ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 7 Νοέμβρη 1997
Σελ. /31
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ
Στον αστερισμό της ΝΑΤΟικής επιδιαιτησίας

Αποκαλυπτικός ως προς την αποδοχή της ΝΑΤΟικής επιδιαιτησίας στις ελληνοτουρκικές διαφορές αλλά και ευρύτερα στην περιοχή, υπήρξε χτες ο πρωθυπουργός στη συζήτηση για τις εξελίξεις στην εξωτερική πολιτική. Παρά το γεγονός ότι προσπάθησε να εμφανίσει τη συνάντηση της Κρήτης ως διαδικασία που αποκλείει τους "τρίτους", εντούτοις όταν αναφέρθηκε στη συνάντησή του με τον Τούρκο πρωθυπουργό ήταν εύγλωττος λέγοντας ότι η όποια συμφωνία με τη γειτονική χώρα θα γίνει στα πλαίσια του ΝΑΤΟ. Είπε συγκεκριμένα ο Κ. Σημίτης:

"Η συνάντηση με τον κ. Γιλμάζ υπήρξε ωφέλιμη γιατί συμφωνήσαμε ότι πρέπει να υπάρχει συνέχεια στη διακήρυξη της Μαδρίτης, ότι το σύμφωνο Παπούλια - Γιλμάζ θα πρέπει να εφαρμοστεί, ότι στο πλαίσιο των συζητήσεων που γίνονται στο ΝΑΤΟ θα πρέπει να διερευνηθεί ποια μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης είναι σκόπιμα και ότι θα πρέπει, επίσης, να υπάρξει και συνέχεια στη διαδικασία των εμπειρογνωμόνων".

Αναφερόμενος στη διαδικασία της πρότασης για βήμα προς βήμα προσέγγιση, είπε ότι η Τουρκία πρέπει να εκπληρώσει τρεις προϋποθέσεις δηλαδή τη δήλωση χωρίς όρους και προϋποθέσεις ότι αποκλείει την απειλή πολέμου ή τη χρήση βίας, την αποδοχή των υπαρχουσών διεθνών συνθηκών και των αρχών του διεθνούς δικαίου για το Αιγαίο και την αποδοχή ότι θέματα που αφορούν την εφαρμογή ή την ερμηνεία των διεθνών συνθηκών θα επιλυθούν από το διεθνές δικαστήριο της Χάγης. Μάλιστα ισχυρίστηκε ότι το αμερικανικής έμπνευσης κοινό ανακοινωθέν της Μαδρίτης ανταποκρίνεται στις δύο από αυτές τις προϋποθέσεις.

Ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στη συνάντησή του στην Κρήτη με τον Κ. Γκλιγκόροφ, είπε ότι συμφώνησε μαζί του στην ανάγκη τήρησης της ενδιάμεσης συμφωνίας με συνέπεια, προκειμένου να βρεθεί μία ονομασία κοινής αποδοχής.Δεν παρέλειψε ο Κ. Σημίτης να διαφημίσει την Ευρωπαϊκή Ενωση εμφανίζοντάς την ως τη σωτηρία της χώρας φτάνοντας μάλιστα στο σημείο να πει ότι η συμφωνία του Αμστερνταμ (που αντικατέστησε τη συμφωνία του Μάαστριχτ) υπήρξε επιτυχία των μικρών κρατών της Ευρωπαϊκής Ενωσης! Ισχυρίστηκε δε ότι υιοθετήθηκαν αρχές για τον σεβασμό των εξωτερικών συνόρων, για την ακεραιότητα της Ευρωπαϊκής Ενωσης κάτι που βέβαια κάθε άλλο παρά είναι πραγματικότητα. Οπως το συνηθίζει εμφάνισε τη συμμετοχή της χώρας στην ΟΝΕ ως τη "νέα μεγάλη ιδέα του έθνους" λέγοντας ότι "είμαστε αποφασισμένοι να το πετύχουμε και θα το πετύχουμε" δίνοντας έτσι το σήμα για τη χωρίς ημερομηνία λήξης μονόπλευρη λιτότητα.

Εμμεσα προσπάθησε να απαντήσει στους εντός του ΠΑΣΟΚ "διαφωνούντες" για την εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης λέγοντας ότι υπάρχει και η γραμμή της "ακινησίας, της αποστασιοποίησης και της υπερήφανης απομόνωσης".

Τέλος δεν παρέλειψε να διαφημίσει και την ελληνική συμμετοχή στα ιμπεριαλιστικά σχέδια στην περιοχή κάνοντας αναφορά στη συμμετοχή της χώρας μας στη Βοσνία και την Αλβανία.

Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
Συναίνεση και "στιβαρή πολιτική"...
  • Για υποχωρητικότητα κατήγγειλε την κυβέρνηση ο πρόεδρος της ΝΔ
  • Διαξιφισμοί με τον πρωθυπουργό

Χωρίς να αμφισβητήσει τη λογική της αμερικανονατοϊκής διαιτησίας και των παρεμβάσεων της ΕΕ στη διαμόρφωση της εξωτερικής πολιτικής της χώρας, άσκησε κριτική για έλλειψη αποφασιστικότητας στην κυβέρνηση ο πρόεδρος της ΝΔ, Κ. Καραμανλής, χτες στη συζήτηση των πολιτικών αρχηγών στη Βουλή. Επίσης απηύθυνε εκκλήσεις για εθνική συναίνεση και συνεννόηση.

Ελληνοτουρκικά

Στις ελληνοτουρκικές σχέσεις - όπως ήταν αναμενόμενο - αφιέρωσε το μεγαλύτερο μέρος της ομιλίας του ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας. Χωρίς βέβαια, την παραμικρή αναφορά στο ρόλο των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, κατηγόρησε την κυβερνητική πολιτική, λέγοντας ότι με τις συνεχείς επιλογές υποχώρησης ενθαρρύνει την τουρκική επιθετικότητα. Τη χαρακτήρισε δε "χρεοκοπημένη", συμπέρασμα που, όπως είπε, προκύπτει "εκ του αποτελέσματος", την αύξηση δηλαδή των παραβιάσεων και των προκλητικών δηλώσεων Τούρκων αξιωματούχων. Ζήτησε δε την αλλαγή της σημερινής πολιτικής και τη χάραξη μιας άλλης, με "αποσαφηνισμένα μηνύματα" προς την Τουρκία, ...μια "στιβαρή πολιτική". Ειδικά για το θέμα του διαλόγου με τη γειτονική χώρα, ο πρόεδρος της ΝΔ, δήλωσε πως δεν είναι αντίθετος, αρκεί να πρόκειται για "διάλογο με σαφείς όρους" και σε συγκεκριμένα θέματα.

Υποστηρίζοντας τις παραπάνω εκτιμήσεις του ο Κωνσταντίνος Καραμανλής αναφέρθηκε εκτενώς στη Συμφωνία της Μαδρίτης, λέγοντας πως αναγνώρισε σειρά θέσεων της Τουρκίας με έμμεσο τρόπο, δείχνοντας παράλληλα από την πλευρά της Ελλάδας "αδυναμία", "έλλειψη αυτοπεποίθησης" και δημιούργησε στον ελληνικό λαό "αισθήματα ταπείνωσης και ηττοπάθειας".

Αναδεικνύοντας όμως το στοιχείο που συνδέει τις επιλογές της εξωτερικής πολιτικής ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, σημείωσε πως η ακολουθούμενη κυβερνητική πολιτική οδηγεί "τις ΗΠΑ να υιοθετούν τις τουρκικές θέσεις" και στην περίπτωση των τελευταίων παραβιάσεων στο Αιγαίο "να μαλώνουν την Ελλάδα". Για το θέμα της νέας δομής του ΝΑΤΟ δεν έκανε την παραμικρή αναφορά.

Παράλληλα δεν έλειψαν και οι εκκλήσεις για "ανάγκη εθνικής συνεννόησης" με στόχο τη "διαμόρφωση εθνικής στρατηγικής" που εκφράστηκαν και με την πρόταση για σύσταση "Εθνικού Συμβουλίου Αμυντικής και Εξωτερικής πολιτικής" με "υποβοηθητικό" ρόλο. Στην ίδια λογική ο Κ. Καραμανλής εγκάλεσε την κυβέρνηση λέγοντας πως "αρνείστε τη συναίνεση", ενώ "σας τείνουμε χέρι συνεργασίας", κάνοντας λόγο για "αλαζονεία" στο θέμα την ενημέρωσης του Κοινοβουλίου και των πολιτικών κομμάτων, με αφορμή την πρόσφατη άρνηση της κυβέρνησης να συγκαλέσει αυτή, την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή.

Οσον αφορά τη "βαλκανική" πολιτική της χώρας, ο πρόεδρος της ΝΔ τάχθηκε υπέρ της ενίσχυσης της παλινόρθωσης της "ελεύθερης αγοράς" στις χώρες των βαλκανίων, καθώς και της στήριξης της ένταξής τους στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Τέλος, για τις σχέσεις Ελλάδας - ΠΓΔΜ επέμεινε το γνωστό θέμα του ονόματος να επανέλθει στο προσκήνιο, ενώ υποστήριξε ότι παραβιάζεται από την ΠΓΔΜ η "ενδιάμεση συμφωνία", κατηγορώντας την κυβέρνηση για "σκόπιμη υποτίμηση" του όλου θέματος.

Διαξιφισμοί...

Χωρίς ιδιαίτερη ένταση, αλλά δεν αποφεύχθηκαν οι γνωστοί δικομματικοί διαξιφισμοί μετά την ομιλία του Κ. Καραμανλή. Το λόγο πήρε ο Κ. Σημίτης καταγγέλλοντας τον πρόεδρο της ΝΔ ότι είναι "απών" από τις εξελίξεις, επειδή δεν αναφέρθηκε στη Διαβαλκανική Διάσκεψη στο Ηράκλειο, επίσης έκανε λόγο για διατήρηση της ελληνικής εξωτερικής πολιτική σε "υψηλό επίπεδο" χωρίς να πέφτει στο επίπεδο της Τουρκίας, ενώ ο Κ. Καραμανλής ανταπάντησε λέγοντας πως η συνεχής υποχωρητικότητα έφτασε στο σημείο να απαγορεύει τη συμμετοχή του Ελληνα υπουργού Εξωτερικών στη συνάντηση Σημίτη - Γιλμάζ η τουρκική πλευρά.

ΑΛ. ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Παρούσες οι ΗΠΑ στη Διάσκεψη της Κρήτης

Απαντώντας η Αλ. Παπαρήγα στον ισχυρισμό του πρωθυπουργού ότι η ελληνική κυβέρνηση προχωράει στην προβολή του διεθνούς δικαίου, αναρωτήθηκε εύστοχα:

"Οι αρχές του διεθνούς δικαίου που ισχύουν εδώ και αρκετά χρόνια είναι αυτές που προφύλαξαν τη χώρας μας;". Η Ελλάδα, είπε, που έχει απόλυτο δίκαιο στα θέματα της κυριαρχίας του Αιγαίου, βρήκε το δίκιο της από τους "συμμάχους"; Εμείς δε λέμε, τόνισε, να μην αξιοποιούμε το διεθνές δίκαιο, αλλά εσείς το χρησιμοποιείτε σαν "φύλλο συκής" για να κρύψετε την υποτέλεια και την υποταγή.

Αναφορικά με τον κομπασμό του Κ. Σημίτη ότι η διαβαλκανική συνάντηση της Κρήτης έγινε χωρίς τρίτους μεσολαβητές, κάτι που πρέπει να χαιρετιστεί, η Αλ. Παπαρήγα τόνισε:

"Εμείς δεν υιοθετούμε απόψεις που λένε ότι μία συνάντηση με την ηγεσία της Τουρκίας ή της ΠΓΔΜ είναι προδοσία". Μπορεί, συνέχισε, να έγινε χωρίς τη φυσική παρουσία των ΗΠΑ και της ΕΕ, αλλά εμείς ρωτάμε: "Η διαβαλκανική θα γινόταν εάν δεν υπήρχε το πράσινο φως από ΗΠΑ και ΝΑΤΟ;". Η Αλ. Παπαρήγα υπενθύμισε ότι παρόμοιες απόπειρες διαβαλκανικής συνεργασίας είχαν επιχειρηθεί και στο παρελθόν από κυβερνήσεις τόσο του ΠΑΣΟΚ όσο και της ΝΔ, αλλά επειδή δεν έγινε κατορθωτό να ελεγχθούν πλήρως από τις ΗΠΑ, τελικά δεν μπόρεσαν να πραγματοποιηθούν.

Δ. ΤΣΟΒΟΛΑΣ
"Επικίνδυνος" ο Σημίτης

Για "συνειδητή επιλογή" υποχώρησης στα Ελληνοτουρκικά κατήγγειλε τον πρωθυπουργό

Κριτική από τη σκοπιά των γνωστών "πατριωτικών" θέσεων του ΔΗΚΚΙ, άσκησε χτες στη Βουλή, ο πρόεδρος του κόμματος, Δημήτρης Τσοβόλας,κατηγορώντας την για "μαλθακότητα" και "συμβιβασμούς". Οπως χαρακτηριστικά ανέφερε για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις "όποιος περιμένει ειρηνική συνύπαρξη με αυτήν την Τουρκία, που σήμερα υπάρχει, είναι τουλάχιστον αφελής και όταν είναι πρωθυπουργός, είναι επικίνδυνος. Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, που είναι ψυχροπολεμικές έτσι κι αλλιώς, έχουν περάσει ήδη από καιρό σε μια φάση "μαχητικής συνύπαρξης". Αυτή η φάση θα κρατήσει απροσδιόριστο χρονικό διάστημα επί όσο χρόνο δηλαδή θα υπάρχει αυτό το καθεστώς στην Τουρκία".

Εξίσου έντονη κριτική άσκησε και για το θέμα της Συμφωνίας της Μαδρίτης, τονίζοντας ότι "οι τουρκικές διεκδικήσεις θεωρούνται διαπραγματεύσιμες διαφορές, έστω βήμα - βήμα. Στην Τουρκία αναγνωρίζονται ζωτικά συμφέροντα και ενδιαφέροντα στο Αιγαίο". Κατήγγειλε δε τον πρωθυπουργό ότι ως αντάλλαγμα για την τακτική αυτή παίρνει "την ονομαστική σύγκλιση με τα κριτήρια του Μάαστριχτ και την εξαθλίωση του ελληνισμού. Για να μπούμε στην ΟΝΕ, για να πείσουμε το Διευθυντήριο να μας βάλει", ανέφερε ο Δ. Τσοβόλας, "διαπραγματευόμαστε τα πάντα. Αρκεί να μην ενοχληθούν και μας απορρίψουν. Αυτή είναι η εθνική επιτυχία που αξίζει κάθε θυσία". Κατέληξε δε λέγοντας ότι η κυβέρνηση έχει γνώση των συνεπειών της πολιτικής της και κάνει σ' αυτό το σημείο μια "συνειδητή επιλογή".

Ν. ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ
Φταίει απλώς η επικοινωνιακή πολιτική

Στις αδυναμίες της επικοινωνιακής πολιτικής απέδωσε ο πρόεδρος του ΣΥΝ Ν. Κωνσταντόπουλος τα όποια προβλήματα υπάρχουν σήμερα στην εξωτερική πολιτική της χώρας και παρόλο που υπογράμμισε ότι η πολιτική των δύο μεγάλων κομμάτων είναι ταυτόσημη, δεν πρόβαλε στην τοποθέτησή του μια πολιτική η οποία να βγαίνει έξω από τα πλαίσια της ουσίας της πολιτικής που ακολουθούν το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ.

Με μια γενικόλογη τοποθέτηση, αλλά και με επίσης γενικόλογες εκφράσεις έκανε λόγο για την ανάγκη "μακροπρόθεσμης και σταθερής εξωτερικής πολιτικής" και είπε ότι δεν υπάρχει εθνική στρατηγική. Τόνισε επίσης ότι υπάρχει πολυγλωσσία, αποσπασματικές πολιτικές και δύο γραμμές και επανέφερε για μια ακόμα φορά την πρότασή του για συγκρότηση συμβουλίου εξωτερικής πολιτικής, καλώντας τον πρωθυπουργό να ενημερώνει τους πολιτικούς αρχηγούς για τις εξελίξεις στις εξωτερικές υποθέσεις, για να μην ενημερώνονται τα κόμματα από τα ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία.

Χωρίς να μπει στην ουσία της ακολουθούμενης πολιτικής κατηγόρησε την κυβέρνηση για στεγανότητα στην εξωτερική πολιτική, ενώ έκανε και λόγο για πρόβλημα διαπραγματευτικού κύρους της χώρας μας.

Οσον αφορά τα προβλήματα που υπάρχουν με τη νέα δομή του ΝΑΤΟ ή με τα συμφέροντα που έχουν οι ΗΠΑ στα πετρέλαια της ευρύτερης περιοχής, απλώς είπε ότι χρειάζεται "στρατηγική επεξεργασία" της εξωτερικής πολιτικής, λες και η κυβέρνηση Σημίτη με την υποταγή της στα ιμπεριαλιστικά σχέδια δεν έχει "στρατηγικά" επεξεργαστεί την πορεία που ακολουθεί.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ