής Ανοιξης. Εκ μέρους του Τμήματος Πρόνοιας της ΚΕ του ΚΚΕ παραβρέθηκε ο Χ. Χουρδάκης.

"Αποκλεισμός" αποασυλοποιημένων και εργαζομένων

Η διακοπή του προγράμματος κοινωνικού αποκλεισμού στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής, "υποτροπιάζει" τους ασθενείς, που βγήκαν απ' τα ψυχιατρεία και παροπλίζει εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό

Αρνητικές επιπτώσεις σε δυο επίπεδα έχει η απόφαση του υπουργείου Υγείας - Πρόνοιας να διακόψει το πρόγραμμα "Δαφνί 2" που γίνεται στα πλαίσια του προγράμματος Κοινωνικού Αποκλεισμού. Πρώτο: Θα υποχρεωθούν 250 άτομα που βγήκαν απ' τα ψυχιατρεία να επιστρέψουν στο Ψυχιατρικό νοσοκομείο Αττικής (ΨΝΑ) είτε προσωρινώς είτε μονίμως. Δεύτερο: Απολύονται 43 εργαζόμενοι - όλοι εξειδικευμένα στελέχη - στις πλάτες των οποίων στηρίχτηκε μέχρι τώρα το πρόγραμμα.

Η εξέλιξη αυτή σημειώνεται τη στιγμή που το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε (16.10.1997) με πομπώδη τρόπο ένα τριετές πρόγραμμα αποασυλοποίησης στο ΨΝΑ στα πλαίσια του προγράμματος "Ψυχαργώ". Πέρα απ' τη λογική της λιτότητας που εκφράζεται με την άρνηση να αναλάβει το ελληνικό κράτος το κόστος της λειτουργίας εκείνων των δομών που δημιουργήθηκαν με κοινοτικά κονδύλια με την περίπτωση του προγράμματος "Δαφνί 2", αποκαλύπτεται η "μεγαλοπρέπεια" της ασυνενοησίας ή του μικροκομματισμού ανάμεσα σε υπουργεία.

Ετσι το πρόγραμμα "Δαφνί 2" ενώ εγκρίθηκε απ' το υπουργείο Εργασίας διακόπηκε απ' το καθ' ύλην αρμόδιο υπουργείο της Υγείας. Υπέρ του προγράμματος τάχτηκαν με ομόφωνη απόφασή του το Διοικητικό Συμβούλιο του ΨΝΑ καθώς και οι επιστημονικοί και συνδικαλιστικοί φορείς του ΨΝΑ.

Ομως παρά ταύτα η εξέλιξη είναι να μη συνεχιστεί το πρόγραμμα με πρώτα θύματα τους αποασυλοποιημένους ασθενείς και στη συνέχεια τους επιστήμονες εκείνους που δούλεψαν για αυτά τα προγράμματα και τώρα βρίσκονται μπροστά σε μια κατάσταση απαξίωσης της ίδιας της δουλιάς τους.

Με χτεσινή ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) καταγγέλλει τη στάση του υπουργείου Υγείας και ζητά την άμεση επανέναρξη του προγράμματος με τους ίδιους εργαζόμενους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ