Παρασκευή 29 Μάρτη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
ΝΑΤΟική υπεργολαβία

Η Ουάσιγκτον ανέθεσε στον γγ του ΝΑΤΟ το ρόλο του διαμεσολαβητή μεταξύ Αθήνας και Αγκυρας

Η αμερικανική διαμεσολάβηση μεταξύ Αθήνας και Αγκυρας βρίσκεται ήδη σε πλήρη εξέλιξη, καθώς το ΝΑΤΟ και ο γενικός γραμματέας του Χ. Σολάνα έχουν αναλάβει υπεργολαβικά την υπόθεση, σε αυτή της τη φάση, από την Ουάσιγκτον.Η χρησιμοποίηση του ΝΑΤΟ ως πλαίσιο για την αναζήτηση διεξόδου στο ελληνοτουρκικό πρόβλημα, όπως το αποκαλεί η Ουάσιγκτον, ήταν αναμενόμενη καθώς με τον τρόπο αυτό δεν εμφανίζεται σε πρώτο πλάνο η αμερικανική διπλωματία και ο Πρόεδρος Κλίντον προφυλάσσεται από το κόστος που μπορεί να έχει η διαδικασία διευθέτησης των ελληνοτουρκικών προβλημάτων μέσα από την άσκηση ισχυρότατων πιέσεων, οι οποίες θα ασκηθούν στην Αθήνα.

Την ανάμειξη του γγ του ΝΑΤΟ Χ. Σολάνα στο ελληνοτουρκικό πρόβλημα αποκάλυψε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Γ. Κρίστοφερ κατά τη διάρκεια της κατάθεσής του σε υποεπιτροπή κατανομής κονδυλίων της αμερικανικής Βουλής. Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι οι ΗΠΑ ανησυχούν έντονα για την αύξηση της έντασης στο Αιγαίο και τόνισε ότι έχει συζητήσει εκτενώς το θέμα με τον γγ του ΝΑΤΟ Χ. Σολάνα (προφανώς για να του δώσει οδηγίες για τους χειρισμούς).

Οπως είναι γνωστό η αμερικανική διπλωματία παγίως επιδιώκει την πραγματοποίηση ενός εφ' όλης της ύλης ελληνοτουρκικού διαλόγου και μέσω του ΝΑΤΟ προωθεί Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης μεταξύ Αθήνας και Αγκυρας. Πριν περίπου από ένα χρόνο ο τότε Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Β. Κλάες είχε προτείνει πακέτο μέτρων, τα οποία είχε απορρίψει ως απαράδεκτα η ελληνική κυβέρνηση, καθώς υπονόμευαν τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας.

Μετά την κρίση της Ιμιας, η ελληνική κυβέρνηση έχει λάβει σαφή μηνύματα από την Ουάσιγκτον για την ανάγκη αποφόρτισης της έντασης στο Αιγαίο, ούτως ώστε να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για την αποκατάσταση της εύρυθμης λειτουργίας της Νοτιοανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ. Ηδη αξιωματούχοι της Ουάσιγκτον έχουν επανειλημμένα ταχθεί υπέρ της ανάγκης πραγματοποίησης ενός ελληνοτουρκικού διαλόγου, ενώ το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών με δήλωση του εκπροσώπου του χαρακτήρισε θετική τη στάση του νέου Τούρκου πρωθυπουργού, ο οποίος προσκάλεσε τον πρωθυπουργό Κ. Σημίτη στην Αγκυρα.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ελληνικής διπλωματίας οι διεργασίες που εξελίσσονται στο παρασκήνιο θα εμφανίσουν αποτελέσματα και συγκεκριμένες προτάσεις για διευθετήσεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, οι οποίες θα τεθούν υπόψη του Ελληνα πρωθυπουργού κατά την επικείμενη επίσκεψή του στην Ουάσιγκτον

Δημοσίευμα της "Μιλιέτ"

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με τηλεγράφημα του ΑΠΕ, ιταλικό έγγραφο που απορρίπτει τους τουρκικούς ισχυρισμούς για την κυριαρχία επί της Ιμιας, έφερε στη δημοσιότητα η τουρκική εφημερίδα "Μιλιέτ".

Στο δημοσίευμα της εφημερίδας εμφανίζεται άκρως απόρρητο τηλεγράφημα του Τούρκου πρεσβευτή στη Ρώμη ο οποίος προειδοποίησε την κυβέρνηση της Τανσού Τσιλέρ, πως ιταλικά έγγραφα δείχνουν την ορθότητα των ελληνικών θέσεων και επισήμανε ότι η Ελλάδα μπορεί να χρησιμοποιήσει τα έγγραφα αυτά στον ΟΗΕ. Η Μιλιέτ, υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση της Τανσού Τσιλέρ, αγνόησε την προειδοποίηση, την απέκρυψε και διέταξε την καταστροφή του σχετικού τηλεγραφήματος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ