Παρασκευή 29 Μάρτη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΡΧΙΖΕΙ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟ ΤΟΡΙΝΟ Η ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΔΙΑΣΚΕΨΗ
Το ενδιαφέρον βρίσκεται στο "παρασκήνιο"

"Αδιάβλητο εθνικό Δημοψήφισμα", ζητά με ανακοίνωσή της η Επιτροπή Δημοψηφίσματος για το Μάαστριχτ

Αρχίζει σήμερα στο Τορίνο με τη συμμετοχή των δεκαπέντε ηγετών της Ευρωπαϊκής Ενωσης η Διακυβερνητική Διάσκεψη για την αναθεώρηση της Συνθήκης του Μάαστριχτ. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, η συνάντηση αυτή θα είναι εθιμοτυπικού χαρακτήρα, με σκοπό να δοθεί πανηγυρικός τόνος στην έναρξη μιας διαδικασίας που θα κρατήσει τουλάχιστον ένα χρόνο και όπως φιλοδοξούν οι "δεκαπέντε" θα καταλήξει στην υπογραφή μιας νέας Συνθήκης, με την οποία η Ευρωπαϊκή Ενωση θα απαντήσει στις "προκλήσεις του 2000".

Στη σημερινή πρωινή συνάντηση οι ηγέτες των χωρών - μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης δεν πρόκειται να προχωρήσουν πέρα από τη διατύπωση ενός κειμένου γενικών αναφορών, όπου θα εκφράζεται η πρόθεσή τους να συζητήσουν τα επίμαχα θέματα της Διακυβερνητικής με πνεύμα καλής θέλησης και διάθεση αλληλοκατανόησης. Εξάλλου ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Τζον Μέιτζορ έχει καταστήσει σαφές στους εταίρους του ότι οποιαδήποτε προσπάθεια προώθησης συγκεκριμένων θέσεων απ' την πλευρά της Γερμανίας ή της Γαλλίας θα συναντήσει την έντονη αντίθεσή του, με αποτέλεσμα να ξεκινήσει η Διακυβερνητική με ένα "φιάσκο".

Ετσι το ενδιαφέρον μετατίθεται στις συζητήσεις που θα έχουν οι "δεκαπέντε" στο περιθώριο της Συνόδου, όπου θα γίνει μια προσπάθεια καταγραφής των απόψεων για τα κρίσιμα θέματα της Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής, της Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας, της αλλαγής τρόπου λήψης των αποφάσεων, της μείωσης των εδρών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της στάθμισης της ψήφου με τον υπολογισμό του πληθυσμιακού μεγέθους κάθε χώρας, κτλ.

Αν και επισήμως το αντικείμενο της Συνόδου είναι η Διακυβερνητική, στις συζητήσεις των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ενωσης αναμένεται ότι θα κυριαρχήσει και πάλι το θέμα της Οικονομικής και Νομισματικής Ενωσης, αφού διαπιστώνεται πως η εμμονή στα κριτήρια του Μάαστριχτ και στο χρονοδιάγραμμα της "σύγκλισης" βρίσκονται πλέον εκτός πραγματικότητας.

Βέβαια τόσο στις συζητήσεις των ηγετών, όσο και των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που θα συνεδριάσουν επίσης αύριο, θα τεθούν τρέχοντα θέματα όπως "η ασθένεια των τρελών αγελάδων".

Η Επιτροπή Δημοψηφίσματος για το Μάαστριχτ

"Κεντρική κατεύθυνση των κυρίαρχων δυνάμεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης είναι η ακόμη μεγαλύτερη συγκέντρωση εξουσιών σε ένα ανεξέλεγκτο Διευθυντήριο,μέσα από τη θεσμοποίηση των κανόνων επιβολής των επιλογών των πολυεθνικών, των μονοπωλιακών κύκλων στην Ευρώπη και τη διαμόρφωση όρων για την ύπαρξη πολιτικής ένωσης στη βάση ενός "σκληρού πυρήνα" και "πολλών δορυφόρων"...", τονίζει σε χτεσινή της ανακοίνωση η Επιτροπή Δημοψηφίσματος για το Μάαστριχτ.Η Επιτροπή καλεί "τους Ελληνες πολίτες και κάθε μαζικό φορέα έκφρασής τους στη συγκρότηση ενός πανδημοκρατικού μετώπου αντίστασης σ' αυτή την καταστροφική πορεία. Τους καλεί να υπερασπιστούν αποφασιστικά το στοιχειώδες δικαίωμά τους να πληροφορηθούν ολοκληρωμένα και αντικειμενικά για το πραγματικό περιεχόμενο του μοντέλου ευρωπαϊκής οικοδόμησης που τους επιφυλάσσεται, αλλά και να πουν τη γνώμη τους γι' αυτό μέσα από ένα αδιάβλητο εθνικό Δημοψήφισμα".

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Πονοκέφαλο στη Διακυβερνητική προκαλεί η «ομοσπονδιοποίηση» (2000-09-07 00:00:00.0)
"Μνημόνιο" κοινωνικής υποκρισίας απ' τον Κ. Σημίτη (1998-10-24 00:00:00.0)
Η "ευελιξία" του γερμανογαλλικού "οδοστρωτήρα" (1997-02-26 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (1997-01-30 00:00:00.0)
Αύριο συγκέντρωση και πορεία για το δημοψήφισμα (1996-12-01 00:00:00.0)
Διαδικασία και χρονοδιάγραμμα της Διακυβερνητικής (1996-03-24 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ