Παρασκευή 29 Μάρτη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τσέλσι, πάρε θέση...

Καλώς ήλθες, Τσέλσι. Η χώρα, τα χώματα της οποίας πατάς, ονομάζεται Ελλάδα. Κάτοικοί της είναι οι Ελληνες, που - όπως, ίσως, διδάχτηκες στο σχολείο σου - δημιούργησαν και μεταλαμπάδευσαν στην οικουμένη, τον πολιτισμό.

***

Εδώ έζησαν και δοξάστηκαν ο Ομηρος και ο Θουκυδίδης, ο Αχιλλέας και ο Οδυσσέας, ο Πλάτων κι ο Αριστοτέλης, ο Περικλής και ο Αριστείδης ο Δίκαιος, ο Ευριπίδης κι ο Αριστοφάνης, ο Αρχιμήδης κι ο Ευκλείδης, ο Ικτίνος και ο Καλλικράτης, ο Μεγαλέξανδρος.

Η Ιστορία μας, όμως, έχει και συνέχεια, που, μάλλον, δε διδάχτηκες στο σχολείο σου. Εδώ έζησαν και μεγαλούργησαν ο Κολοκοτρώνης κι ο Καραϊσκάκης, ο Βελουχιώτης κι ο Μπελογιάννης, ο Ρίτσος κι ο Ελύτης.

***

Μην παρασυρθείς, όμως, και δεις την Ιστορία μονόπλευρα. Διότι μαζί με τους ένδοξους, έζησαν και έδρασαν εδώ ο Εφιάλτης και οι Τριάκοντα Τύραννοι, οι κοτσαμπάσηδες και οι Γλύξμπουργκ, ο Τσολάκογλου και τα Τάγματα Ασφαλείας, η χούντα και οι βασανιστές, ο Καραμανλής και ο Παπανδρέου.

***

Τσέλσι, πρέπει να πάρεις θέση. Με ποιους Ελληνες είσαι; Μ' αυτούς που λάμπρυναν την πατρίδα και έδωσαν τα φώτα του πολιτισμού στην ανθρωπότητα, ή μ' εκείνους που την πρόδωσαν και προσπάθησαν να σβήσουν τα φώτα της; Με τους 300 του Λεωνίδα ή με τον Εφιάλτη, με τον αντάρτη του ΕΛΑΣ ή με τον "Ραλλικό", με τα παιδιά του Πολυτεχνείου ή με τον Παπαδόπουλο, με τον εργάτη και τον αγρότη που παλεύει σήμερα στους δρόμους του αγώνα ή με τον Σημίτη;

***

Αλλά, για να πάρεις θέση, δε φτάνει μόνο να γνωρίζεις όλες τις πλευρές της ελληνικής ιστορίας. Χρειάζεται να ξέρεις και την ιστορία της δικής σου χώρας και επιπλέον να μπορέσεις να αποστασιοποιηθείς από τα εθνικά συναισθήματά σου. Διότι, εδώ και μισό αιώνα, η Ελλάδα αποτελεί προτεκτοράτο της δικής σου χώρας. Η εθνική ανεξαρτησία της υπονομεύεται κι απειλείται από τον πλανητάρχη μπαμπά σου. Ο πολιτισμός της βιάζεται από τον αμερικάνικο "πολιτισμό" των "Ράμπο", με την COCA - COLA και την ηρωίνη.

***

Ξέρω ότι σου είναι δύσκολο να πάρεις θέση. Σκέψου, όμως, ότι την ώρα που με τη μαμά σου θα επισκέπτεσαι την Ακρόπολη και την Ολυμπία, ο μπαμπάς σου θα διαβουλεύεται με τον Ντεμιρέλ την "αμερικανοποίηση" του Αιγαίου και λίγο αργότερα θα συζητήσει με τον Σημίτη την ακόμα ενεργότερη συμμετοχή της Ελλάδας στην παγίωση της εγκληματικής και βάρβαρης "Νέας Τάξης Πραγμάτων". Σκέψου και πάρε θέση...

Παύλος ΡΙΖΑΡΓΙΩΤΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ