Παρασκευή 29 Μάρτη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Τη "βάφτισαν" ... οικονομική πρωτεύουσα!!!

Γ. Κατσαρός: Δεν έχει να κάνει με τις πραγματικές ανάγκες της Βόρειας Ελλάδας

Τη Θεσσαλονίκη σαν οικονομική πρωτεύουσα της Ελλάδας... ανακήρυξαν χτες κυβέρνηση, αξιωματική αντιπολίτευση και Πολιτική Ανοιξη, υλοποιώντας έτσι τα οικονομικά σχέδια των ισχυρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την ευρύτερη περιοχή. Ταυτόχρονα παραπλανούν τους Βορειοελλαδίτες και ειδικότερα τους Θεσσαλονικείς ότι έτσι θα λυθούν τα χρονίζοντα και άλυτα προβλήματα της Βόρειας Ελλάδας. Τη σχετική πρόταση νόμου που καταψήφισε μόνο το ΚΚΕ, έκανε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ρ. Κοκελίδης.

"Ανεξάρτητα από προθέσεις, με την πρόταση του συμπαθούς κατά τα άλλα συναδέλφου κυρίου Κοκελίδη, προωθούνται οι στόχοι της ευρωπαϊκής πολιτικής στα Βαλκάνια και τις παραευξείνιες χώρες", τόνισε ο βουλευτής του ΚΚΕ Γ. Κατσαρός και πρόσθεσε: "Η χώρα μας, "όμηρος" των Κοινοτικών επιλογών, φιλοδοξεί να αναλάβει "στρατηγικό ρόλο" στο γενικότερο βαλκανικό γίγνεσθαι, εξυπηρετώντας τα σχέδια μιας πολιτικής ενσωμάτωσης των Βαλκανίων στην Ευρωπαϊκή Ενωση". Ο βουλευτής του ΚΚΕ αναφερόμενος εξάλλου στα ανύπαρκτα οφέλη που θα έχουν οι κάτοικοι της Θεσσαλονίκης από την ανακήρυξή της σε οικονομική πρωτεύουσα της Ελλάδας, σημείωσε ότι η πρόταση νόμου "δεν έχει να κάνει με τις πραγματικές ανάγκες της Βόρειας Ελλάδας, όπου παρουσιάζονται πολύ υψηλά ποσοστά ανεργίας, το δε κατά κεφαλή εισόδημα είναι κάτω από το μέσο όρο της χώρας μας συνολικά. Η γεωργική ανάπτυξη, η βιομηχανική ανάπτυξη και γενικά ο παραγωγικός και κοινωνικός ιστός, βρίσκεται σε διαρκή πτώση".

Παρουσιάζοντας την πρότασή του ο Ρ. Κοκελίδης αρχικά υποστήριξε ότι "τα τελευταία χρόνια το κέντρο βάρους της οικονομικής δραστηριότητας της χώρας έχει μεταφερθεί στη Βόρεια Ελλάδα και ειδικότερα στη Θεσσαλονίκη". Στη συνέχεια όμως παραδέχθηκε ότι στόχος της πρότασης νόμου είναι: "Να προσεγγίσουμε τους στόχους της σύγκλισης με τις οικονομίες των άλλων κρατών - μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης".

Στο μεταξύ η Ολομέλεια της Βουλής ψήφισε πρόταση νόμου του υφυπουργού Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης Γ. Μωραϊτη,για τον χρόνο λειτουργίας των αρτοποιείων, σύμφωνα με την οποία απαγορεύεται η παραγωγή ψωμιού και κάθε είδους αρτοκατασκευασμάτων κατά τις Κυριακές και τις αργίες, με εξαίρεση τα αρτοποιεία απομακρυσμένων κοινοτήτων πληθυσμού μικρότερου των 1.000 κατοίκων που με απόφαση του οικείου νομάρχη μπορεί να επιτραπεί, μόνο για την κάλυψη των αναγκών αυτών των κατοίκων. Επίσης απαγορεύεται κάθε εργασία παραγωγής ψωμιού πριν από τις πέντε το πρωί. Ο βουλευτής του ΚΚΕ Στρ. Κόρακας,δήλωσε ότι το Κόμμα ψηφίζει "παρών" διότι η κυβέρνηση δεν αποδέχθηκε πρόταση, η εφαρμογή του νόμου να ελέγχεται από επιτροπές που θα συσταθούν κατά νομό, ώστε να μην συνεχιστεί το καθεστώς καταστρατήγησης του νόμου. Τα άλλα κόμματα έδωσαν θετική ψήφο στην πρόταση νόμου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ