Παρασκευή 7 Νοέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
Στην "παγίδα" του ΝΑΤΟ

Στο "μονόδρομο" που έχουν στήσει οι Αμερικανοί, βαδίζουν δίχως διαφωνίες, πρωθυπουργός και υπουργός Εξωτερικών

Η ελληνική κυβέρνηση κατευθύνεται ολοταχώς και με απόλυτη ομοθυμία σε μια συζήτηση με την Τουρκία, στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, για την εγκατάσταση Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης στο Αιγαίο.

Η Ουάσιγκτον, όπως υποστηρίζουν κύκλοι του υπουργείου Εξωτερικών ασκεί τεράστια πίεση στην ελληνική κυβέρνηση, διαμηνύοντας μάλιστα την επιθυμία της η συζήτηση να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του χρόνου και τα αποτελέσματά της να ανακοινωθούν στην επόμενη συνάντηση Σημίτη - Γιλμάζ που σχεδιάζεται να πραγματοποιηθεί στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ τον προσεχή Γενάρη. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η Ουάσιγκτον, έχει διαμηνύσει αρμοδίως πως δε θεωρεί ωφέλιμο, στην παρούσα φάση, να αναζητηθεί κάποιο άλλο πλαίσιο για την προώθηση της ελληνοτουρκικής προσέγγισης, πέραν αυτού που εξασφαλίζει η αμερικανική διαμεσολάβηση.

Ελληνες διπλωμάτες, αποτιμώντας τη συνάντηση της Κρήτης, επισημαίνουν πως το μόνο χειροπιαστό αποτέλεσμα είναι η συμφωνία των δύο πρωθυπουργών για την προώθηση της συζήτησης για ΜΟΕ στο ΝΑΤΟ. Οι ίδιες πηγές επίσης, δεν κρύβουν την ανησυχία τους για τον μονόδρομο στον οποίο έχει οδηγήσει η αμερικανική διπλωματία τη διαδικασία.

Πάντως, παρά τις ανησυχίες που διατυπώνονται, η ελληνική κυβέρνηση δε "βλέπει" άλλο δρόμο μπροστά της και τον ακολουθεί σχεδιάζοντας τις κινήσεις της και την τακτική της με κύριο στόχο την "αγορά χρόνου", ευελπιστώντας πως η έναρξη της διαδικασίας για ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, θα αλλάξει το κλίμα και θα μειώσει το βάρος των πιέσεων που σήμερα δέχεται. Αυτές οι φρούδες ελπίδες, πρέπει να σημειωθεί, τρέφονται τόσο στο υπουργείο Εξωτερικών όσο και στο Μέγαρο Μαξίμου, καθώς και χτες ο υπουργός Τύπου Δ. Ρέππας με κατηγορηματικές του δηλώσεις υπογράμμισε πως κανένα σύννεφο δε σκιάζει τις σχέσεις του πρωθυπουργού με τον υπουργό Εξωτερικών και καμιά διαφορετική προσέγγιση για την εξωτερική πολιτική της χώρας δεν υπάρχει ανάμεσα στους δύο άνδρες.

Για να μην υπάρχει δε, και η παραμικρή αμφιβολία για το κλίμα "ομόνοιας" και "ομοψυχίας" στους κόλπους, τουλάχιστον, της κυβέρνησης, ο υπουργός Τύπου Δ. Ρέππας, δε δίστασε να καλύψει πλήρως και απόλυτα μια "απρέπεια" του Θ. Πάγκαλου που μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή υποστήριξε πως κάποιες εφημερίδες και δημοσιογράφοι στην Αθήνα "παίζουν" το παιχνίδι της Αγκυρας.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
"Φυλακισμένη" στην "παρένθεση" η κυβέρνηση (1998-07-29 00:00:00.0)
Στο προσκήνιο οι αμερικάνικες προτάσεις (1997-10-14 00:00:00.0)
Στο βάθος... διάλογος (1997-09-30 00:00:00.0)
"Τεχνητή" ατμόσφαιρα διαλόγου (1996-09-28 00:00:00.0)
Προετοιμάζεται η συνάντηση του Βερολίνου (1996-05-28 00:00:00.0)
Ανησυχία από την "επίθεση φιλίας" (1996-03-27 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ