Τρίτη 19 Μάρτη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
Διάλογος αμερικανικών προδιαγραφών
  • Η Αγκυρα αρνείται παραπομπή της διαφοράς σχετικά με την Ιμια στη Χάγη
  • Η ελληνική κυβέρνηση δυσκολεύεται να εξηγήσει το καθεστώς που διέπει τις βραχονησίδες της Ιμιας, μετά την τελευταία κρίση

Η Αγκυρα σε στενή συνεργασία με την Ουάσιγκτον κλιμακώνει τις πιέσεις προς την ελληνική κυβέρνηση, με στόχο να οδηγήσει την Αθήνα στο τραπέζι ενός εφ' όλης της ύλης ελληνοτουρκικού διαλόγου. Το πλαίσιο αυτού του διαλόγου έχει ήδη σκιαγραφηθεί από τις "αμερικανικές ιδέες" περί εγκατάστασης Μέτρων Εμπιστοσύνης μεταξύ Αθήνας και Αγκυρας, προκειμένου να επιτευχθεί η πολυπόθητη για τα αμερικανικά συμφέροντα "εύρυθμη λειτουργία" της Νοτιοανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τις τελευταίες μέρες βρίσκεται σε εξέλιξη μια "έντονη" αμερικανοτουρκική συζήτηση με θέμα το "ελληνοτουρκικό πρόβλημα" και το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών έχει ήδη διερευνήσει τις τουρκικές προθέσεις, αναζητώντας τη φόρμουλα με την οποία θα επιτευχθεί η συνεννόηση Αθήνας και Αγκυρας, όχι μόνο για το θέμα της Ιμιας, αλλά γενικότερα, ώστε να ξεπεραστούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το ΝΑΤΟ στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο.

Στις έντονες παρασκηνιακές διαβουλεύσεις που αναπτύσσει η Ουάσιγκτον με στόχο τη διαμόρφωση ενός νέου πλαισίου για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, όπως είναι γνωστό, βασικός παράγοντας είναι ο Αμερικανός πρεσβευτής στην Αθήνα Τ. Νάιλς, ο οποίος χτες συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό Κ. Σημίτη. Κύριο θέμα της συζήτησης ήταν οι εξελίξεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και η επίσκεψη του Ελληνα πρωθυπουργού στην Ουάσιγκτον.

Οπως υποστηρίζουν διπλωματικοί κύκλοι, για το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών η επίσκεψη του Κ. Σημίτη στις ΗΠΑ είναι ουσιαστική, καθώς θα εμφανιστούν στον Ελληνα πρωθυπουργό συγκεκριμένες ιδέες για την προώθηση μιας ελληνοτουρκικής συζήτησης.

Στο σημείο αυτό αξίζει να επισημανθεί, καθώς περιγράφει σαφέστατα την άβολη θέση στην οποία βρίσκεται η ελληνική κυβέρνηση, εξαιτίας της ανοχής που επιδεικνύουν εταίροι και σύμμαχοι στην επεκτατική πολιτική της Αγκυρας, πως ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης, όπως βεβαιώνουν συνεργάτες του, είναι δυσαρεστημένος από τη σιωπή με την οποία ο ΓΓ του ΟΗΕ Μπ. Γκάλι αντιμετωπίζει τις τελευταίες εξελίξεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Για το λόγο αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες, η συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Μπ. Γκάλι, που θα πραγματοποιηθεί κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Κ. Σημίτη στις ΗΠΑ, θα έχει καθαρά εθιμοτυπικό χαρακτήρα.

Περιορισμένη η ελληνική κυριαρχία

Στο μεταξύ από την περασμένη Παρασκευή εμφανίστηκε ξανά στο προσκήνιο της επικαιρότητας η βραχονησίδα Ιμια και τα ερωτηματικά σχετικά με το καθεστώς που επικρατεί στην περιοχή, μετά την τελευταία κρίση. Αφορμή για αυτό, στάθηκε το μικρό κοπάδι που βρίσκεται στη νησίδα και η αδυναμία του Ελληνα βοσκού, στον οποίο ανήκει, να επισκεφτεί τη νησίδα και να φροντίσει τα ζώα.

Ο υπουργός Τύπου Δ. Ρέππας στις χτεσινές του δηλώσεις υποστήριξε πως όσα ισχυρίζεται ο βοσκός δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και κανείς δεν τον εμπόδισε να επισκεφτεί και να φροντίσει τα ζώα του. Από την άλλη πλευρά ο βοσκός υποστηρίζει πως όσες φορές επιχείρησε να προσεγγίσει το νησί εμποδίστηκε από τουρκικό περιπολικό πλοίο, όπως ακριβώς έγινε και την περασμένη Παρασκευή. Πρέπει να σημειωθεί πως πηγές του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών επιβεβαιώνουν πλήρως τους ισχυρισμούς του βοσκού και υπογραμμίζουν ότι για την Αγκυρα, μετά την κρίση στις βραχονησίδες της Ιμιας, η συγκεκριμένη περιοχή βρίσκεται σε γκρίζα ζώνη ως αμφισβητούμενος χώρος.

Από τη νύχτα της κρίσης και έπειτα, η Αγκυρα με λόγια και πράξεις, όπως επισημαίνουν κύκλοι του υπουργείου Εξωτερικών, επιχειρεί να παγιώσει το καθεστώς αμφισβήτησης στην περιοχή με προφανή στόχο να ισχυροποιήσει τη διαπραγματευτική της θέση ενόψει του ελληνοτουρκικού διαλόγου, προς τον οποίο επιδιώκει να σύρει την ελληνική κυβέρνηση με τη σύμφωνη γνώμη της Ουάσιγκτον.

Η Τουρκία δικαιολογεί τη στάση της βάσει της προφορικής συμφωνίας που επιτεύχθηκε το βράδυ της κρίσης της Ιμιας με την παρέμβαση του αμερικανικού παράγοντα. Χρησιμοποιώντας αυτή τη συμφωνία, η Τουρκία υποστηρίζει πως οι βραχονησίδες έχουν ήδη καταγραφεί ως αμφισβητούμενη περιοχή και πως εκκρεμεί μια συζήτηση - της οποίας το πλαίσιο αναζητείται - για τη διευκρίνιση του καθεστώτος της περιοχής.

Στο πλαίσιο αυτής της τακτικής που ακολουθεί η Αγκυρα, η τουρκική κυβέρνηση αρνήθηκε να δεχτεί, όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο, να συζητήσει την παραπομπή του θέματος της Ιμιας σε Διεθνή Διαιτησία. Η τουρκική άρνηση καταγράφηκε αυτή τη φορά στο πλαίσιο της ΕΕ σε συνάντηση της Τρόικας με τον αντιπρόσωπο της Τουρκίας στην ΕΕ. Η συνάντηση της Τρόικας με την τουρκική πλευρά πραγματοποιήθηκε σε μια προσπάθεια διερεύνησης των δυνατοτήτων για την πραγματοποίηση του Συμβουλίου Σύνδεσης ΕΕ - Τουρκίας, το οποίο απειλείται από το "βέτο" της ελληνικής κυβέρνησης, αν η Αγκυρα δεν προβεί τουλάχιστον σε μια δήλωση προθέσεων για παραπομπή της διαφοράς στο Διεθνές Δικαστήριο.

Αξίζει να σημειωθεί πως το θέμα της Ιμιας εξακολουθεί να πυροδοτεί την ενδοκυβερνητική αντιπαράθεση, μάλιστα, μεταξύ του πρωθυπουργού και του υπουργού Εθνικής Αμυνας. Χτες ο υπουργός Τύπου παραδέχτηκε ότι ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Γερ. Αρσένης έχει επιδώσει στον πρωθυπουργό επιστολή, στην οποία αναλύει τον προβληματισμό του για την κατάσταση που επικρατεί στις ελληνοτουρκικές σχέσεις μετά την κρίση της Ιμιας. Ο υπουργός Τύπου, επιχειρώντας να υποβαθμίσει το θέμα, υποστήριξε ότι αποτελεί συνηθισμένο φαινόμενο οι υπουργοί να καταθέτουν γραπτώς τις απόψεις τους.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
ΝΑΤΟποίηση των συνόρων στο Αιγαίο (2003-09-28 00:00:00.0)
Το κόστος της προστασίας (1997-10-19 00:00:00.0)
Αμερικανική "διέξοδος" (1996-04-02 00:00:00.0)
ΝΑΤΟική υπεργολαβία (1996-03-29 00:00:00.0)
Ανησυχία από την "επίθεση φιλίας" (1996-03-27 00:00:00.0)
Παρέμβαση των ΗΠΑ για συμβιβασμό (1996-01-31 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ