ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 4 Νοέμβρη 1997
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΞΟΡΜΗΣΗ - 80 ΧΡΟΝΙΑ ΚΚΕ
Επιτυχία - πρόκριμα την πρώτη μέρα

Το 17% του γενικού πανελλαδικού πλάνου κάλυψαν οι οργανώσεις του Κόμματος την πρώτη μέρα, ενώ εντείνεται η εξόρμηση για να υπερκαλυφθεί το συνολικό πλάνο στο δίμηνο Νοέμβρης - Δεκέμβρης. Πρωτοπόρες της πρώτης μέρας η ΚΟΑ και οι ΚΟ Ανατ. Πελοποννήσου, Κυκλάδων, Λέσβου και Χίου

Με μεγάλη επιτυχία - πρόκριμα για τη συνέχεια - ξεκίνησε προχτές Σάββατο η Οικονομική Εξόρμηση προς τιμήν των 80 χρόνων του ΚΚΕ. Με την πρώτη μέρα, το Σάββατο, οι κομμουνιστές και οι κομμουνίστριες, οπαδοί και φίλοι του Κόμματος, κνίτες και κνίτισσες, δίνοντας τον καλύτερο εαυτό τους, κάλυψαν το γενικό πανελλαδικό πλάνο της εξόρμησης κατά 17%. Με αυτό τον τρόπο, όπως έδειξε και η εμπειρία της πανελλαδικής εξόρμησης, της πρώτης μέρας, επιβεβαιώνεται η μεγάλη εκτίμηση των εργαζομένων στο ΚΚΕ και την πολιτική του.

Γενική είναι η εκτίμηση των συντρόφων ότι εκφράστηκε η διάθεση των εργαζομένων να ενισχύσουν οικονομικά, ακόμα και από το υστέρημά τους, το ΚΚΕ. Κι αυτό γιατί αναγνωρίζουν στο ΚΚΕ και τους κομμουνιστές τον πρωτομάχο και βασικό στήριγμα στους λαϊκούς αγώνες για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων τους, οικονομικών, εργασιακών και κοινωνικοασφαλιστικών από τη ληστρική πολιτική της κυβέρνησης Σημίτη και της ΕΕ. Επίσης, για την αντεπίθεση και την εφαρμογή μιας άλλης αντιιμπεριαλιστικής, αντιμονοπωλιακής πολιτικής υπέρ των εργαζομένων, των αγροτών, των επαγγελματοβιοτεχνών που προβάλλει και αγωνίζεται το ΚΚΕ.

Ιδιαίτερα σημαντική ήταν η επιτυχία της Οικονομικής Εξόρμησης της ΚΟΑ που μόνον την πρώτη μέρα κάλυψε το 20,5% του συνολικού της πλάνου, που βέβαια δεν είναι μικρό... Η επιτυχία αυτή σφραγίστηκε και από τη διοργάνωση πολλών εκδηλώσεων που στήθηκαν αυθόρμητα στα γραφεία πάρα πολλών ΚΟΒ το βράδυ του Σαββάτου, με το κλείσιμο της πρώτης μέρας. Οπως μας είπαν από την Επιτροπή Οικονομικής Εξόρμησης της ΚΟΑ δεν ήταν "κεραυνός εν αιθρία" η πρώτη αυτή επιτυχία. Ηταν το αποτέλεσμα της καλής οργάνωσης της δουλιάς από τις Κομματικές Οργανώσεις και, ξεχωριστά, από τους κομμουνιστές και τους οπαδούς και φίλους. Ιδιαίτερα, σημειώνεται ως χαρακτηριστικό στοιχείο ότι οι οργανώσεις που είχαν κάνει προεργασία και από πριν κάνει άνοιγμα στους κατοίκους και τους εργαζόμενους της περιοχής τους, ήταν από τις πρωτοπόρες. Αλλο χαρακτηριστικό του ενθουσιασμού που επικρατεί στις οργανώσεις είναι η άμιλλα ανάμεσα σε πάρα πολλές οργανώσεις για την υπερκάλυψη των πλάνων τους.

Η ΚΝΕ

Σημαντικό άνοιγμα πραγματοποίησε και η ΚΝΕ την πρώτη μέρα της εξόρμησης, συγκεντρώνοντας το 13% του πανελλαδικού της πλάνου. Το ποσοστό αυτό, βεβαίως, θα μπορούσε να ήταν μεγαλύτερο, αν υπήρχε μεγαλύτερη κινητοποίηση απ' όλες τις οργανώσεις. Το πλάνο ασφαλώς είναι μεγαλύτερο από κείνο που είχε βάλει η οργάνωση στο πρόσφατο Συνέδριό της, όμως το ποιοτικά καινούριο είναι ότι τούτη τη φορά τα χρήματα, ουσιαστικά, συγκεντρώθηκαν μόνο από νεολαίους. Οι κνίτες και οι κνίτισσες, αξιοποιώντας και την πείρα της πρώτης μέρας, οργανώνουν τη δουλιά, ώστε να πραγματοποιήσουν μεγαλύτερο άνοιγμα στη νεολαία, όπου το κλίμα είναι ευνοϊκό. Οπου απευθυνθήκαμε, μας είπαν, όλοι κόβανε κουπόνια, άλλος για μικρότερο ποσό, άλλος για μεγαλύτερο. Αυτό δείχνει πως αν ανοιχτούμε σε όλους τους νέους, το πλάνο μας θα υπερκαλυφθεί με το παραπάνω.

ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ
Μεγάλη η ανταπόκριση του λαού

Με επιτυχία δίνουν τη μάχη της δίμηνης Οικονομικής Εξόρμησης του Κόμματος, οι οργανώσεις της Μακεδονίας και της Θράκης. Οι πρώτες προσπάθειες γεμίζουν με αισιοδοξία τα κομματικά μέλη, αφού αντικρίζουν την ανταπόκριση του κόσμου σε κάθε επαφή και κάλεσμα για οικονομική ενίσχυση του ΚΚΕ.

Η Κομματική Οργάνωση Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ έκλεισε την πρώτη μέρα της Εξόρμησης με 13%. Την πρωτιά κατέχει η Αχτίδα του Κέντρου με 25,15%, ενώ ακολουθούν η Αχτίδα της Υγείας με 23,5%, της Καλαμαριάς με 19%, η Αχτίδα Αμπελοκήπων - Πολίχνης - Σταυρούπολης με 16,5%, η Εργατοϋπαλληλική με 16,25% και η Οργάνωση της Δυτικής Υπαίθρου με 14,20%. Πρωτοπόρα ΚΟΒ είναι αυτή των Οικοδόμων, που από την πρώτη κιόλας μέρα ξεπέρασε το 50% του πλάνου της. Ακολουθεί η ΚΟΒ Μέσων Ενημέρωσης με 38% και η ΚΟΒ Βότση με 33,5%.

Ο Γραμματέας της Αχτίδας Κέντρου Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ Ζήσης Λυμπερίδης αποδίδει τους καρπούς της πρώτης μέρας στον έγκαιρο σχεδιασμό και τον καταμερισμό της δουλιάς από τις ΚΟΒ. Οπως είπε "πάνω από το 80% των κομματικών μελών έχουν χρεωθεί κουπόνια και με βάση τις ιδιαιτερότητες του κάθε συντρόφου έγινε συγκεκριμένη χρέωση των προσωπικών πλάνων. Ηδη χτες έγιναν συσκέψεις με οπαδούς και φίλους του Κόμματος σε ορισμένες οργανώσεις και σχεδιάζονται ακόμη περισσότερες για το επόμενο διάστημα". Μιλώντας για τα επόμενα βήματα των Οργανώσεων του Κέντρου διευκρίνισε ότι θα συνδυαστούν με το πλατύ πολιτικό άνοιγμα του Κόμματος στο λαό και τους εργαζόμενους. "Προγραμματίζουμε εξορμήσεις σε χώρους δουλιάς που βρίσκονται στην περιοχή μας και ένα πιο μελετημένο άνοιγμα σε όλες τις συνοικίες και τα μαγαζιά. Επόμενη μαζική δραστηριότητα, όπου στόχος είναι να πάρουν μέρος όλα τα κομματικά μέλη της Αχτίδας, είναι η πανεξόρμηση με τον "Κυριακάτικο Ριζοσπάστη" στις 16 Νοέμβρη. Ιδιαίτερα εκείνη την ημέρα ελπίζουμε σε υπερδιπλασιασμό στη διακίνηση του "Ριζοσπάστη"".

Στη Φλώρινα

"Η απλόχερη ανταπόκριση του κόσμου στην Εξόρμηση του Κόμματός μας δείχνει ότι δικαιώνονται οι θέσεις του ΚΚΕ. Δείχνει ότι ο λαός και οι εργαζόμενοι της Φλώρινας αρχίζουν σταδιακά να αποδοκιμάζουν και στη συνείδησή τους την πολιτική των κομμάτων της συναίνεσης. Τέτοιο δείγμα ήταν άλλωστε και οι αποτυχημένη περιοδεία του πρωθυπουργού στην περιοχή, που συνοδεύτηκε από έντονες αποδοκιμασίες από τον πολύπαθο λαό της περιοχής μας". Τα παραπάνω δήλωσε στο "Ρ" ο Γραμματέας της ΝΕ Φλώρινας του ΚΚΕ Δημήτρης Μούλης,κάνοντας μια πρώτη εκτίμηση της μέχρι τώρα δουλιάς της Οργάνωσης και των μηνυμάτων που λαμβάνει από το ξεκίνημα της Οικονομικής Εξόρμησης. Η Οργάνωση χτες βρισκόταν στο 26,5% του πλάνου της, ενώ έως την επόμενη Δευτέρα προσδοκά να ξεπεράσει το 40%, αφού μέσα στις επόμενες μέρες αναμένεται να μπουν στη μάχη όλα τα κομματικά μέλη. Την πρωτιά της οικονομικής δουλιάς μέχρι χτες είχε η ΚΟΒ Αλώνων με 70%, ενώ πάνω από το 50% έχουν καλύψει οι ΚΟΒ Δροσοπηγής, Ν. Καυκάσου, Μεσονησίου και Υδρούσας.

ΛΑΡΙΣΑ
Οι εργαζόμενοι ανταποκρίνονται στο κάλεσμα του ΚΚΕ

Η καλή οργάνωση και το πλατύ άνοιγμα στους εργαζόμενους δίνουν καρπούς στην Οικονομική Εξόρμηση

Ξεπέρασε και τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις η επιτυχία της Οικονομικής Εξόρμησης την πρώτη μέρα στη Λάρισα. Το πολύ υψηλό πλάνο της Οργάνωσης καλύφθηκε ήδη κατά 22,7%,ενώ διάχυτη είναι η αισιοδοξία των συντρόφων πως αυτή η επιτυχία θα συνεχιστεί μέχρι τέλους.

"Η επιτυχία της πρώτης μέρας της Οικονομικής Εξόρμησης - δήλωσε στο "Ρ" ο Τ. Τσιαπλές,γραμματέας της ΝΕ Λάρισας του ΚΚΕ - δείχνει τις μεγάλες δυνατότητες της οργάνωσής μας να "βγει" στον κόσμο και, ζητώντας τον οβολό του για την ενίσχυση του Κόμματος, να συζητήσει μαζί του τις πολιτικές θέσεις και προτάσεις του ΚΚΕ".

Χαρακτηριστικό από αυτή την άποψη είναι το παράδειγμα του συντρόφου Θωμά Βασιλείου,ο οποίος έκανε εξόρμηση στο χώρο δουλιάς του στον ΟΣΕ και συγκέντρωσε 17.000 δραχμές από 17 εργαζόμενους. "Η προθυμία των εργαζομένων να ενισχύσουν οικονομικά το ΚΚΕ - λέει ο Θ. Βασιλείου - δείχνει ότι το Κόμμα μας έχει μεγάλη εκτίμηση στην εργατική τάξη και αναδεικνύει το δικό μας καθήκον να πλησιάσουμε τους εργαζόμενους, να μιλήσουμε μαζί τους για τις θέσεις και τις προτάσεις του Κόμματος".

Η πρώτη μέρα της Εξόρμησης στη Λάρισα έδειξε ότι εκεί όπου οργανώνεται καλά η δουλιά, φέρνει εντυπωσιακά αποτελέσματα. Οπως π. χ. στην ΚΟΒ Δημοσίων Υπαλλήλων όπου όλα τα μέλη παρέδωσαν από την πρώτη μέρα χρήματα, προσωπική συνδρομή, αλλά και ενίσχυση από τρίτους. Χαρακτηριστικό, επίσης, είναι το παράδειγμα της Οργάνωσης Πόλης,η οποία, ενώ είχε προγραμματίσει να φέρει την πρώτη μέρα 2.800.000 δραχμές, τελικά συγκέντρωσε πάνω από 4.500.000 δραχμές. Στην άμιλλα των αχτίδων προηγείται αυτή των Συνοικιών της πόλης που κάλυψε το πλάνο της κατά 37,5% την πρώτη μέρα κι ακολουθεί η Εργατική Αχτίδα με 28,5%.

Στην πρώτη σειρά βρίσκεται η ΚΟΒ Νεράιδας που κάλυψε το 42% του πλάνου της κι ακολουθεί η ΚΟΒ Κέντρου με 34,5%.

Προσφορές
  • Η Αικατερίνη Μπλίκα πρόσφερε, μέσω ΚΟΒ Νεάπολης, 50.000 δρχ.
  • Η Ορσα πρόσφερε, μέσω ΚΟΒ Εξαρχείων, 50.000 δρχ.
  • Ο Γιώργος Μαντζουράτος πρόσφερε, μέσω ΚΟΒ Εξαρχείων, ως πρώτη δόση 90.000 δρχ.
  • Ο Δ. Φ. προσφέρει, μέσω ΚΟΒ Κηφισιάς, 50.000 δρχ.
  • Ο αντιστασιακός Νίκος Θεοχάρης πρόσφερε, μέσω ΚΟΒ Γλυκών Νερών, 15.000 δρχ.
  • Ο Γιώργος Κύρκας από το Βόλο προσφέρει, μέσω ΚΟΒ Καπακλί, 50.000 δρχ. στο ΚΚΕ και 50.000 δρχ. στο "Ριζοσπάστη".

Ο Ηλίας Αδαμόπουλος,συνταξιούχος τσαγκάρης, προσφέρει στην ΚΟ Ανω Λιοσίων 100.000 δρχ.

  • Ο Κώστας Σοφός προσφέρει, μέσω ΚΟΒ Νέου Κόσμου, 20.000 δρχ.
  • Οι Μιχάλης και Θεώνη Μελίτσα πρόσφεραν 50.000 δρχ., μέσω ΚΟΒ Αμαρουσίου.

Μέσω ΚΟΒ Πατησίων πρόσφεραν:

  • Ο Γιώργης Τζιάρας ως πρώτη δόση 10.000 δρχ.
  • Η Μ. Ε. 25.000 δρχ.
  • Ο μπαρμπα - Θόδωρος 5.000 δρχ.
  • Ο Ν. Θεοδωρόπουλος ως πρώτη δόση 10.000 δρχ.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ