Τρίτη 28 Μάη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
Προετοιμάζεται η συνάντηση του Βερολίνου

Σήμερα οι γγ των υπουργείων Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας συναντώνται στην Ελβετία, για να προετοιμάσουν τη συνάντηση Πάγκαλου - Γκιονενσάι

Πίσω από το πέπλο των "σκληρών" δηλώσεων του υπουργού Εξωτερικών Θ. Πάγκαλου και του υπουργού Τύπου Δ. Ρέππα, που αφορούν στην εξέλιξη των ελληνοτουρκικών σχέσεων, οι συζητήσεις μεταξύ Αθήνας και Αγκυρας έχουν ήδη ξεκινήσει.

Το τραπέζι των ελληνοτουρκικών συνομιλιών, στρωμένο από την αμερικανική διπλωματία, υποδέχεται σήμερα τους γγ των υπουργείων Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας στην Ελβετία. Σκοπός της συνάντησης των υψηλόβαθμων στελεχών των υπουργείων Εξωτερικών, σύμφωνα με τις επίσημες δηλώσεις των κυβερνήσεων Ελλάδας και Τουρκίας, είναι να προετοιμάσει την προγραμματισμένη για τις 3 Ιούνη επαφή Πάγκαλου - Γκιονενσάι, η οποία θα πραγματοποιηθεί στο Βερολίνο, στο περιθώριο της Συνόδου των υπουργών Εξωτερικών των χωρών - μελών του ΝΑΤΟ. Η ελληνική κυβέρνηση, κατανοώντας πως σύρεται σε μια συζήτηση για τις διεκδικήσεις της Αγκυρας στο Αιγαίο, επιχειρεί να υποβαθμίσει τη σημασία αυτών των συναντήσεων. Πηγές του υπουργείου Εξωτερικών τόνιζαν χτες πως οι

προσδοκίες με τις οποίες η Ελλάδα προσέρχεται στις συζητήσεις είναι εξαιρετικά μικρές. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ίδιων πηγών, κατά τη σημερινή συνάντηση είναι πολύ πιθανό η Αγκυρα να επιχειρήσει μια καταγραφή των γκρίζων - σύμφωνα με την άποψή της - ζωνών στο Αιγαίο. Για το λόγο αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν δοθεί αυστηρές εντολές στους πρέσβεις Φίλωνα και Σαβαϊδη, οι οποίοι θα συμμετάσχουν στις συνομιλίες, να μην παραλάβουν κανενός είδους έγγραφο κατά τη συνάντηση.

Παρά το αδιέξοδο που εμφανίζεται με την πρώτη ανάγνωση αυτών των ελληνοτουρκικών επαφών, όπως υποστηρίζουν κύκλοι του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, οι διαδικασίες που στόχο έχουν την προσέγγιση των δύο χωρών συνεχίζονται ικανοποιητικά. Οι παρασκηνιακές διαβουλεύσεις, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, αναζητούν την πλέον ανώδυνη - πολιτικά - μέθοδο, η οποία θα επιτρέψει στην ελληνική κυβέρνηση να συζητήσει για το θέμα των γκρίζων ζωνών, που κατάφερε να δημιουργήσει η Αγκυρα. Η μέθοδος αυτή, όπως εκτιμούν στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, συζητείται ήδη στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ και οι προτάσεις για Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης στο Αιγαίο εμφανίζονται από την ελληνική κυβέρνηση ως η ενδεδειγμένη λύση. Οι συχνές αναφορές της ελληνικής κυβέρνησης στο μνημόνιο Παπούλια - Γιλμάζ της Βουλιαγμένης, όπως παρατηρούν Ελληνες διπλωμάτες, προσφέρει τη βάση για την εξέλιξη μιας συζήτησης για ΜΟΕ. Βέβαια, όπως υπογραμμίζουν οι ίδιες πηγές, μετά την κρίση της Ιμιας η εγκατάσταση ΜΟΕ στο Αιγαίο συνεπάγεται και τη δημιουργία μιας επιτηρούμενης από το ΝΑΤΟ (γκρίζας) ζώνης.

Συζήτηση για τα ελληνοτουρκικά στο Ζάππειο

Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις και η κρίση της Ιμιας βρέθηκαν στο επίκεντρο των συζητήσεων, κατά τη διάρκεια του συνεδρίου, που οργάνωσε το ΕΛΙΑΜΕΠ με τη χορηγία του "Μέγκα" και της "Καθημερινής". Στο συνέδριο συμμετείχαν ο πρώην υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Ρ. Χόλμπρουκ, ο οποίος, αφού υποστήριξε ότι η χώρα του βοήθησε να αποφευχθεί ο πόλεμος, αποκάλυψε ότι τη νύχτα της κρίσης της Ιμιας συνομίλησε 9 - 10 φορές με τον υπουργό Εξωτερικών Θ. Πάγκαλο.

Κατά τα άλλα, το συνέδριο πρόσφερε τη δυνατότητα σε Ελληνες και Τούρκους πολιτικούς να επαναλάβουν τις θέσεις που εκφράζουν οι κυβερνήσεις σε Αθήνα και Αγκυρα, υπογραμμίζοντας με αυτόν τον τρόπο μια εικόνα αδιεξόδου στις σχέσεις των δύο χωρών.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
"Σημειωτόν" στις ελληνοτουρκικές σχέσεις (1998-05-30 00:00:00.0)
ΑΡ-(Η)ΠΑ-ΓΗ του Αιγαίου (1997-09-26 00:00:00.0)
"Διάλογος" σε "ναρκοπέδιο" (1996-05-30 00:00:00.0)
Πιέσεις για εφ' όλης της ύλης διάλογο (1996-05-23 00:00:00.0)
Διάλογος αμερικανικών προδιαγραφών (1996-03-19 00:00:00.0)
Ατυπη συζήτηση για την ατζέντα (1996-03-07 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ