Παρασκευή 7 Νοέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
Συναίνεση και "στιβαρή πολιτική"...
  • Για υποχωρητικότητα κατήγγειλε την κυβέρνηση ο πρόεδρος της ΝΔ
  • Διαξιφισμοί με τον πρωθυπουργό

Χωρίς να αμφισβητήσει τη λογική της αμερικανονατοϊκής διαιτησίας και των παρεμβάσεων της ΕΕ στη διαμόρφωση της εξωτερικής πολιτικής της χώρας, άσκησε κριτική για έλλειψη αποφασιστικότητας στην κυβέρνηση ο πρόεδρος της ΝΔ, Κ. Καραμανλής, χτες στη συζήτηση των πολιτικών αρχηγών στη Βουλή. Επίσης απηύθυνε εκκλήσεις για εθνική συναίνεση και συνεννόηση.

Ελληνοτουρκικά

Στις ελληνοτουρκικές σχέσεις - όπως ήταν αναμενόμενο - αφιέρωσε το μεγαλύτερο μέρος της ομιλίας του ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας. Χωρίς βέβαια, την παραμικρή αναφορά στο ρόλο των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, κατηγόρησε την κυβερνητική πολιτική, λέγοντας ότι με τις συνεχείς επιλογές υποχώρησης ενθαρρύνει την τουρκική επιθετικότητα. Τη χαρακτήρισε δε "χρεοκοπημένη", συμπέρασμα που, όπως είπε, προκύπτει "εκ του αποτελέσματος", την αύξηση δηλαδή των παραβιάσεων και των προκλητικών δηλώσεων Τούρκων αξιωματούχων. Ζήτησε δε την αλλαγή της σημερινής πολιτικής και τη χάραξη μιας άλλης, με "αποσαφηνισμένα μηνύματα" προς την Τουρκία, ...μια "στιβαρή πολιτική". Ειδικά για το θέμα του διαλόγου με τη γειτονική χώρα, ο πρόεδρος της ΝΔ, δήλωσε πως δεν είναι αντίθετος, αρκεί να πρόκειται για "διάλογο με σαφείς όρους" και σε συγκεκριμένα θέματα.

Υποστηρίζοντας τις παραπάνω εκτιμήσεις του ο Κωνσταντίνος Καραμανλής αναφέρθηκε εκτενώς στη Συμφωνία της Μαδρίτης, λέγοντας πως αναγνώρισε σειρά θέσεων της Τουρκίας με έμμεσο τρόπο, δείχνοντας παράλληλα από την πλευρά της Ελλάδας "αδυναμία", "έλλειψη αυτοπεποίθησης" και δημιούργησε στον ελληνικό λαό "αισθήματα ταπείνωσης και ηττοπάθειας".

Αναδεικνύοντας όμως το στοιχείο που συνδέει τις επιλογές της εξωτερικής πολιτικής ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, σημείωσε πως η ακολουθούμενη κυβερνητική πολιτική οδηγεί "τις ΗΠΑ να υιοθετούν τις τουρκικές θέσεις" και στην περίπτωση των τελευταίων παραβιάσεων στο Αιγαίο "να μαλώνουν την Ελλάδα". Για το θέμα της νέας δομής του ΝΑΤΟ δεν έκανε την παραμικρή αναφορά.

Παράλληλα δεν έλειψαν και οι εκκλήσεις για "ανάγκη εθνικής συνεννόησης" με στόχο τη "διαμόρφωση εθνικής στρατηγικής" που εκφράστηκαν και με την πρόταση για σύσταση "Εθνικού Συμβουλίου Αμυντικής και Εξωτερικής πολιτικής" με "υποβοηθητικό" ρόλο. Στην ίδια λογική ο Κ. Καραμανλής εγκάλεσε την κυβέρνηση λέγοντας πως "αρνείστε τη συναίνεση", ενώ "σας τείνουμε χέρι συνεργασίας", κάνοντας λόγο για "αλαζονεία" στο θέμα την ενημέρωσης του Κοινοβουλίου και των πολιτικών κομμάτων, με αφορμή την πρόσφατη άρνηση της κυβέρνησης να συγκαλέσει αυτή, την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή.

Οσον αφορά τη "βαλκανική" πολιτική της χώρας, ο πρόεδρος της ΝΔ τάχθηκε υπέρ της ενίσχυσης της παλινόρθωσης της "ελεύθερης αγοράς" στις χώρες των βαλκανίων, καθώς και της στήριξης της ένταξής τους στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Τέλος, για τις σχέσεις Ελλάδας - ΠΓΔΜ επέμεινε το γνωστό θέμα του ονόματος να επανέλθει στο προσκήνιο, ενώ υποστήριξε ότι παραβιάζεται από την ΠΓΔΜ η "ενδιάμεση συμφωνία", κατηγορώντας την κυβέρνηση για "σκόπιμη υποτίμηση" του όλου θέματος.

Διαξιφισμοί...

Χωρίς ιδιαίτερη ένταση, αλλά δεν αποφεύχθηκαν οι γνωστοί δικομματικοί διαξιφισμοί μετά την ομιλία του Κ. Καραμανλή. Το λόγο πήρε ο Κ. Σημίτης καταγγέλλοντας τον πρόεδρο της ΝΔ ότι είναι "απών" από τις εξελίξεις, επειδή δεν αναφέρθηκε στη Διαβαλκανική Διάσκεψη στο Ηράκλειο, επίσης έκανε λόγο για διατήρηση της ελληνικής εξωτερικής πολιτική σε "υψηλό επίπεδο" χωρίς να πέφτει στο επίπεδο της Τουρκίας, ενώ ο Κ. Καραμανλής ανταπάντησε λέγοντας πως η συνεχής υποχωρητικότητα έφτασε στο σημείο να απαγορεύει τη συμμετοχή του Ελληνα υπουργού Εξωτερικών στη συνάντηση Σημίτη - Γιλμάζ η τουρκική πλευρά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ