ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 5 Νοέμβρη 1997
Σελ. /36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΕΡΑΜΑ
Παράδειγμα προς μίμηση

Στον αντίποδα της μοιρολατρίας και της υποταγής είναι ο δρόμος του αγώνα. Παρά τις προβλέψεις των κάθε είδους Κασσανδρών, ο αγώνας έχει πάντα αποτελέσματα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο Δήμος του Περάματος. Τα όσα έχει πετύχει η σημερινή δημοτική αρχή, στηριζόμενη στους δημότες και οι δημότες στηριζόμενοι στη δημοτική αρχή, αρχίζουν να γίνονται παράδειγμα για όλη την Ελλάδα. Παράδειγμα για το τι είναι δυνατόν να επιτευχθεί όταν η δημοτική αρχή, αρνούμενη το ρόλο του μακριού χεριού του κράτους, επιμένει να είναι διεκδικητική προς κάθε κατεύθυνση.

Προχτές πραγματοποιήθηκε η Γενική Συνέλευση της "Κίνησης Πολιτών - Πέραμα - Σύγχρονη Πόλη", που στηρίζει τη σημερινή πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου. Χωρίς διάθεση ωραιοποίησης της πραγματικότητας και, προπαντός, εφησυχασμού για τις μέχρι τώρα κατακτήσεις, αναφέρθηκαν όσα μέχρι σήμερα έχει πετύχει ο Δήμος Περάματος. "Μετά από δυόμισι χρόνια μεστά από δράση, αγώνες, επιτυχίες, οι κατακτήσεις μας έχουν πραγματικά πανελλήνια εμβέλεια. Οι αγώνες οι δικοί σας και οι δικοί μας διαμόρφωσαν μία πόλη όμορφη και ασφαλή. Εγιναν τόσοι και τόσοι αγώνες αυτά τα χρόνια, που μας κατατάσσουν στους πρωτοπόρους δήμους της χώρας", τόνισε ο δήμαρχος, Γ. Πατσιλινάκος.

Οι επιτυχίες του δήμου, που ταυτόχρονα είναι επιτυχίες όλου του περαματιώτικου λαού και των μαζικών του φορέων, έχουν αποτέλεσμα:

Ολα τα σχολεία της πόλης να λειτουργούν πρωί. Εχει ολοκληρωθεί η αποχέτευση και η οδοποιία. Τα αντιπλημμυρικά έργα διασφαλίζουν τους δημότες, τη στιγμή που άλλοι δήμοι ακόμα και πλούσιων περιοχών πνίγονται στη λάσπη με την πρώτη βροχή. Καθαρίστηκε η δυτική προβλήτα από τα σκουπίδια. Τελείωσε η πλατεία Ηρώων. Ολοκληρώθηκε το ανοιχτό σχολείο, που μεταβάλλει το κάθε σχολείο σε μικρό Πνευματικό Κέντρο. Δημιουργήθηκαν οι σχολές γονέων και φέτος θα λειτουργήσει και το ανοιχτό πανεπιστήμιο. Ο ΟΛΠ σταμάτησε να μπαζώνει την παραλία. Εγινε πάρκο η πλατεία Λαού.

Ο κατάλογος είναι μακρύς. Προχωρεί η κατασκευή της πισίνας, ξεκίνησε η μεταφορά του Τεχνικού Λυκείου σε νέο κτίριο κλπ. Ολα αυτά έγιναν με τις μικρότερες δυνατές επιβαρύνσεις των δημοτών. Τα τελευταία χρόνια τα ανταποδοτικά τέλη αυξήθηκαν μόνο 15%. Αλλη μία απάντηση σε όσους ισχυρίζονται ότι για να γίνουν έργα πρέπει να φορολογηθούν άγρια οι ήδη πολλαπλώς φορολογούμενοι από το κράτος πολίτες.

"Οι επιτυχίες και οι θετικές προοπτικές μας συναντούν τις δυσκολίες, που επιβάλλει το αρνητικό πλαίσιο των κυβερνητικών επιλογών", υπογραμμίζει ο Γ. Πατσιλινάκος, σημειώνοντας: "Τα έσοδα του δήμου συνεχώς μειώνονται και θεσμοθετημένοι πόροι παρακρατούνται παράνομα. Ο Δήμος Περάματος εξακολουθεί να είναι υπερχρεωμένος. Βρήκαμε χρέος άμεσα απαιτητό 1,5 δισ.".

Δεν είναι όμως μόνο αυτές οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει η σημερινή δημοτική αρχή. Ηταν βέβαιο ότι από τη στιγμή που τόλμησε να τα βάλει με μεγάλα συμφέροντα, όπως αυτών των εταιριών πετρελαίου ή των εργολάβων που αναλαμβάνουν έργα του ΟΛΠ, θα συναντούσε λυσσαλέα αντίσταση. Οσο πλησιάζουν οι εκλογές, η αντιπολίτευση προς τη σημερινή δημοτική αρχή θα εντείνεται και θα προσλαμβάνει πολλές μορφές. "Το έργο του ΟΛΠ που σταματήσαμε είναι 7 δισεκατομμύρια. Τι θα κοστίσει στον εργολάβο να ρίξει εναντίον μας στις προσεχείς δημοτικές εκλογές 500 εκατομμύρια;", επισήμανε ο Γ. Πατσιλινάκος, προσθέτοντας ότι ο ίδιος ο λαός θα αντισταθεί μαζί με το δήμο σε κάθε προσπάθεια ανατροπής και αντικατάστασης της δημοτικής αρχής. Εξάλλου, όπως τόνισε ο πρόεδρος της Κίνησης, Μ. Σταυρίδης,"η παρουσία όλων μας ήταν καταλυτική στις διεκδικήσεις που πετύχαμε και θα συνεχίσει να είναι".

Γ. Κ.

ΝΑΥΠΑΚΤΟΣ
Αντί για έργα κάνουν εγκαίνια
  • Δώδεκα χρόνια πέρασαν κι ακόμη είναι στην αρχή ένας δρόμος μήκους δώδεκα χιλιομέτρων στη Ναύπακτο
  • Το δρόμο των κινητοποιήσεων παίρνουν οι κάτοικοι και οι φορείς της περιοχής

Πανναυπακτιακή συγκέντρωση ενημέρωσης το Σάββατο 15 Νοέμβρη στις 6 το απόγευμα στην "Παπαχαραλάμπειο", με κλείσιμο του μοναδικού άξονα διέλευσης οχημάτων, και να κλιμακώσουν τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις με διάφορες εναλλασσόμενες μορφές πάλης, αποφάσισαν μαζικοί φορείς της Ναυπάκτου.

Αιτία, το "γεφύρι της Αρτας" της περιοχής τους, δηλαδή η κατασκευή του περιφερειακού δρόμου μήκους μόλις 12 χιλιομέτρων στη Ναύπακτο, που ξεκίνησε το 1985 κι ακόμη βρίσκεται στην αρχή.

Παρά τις υποσχέσεις που κατά καιρούς έδωσαν οι αρμόδιοι, τα αλλεπάλληλα ξεκινήματα και σταματήματα των εργασιών, τα εγκαίνια και πάλι εγκαίνια για να προβάλλονται οι παράγοντες και το έργο τους, φτάσαμε δώδεκα χρόνια μετά, καταγγέλλει σε ανακοίνωσή της η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα φορέων της περιοχής, να έχουμε από τα δώδεκα χιλιόμετρα που είναι όλος ο δρόμος μόνο τα 2.500 μέτρα κι αυτά στο στάδιο της αρχικής διάνοιξης. Δεν υπάρχει ακόμη, τονίζεται στην ανακοίνωση, οριστική χάραξη, δεν έχουν συνταχθεί οι απαραίτητες περιβαλλοντικές μελέτες και το ζήτημα των απαλλοτριώσεων βρίσκεται σε διαρκή εκκρεμότητα. Σήμερα είναι ορατός ο κίνδυνος νέας διακοπής των εργασιών χωρίς να απορροφηθούν κι αυτά ακόμη τα εγκεκριμένα κονδύλια. Από τη μη ολοκλήρωση της παράκαμψης θίγεται ολόκληρος ο λαός της Ναυπάκτου και της ευρύτερης περιοχής, με σοβαρές επιπτώσεις στην τουριστική και οικονομική κίνηση, στην υποβάθμιση του περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής, στην αλματώδη αύξηση των τροχαίων ατυχημάτων κλπ.

ΚΡΑΤΙΚΟΙ ΠΑΙΔΙΚΟΙ ΣΤΑΘΜΟΙ
Κόψτε το λαιμό σας ... εθελοντικά

Η κυβέρνηση εκβιάζει τους δήμους για να αναλάβουν τους σταθμούς

Τακτική ωμού εκβιασμού των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ώστε να αναγκαστούν "εθελοντικά" να αναλάβουν το τεράστιο οικονομικό βάρος που συνεπάγεται το πέρασμα σ' αυτούς του συνόλου των Κρατικών Παιδικών Σταθμών (ΚΠΣ), ακολουθεί η κυβέρνηση. Οπως αποκαλύπτεται από έγγραφο του περιφερειάρχη Αττικής προς τους δήμους και κοινότητες της περιοχής, η κυβέρνηση εκβιάζει τους ΟΤΑ ότι, αν δεν προωθήσουν τάχιστα τις διαδικασίες για να αναλάβουν τους Κρατικούς Παιδικούς Σταθμούς με τους όρους που θέτει η κυβέρνηση, τότε οι σταθμοί θα κλείσουν! Ως μέσο εκβιασμού χρησιμοποιείται η ετήσια κρατική επιχορήγηση, την οποία η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι δε θα μπορεί να τη δώσει αν οι δήμοι δεν προχωρήσουν στη σύσταση ιδίων Νομικών Προσώπων.

Υπενθυμίζεται ότι και πρόσφατα ο υφυπουργός Εσωτερικών, απαντώντας σε σχετική Ερώτηση στη Βουλή, δήλωνε ότι η ανάληψη των Κρατικών Παιδικών Σταθμών από τους δήμους παραμένει εθελοντική. Τώρα, όμως, με το έγγραφο του περιφερειάρχη ουσιαστικά δηλώνεται ότι είναι αναγκαστική η ανάληψη των σταθμών με τους όρους που θέτει η κυβέρνηση, δηλαδή με μερική κάλυψη κάποιων αναγκών. Η κυβέρνηση επικαλείται την παράγραφο 8 του άρθρου 9 του νόμου 2503/97, που προβλέπει ως προϋπόθεση καταβολής της επιχορήγησης την ύπαρξη Νομικών Προσώπων. Η ίδια παράγραφος προβλέπει ότι η επιχορήγηση αφορά μόνο τη λειτουργία και συντήρηση των εγκαταστάσεων και τη μισθοδοσία του υπάρχοντος προσωπικού των ΚΠΣ μέχρι την έξοδό τους από την υπηρεσία. Που σημαίνει ότι δεν καλύπτονται τα ποσά που απαιτούνται για την κάλυψη τόσο των σημερινών κενών θέσεων, όσο και αυτών που θα προκύπτουν με τη συνταξιοδότηση του υπάρχοντος προσωπικού. Δεν καλύπτει επίσης τις μελλοντικές λειτουργικές δαπάνες. Το γεγονός αυτό δεν επιτρέπει στους ΟΤΑ να αναλάβουν την ευθύνη, αφού θα είναι υποχρεωμένοι να μετακυλήσουν το κόστους στους δημότες, ένα κόστος για το οποίο με συνταγματική πρόβλεψη η κυβέρνηση ήδη προεισπράττει φόρους για να τους αποδώσει στους δικαιούχους. Η επίκληση της συγκεκριμένης νομικής διάταξης λειτουργεί μόνο εκβιαστικά, όσο δεν έχουν λυθεί οι προαναφερόμενες σημαντικές οικονομικές εκκρεμότητες.

Συνέντευξη της ΝΑΣ

Η "Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία Θεσσαλονίκης" οργανώνει συνέντευξη Τύπου αύριο Πέμπτη 6 Νοέμβρη στις 11 το πρωί, όπου θα παρουσιάσει τη δραστηριότητά της με αφορμή τη συμπλήρωση τριών χρόνων από τις εκλογές. Η συνέντευξη θα δοθεί στην αίθουσα συνεδριάσεων του Νομαρχιακού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Στάση εργασίας στον ΟΑΣΘ

Στάση εργασίας από τις 12 το μεσημέρι έως τις 4 μ.μ. αύριο Πέμπτη θα πραγματοποιήσουν οι εργαζόμενοι στα λεωφορεία των γραμμών 51, 52 και 53 του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης. Διαμαρτύρονται για τη συνεχιζόμενη αδιαφορία του δημάρχου της Σίνδου και της διοίκησης του ΟΑΣΘ για προβλήματα που αφορούν τους εργαζόμενους από πλευράς συνθηκών εργασίας, αλλά και το επιβατικό κοινό από πλευράς καλύτερης εξυπηρέτησης από τα λεωφορεία στις παραπάνω γραμμές. Ζητούν την αύξηση της δύναμης των λεωφορείων στη γραμμή 52 ΤΕΙ, ώστε να μπορούν να εξυπηρετήσουν τους σπουδαστές και να τοποθετηθεί άμεσα τουαλέτα και χώρος αναμονής για τους εργαζόμενους στο τέρμα της γραμμής 52. Επίσης, στο τέρμα των γραμμών 51 και 53 να τοποθετηθεί άμεσα τουαλέτα, χώρος αναμονής.

Εισαγγελική παρέμβαση για τα ναρκωτικά

Ενταση των αστυνομικών ελέγχων έξω από τα σχολεία και τους χώρους που συχνάζουν τοξικομανείς, ζητά, με έγγραφη αναφορά του προς τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αθηνών, την Υποδιεύθυνση Δίωξης Ναρκωτικών και τα αστυνομικά τμήματα της περιφέρειας Αθηνών, ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών, Γ. Κολιοκώστας, με αφορμή καταγγελίες για ευρεία διακίνηση των ναρκωτικών ουσιών.

Στην εισαγγελική εντολή γίνεται λόγος, εκτός από τα σχολεία, για καφετερίες, μπαρ, πλατείες (Ομόνοιας και τα υπόγειά της, Εξαρχείων, Κουμουνδούρου, Αγίου Νικολάου Αχαρνών και τους γύρω δρόμους), τόπους διαμονής Τσιγγάνων (Ζεφύρι, Μενίδι κλπ.) και αλλοδαπών, όπου, σύμφωνα με τις καταγγελίες, διακινούνται ναρκωτικά. Ειδικότερα, θα διενεργούνται έλεγχοι σε πρόσωπα ύποπτα για διακίνηση, σωματικές έρευνες και έρευνες σε σπίτια. Αν διαπιστωθεί παράβαση, θα γίνεται αυτεπαγγέλτως προανάκριση, θα ενημερώνεται αμέσως ο αρμόδιος εισαγγελέας και θα σχηματίζεται ξεχωριστή δικογραφία. Ως αρμόδιος εισαγγελέας, για την εποπτεία του προανακριτικού έργου και την πιστή εφαρμογή των νόμων, ορίζεται ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Γ. Γεράκης. Ο ίδιος θα ασκεί και τις ποινικές διώξεις.

Υποχρεώνονται, επίσης, όλα τα αστυνομικά τμήματα και η Υποδιεύθυνση Δίωξης Ναρκωτικών να συντάσσουν κάθε δυο μήνες αναφορά με αναλυτική κατάσταση των υποθέσεων ναρκωτικών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ