Κυριακή 24 Μάρτη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Διαδικασία και χρονοδιάγραμμα της Διακυβερνητικής

Με τον όρο Διακυβερνητική Διάσκεψη εννοούμε ένα σύνολο διαδικασιών σε όλα τα επίπεδα της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ουσιαστικά η διαδικασία άρχισε με τη συγκρότηση της Ομάδας Προβληματισμού,όπως αποφασίστηκε στο Συμβούλιο του Εσσεν το Δεκέμβρη του 1994. Την Ομάδα αποτελούσαν αντιπρόσωποι των δεκαπέντε υπουργών Εξωτερικών, ο πρόεδρος της Επιτροπής και δυο αντιπρόσωποι του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Η Ομάδα Προβληματισμού ανέλαβε να συγκεντρώσει και να ομαδοποιήσει τις απόψεις και τις προτάσεις των κρατών - μελών για τα θέματα της Διακυβερνητικής.

Το έργο της Ομάδας Προβληματισμού τελείωσε στη Σύνοδο της Μαδρίτης, όπου ο πρόεδρος της Κάρλος Βέστεντορπ παρουσίασε στους "δεκαπέντε" το πόρισμα. Ενα πόρισμα απογοητευτικό, μιας και διαπιστωνόταν ότι σε ελάχιστα θέματα, δευτερεύουσας σημασίας, υπήρχε σύγκλιση απόψεων.

Στη Σύνοδο του Τορίνο στις 29 του Μάρτη η ιταλική προεδρία θα εισηγηθεί την ομαδοποίηση των θεμάτων σε τρεις ομάδες. Θέματα Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Αμυνας, θέματα εσωτερικής ασφάλειας και δικαιοσύνης, θέματα θεσμικής αναμόρφωσης.

Η ατζέντα των θεμάτων της Διακυβερνητικής αναμένεται να οριστικοποιηθεί στη Σύνοδο της Φλωρεντίας τον Ιούνη του 1996.

Αμέσως μετά, τη σκυτάλη των συζητήσεων θα πάρουν το Συμβούλιο Υπουργών και η Επιτροπή των Μονίμων Αντιπροσώπων των κρατών - μελών. Το Συμβούλιο θα συνεδριάζει μια φορά το μήνα και η Επιτροπή μια φορά τη βδομάδα. Εννοείται ότι τα θέματα της Διακυβερνητικής θα συζητούνται σε διμερείς ή πολυμερείς συναντήσεις μεταξύ των κρατών - μελών.

Η πορεία των συζητήσεων και τα αποτελέσματά τους θα εξετάζονται στις Συνόδους Κορυφής από τους δεκαπέντε ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης κάθε έξι μήνες.

Υπολογίζεται ότι όλη αυτή η διαδικασία θα ολοκληρωθεί στα μέσα του 1997,με την υπογραφή της σχετικής Συνθήκης. Ωστόσο, από πολλούς θεωρείται βέβαιο ότι οι εργασίες της Διακυβερνητικής θα διαρκέσουν αρκετά περισσότερο. Μεγάλη σημασία έχει ο τρόπος λήψης των αποφάσεων στην ίδια τη Διάσκεψη. Αν θα ληφθούν με ομοφωνία ή πλειοψηφία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ