Κυριακή 24 Μάρτη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Μετά από 175 χρόνια

Του Τάκη ΤΣΙΓΚΑ

Εκατόν εβδομήντα πέντε χρόνια κλείνουν φέτος από την επανάσταση του 1821 και, αναπόφευκτα, μια σειρά σκέψεις κι ερωτηματικά γεννιούνται στον καθένα, είτε παρακολουθεί είτε όχι τις σχετικές επετειακές εκδηλώσεις.

Αναμφίβολα, ανήκει κάθε τιμή σε όλους τους επώνυμους και ανώνυμους ήρωες εκείνου του εθνικού ξεσηκωμού. Σε όλους όσοι σήκωσαν ψηλά τις σημαίες, με το "Λευτεριά ή θάνατος" και σφράγισαν, με τους αγώνες, τις θυσίες και το αίμα τους, την κατάκτηση της εθνικής μας ανεξαρτησίας. Σε όλους όσους χρωστάμε σήμερα την ύπαρξή μας, ως εθνικής και κρατικής οντότητας στο σύγχρονο κόσμο.

Αν προχωρήσουμε, όμως, παραπέρα από την ιστορική μνήμη και την πρέπουσα σ' αυτήν τιμή, τα πράγματα θολώνουν και συσκοτίζονται. Περιέχει και ποια μηνύματα, για το σήμερα, η επανάσταση του 1821; Υπάρχει ή όχι χώρος, για την αξία και το νόημα της εθνικής ανεξαρτησίας και όλα όσα αυτή συνεπάγεται, στις σύγχρονες συνθήκες της παγκοσμιοποίησης - όπως αρέσκεται να ονομάζει τις σύγχρονες τάσεις διεθνοποίησης ο πρωθυπουργός - και της Συνθήκης του Μάαστριχτ; Είναι πράγματι μονόδρομος οι σημερινές επιλογές και πού, τελικά, οδηγούν; Υπάρχει άλλος δρόμος; Ερωτήματα κρίσιμα και σοβαρά, που δε βρίσκουν απαντήσεις στις συνήθως φλύαρες και με αρκετή δόση υποκρισίας και διγλωσσίας επετειακές ομιλίες και μηνύματα των εκπροσώπων του δικομματισμού. Ούτε, βέβαια, στις εθνικιστικές κορόνες κάποιων άλλων, που διεκδικούν τελευταία και τον τίτλο του "τουρκοφάγου", εκτός αυτού του "μακεδονομάχου". Πολύ περισσότερο, που όλοι τους - πρώτοι και δεύτεροι μαζί - ενώ κάνουν συνήθως κατάχρηση των λέξεων "εθνικός, εθνική, εθνικό", όταν πρόκειται για τις ελληνοτουρκικές διαφορές ή τις διαφορές με την ΠΓΔΜ ή τις βαθιά ταξικές επιλογές τους, τις ...ξεχνούν παντελώς, μόλις κοιτάξουν προς την κατεύθυνση των Βρυξελλών ή της Ουάσιγκτον.

Και όμως, η πείρα των δεκαεφτάμισι μέχρι σήμερα δεκαετιών της νεοελληνικής ύπαρξής μας είναι κατηγορηματική και προσφέρει πλείστες όσες αποδείξεις και στοιχεία. Η εθνική μας ανεξαρτησία, ακόμη και η κυριαρχία της χώρας, αμφισβητήθηκαν, βασανίστηκαν και καταπατήθηκαν κυρίως από τις "μεγάλες δυνάμεις" του περασμένου αιώνα (Αγγλία, Γαλλία, κλπ.) και τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις (ΗΠΑ, Αγγλία, Γερμανία, κλπ.) του αιώνα, που τώρα βρίσκεται στη δύση του. Ακόμη περισσότερες αποδείξεις προσφέρουν οι τελευταίες δεκαετίες. Οι συμφωνίες ένταξης της χώρας στο ΝΑΤΟ, στην τότε ΕΟΚ και σήμερα ΕΕ, στη ΔΕΕ, η Συνθήκη του Μάαστριχτ και οι προοπτικές της παραπέρα προώθησης της λεγόμενης ευρωπαϊκής ενοποίησης, όπως η Οικονομική Νομισματική Ενοποίηση (ΟΝΕ) και η Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Αμυνας (ΚΕΠΠΑ), αποτελούν βαρύτατα πλήγματα στην εθνική ανεξαρτησία της χώρας. Παραχωρούν σοβαρότατους και κρίσιμους τομείς της εθνικής και λαϊκής κυριαρχίας σε εξωελλαδικά κέντρα αποφάσεων. Δένουν πισθάγκωνα τη χώρα στο άρμα των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων και την αφήνουν έκθετη στις αχόρταγες ορέξεις και τα επικίνδυνα, "νεοταξικά" σχέδια των ΝΑΤΟικών επιτελείων και των πολυεθνικών μεγαθηρίων.

Δεν μπορούμε, να αγνοήσουμε την πραγματικότητα της παγκοσμιοποίησης, έρχεται η απάντηση της άλλης πλευράς, σε όλα τα προηγούμενα. Και θα μπορούσε η απάντηση αυτή, να χαρακτηριστεί αφελής, αν δεν επρόκειτο για συνειδητή διαστρέβλωση της πραγματικότητας και απόπειρα παραπλάνησης του λαού. Οι τάσεις της διεθνοποίησης - οφειλόμενες στο επίπεδο ανάπτυξης των παραγωγικών δυνάμεων, υπαρκτές και λειτουργούσες από αιώνες και ιδιαίτερα ενισχυόμενες τις τελευταίες δεκαετίες - κυριαρχούνται σήμερα από τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις και σφραγίζονται από την απάνθρωπη δράση του πολυεθνικού κεφαλαίου. Η ανισόμετρη ανάπτυξη, η βαριά εκμετάλλευση των αδύνατων χωρών και το συνεχές μεγάλωμα της ψαλίδας με τις χαρακτηριζόμενες ως πλούσιες, η συγκέντρωση όλο και μεγαλύτερου μέρους του συνεχώς αυξανόμενου παγκόσμιου πλούτου σε όλο και λιγότερα χέρια και θησαυροφυλάκια, ενώ οι ζώνες της ανεργίας, της καθυστέρησης, της φτώχειας και της πείνας καλύπτουν μεγάλο μέρος του πλανήτη, είναι ορισμένα μόνο από, τα πολλά και ανάλογα, χαρακτηριστικά γνωρίσματα της σύγχρονης, καπιταλιστικής διεθνοποίησης. Απάνθρωπα και αντικοινωνικά γνωρίσματα, που για να υλοποιηθούν χρειάζονται ενώσεις και "συμμαχίες", σαν την ΕΕ και το ΝΑΤΟ. Συμφωνίες, σαν τη Συνθήκη του Μάαστριχτ και την ΓΚΑΤΤ. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Μια πραγματικότητα, που η χώρα και ο λαός μας την πληρώνουν πολύ ακριβά.

Και είναι περιττό, βέβαια, να σημειώσουμε, ότι κανένας δεν αγνοεί την πραγματικότητα αυτή. Είναι, όμως, ριζικά διαφορετικό, να προωθείς τις αντιλαϊκές αυτές πολιτικές, να αλυσοδένεις τη χώρα στο άρμα των πολυεθνικών, πετσοκόβοντας κομμάτι κομμάτι την εθνική της ανεξαρτησία και υποθηκεύοντας το σήμερα και το αύριό της - όπως κάνουν οι εκπρόσωποι του δικομματισμού και οι κάθε λογής οπαδοί της ενοποίησης - από το να τις αντιπαλεύεις και να τις αντιμάχεσαι. Αυτή είναι, δυστυχώς, η αλήθεια. Οι ηγεσίες του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, αλλά και των άλλων κομμάτων, που συμπληρώνουν το σκηνικό της περιβόητης λογικής του μονόδρομου, λειτουργούν και δρουν πλέον - με τον ένα ή άλλο τρόπο - ως εγχώριοι πολιτικοί εκπρόσωποι και εντεταλμένοι των μεγάλων πολυεθνικών και της ιμπεριαλιστικής "νέας τάξης πραγμάτων". Τόσο γιατί το ελληνικό μεγάλο κεφάλαιο έχει πολύμορφα πλέον συνδέσει τα συμφέροντα και την πορεία του με το αντίστοιχο ξένο, όσο και γιατί οι γενικότερες σημερινές συνθήκες και αρνητικοί σ' αυτή τη φάση διεθνείς συσχετισμοί δύναμης ενισχύουν παραπέρα τις υπάρχουσες τάσεις υποτέλειας και τις αναπαραγόμενες συνεχώς αντιλήψεις, περί "ψωρωκώσταινας".

Ολα αυτά, όμως, κάθε άλλο, παρά σημαίνουν ότι η έννοια της εθνικής ανεξαρτησίας δεν έχει νόημα και θέση στο σύγχρονο κόσμο. Ούτε το σήμερα, ούτε, πολύ περισσότερο, το αύριο του πλανήτη μας μπορεί να χτιστεί πάνω στη βαριά, απάνθρωπη και εντεινόμενη συνεχώς εκμετάλλευση και καταλήστευση των λαών και των πλουτοπαραγωγικών πηγών, από μια χούφτα πολυεθνικές. Πάνω στην αυξανόμενη συνεχώς παρασιτική λειτουργία και εγκληματική δράση της διεθνούς ολιγαρχίας, στη μετατροπή ολόκληρων χωρών σε παραρτήματα των πολυεθνικών και την καταδίκη τεράστιων περιοχών του σύγχρονου κόσμου σε ζώνες εξαθλίωσης και καταστροφής. Το αναμφισβήτητο γεγονός ότι, σε ριζική, κατάφωρη και ενισχυόμενη συνεχώς αντίθεση με την ιμπεριαλιστική πραγματικότητα, "οι πρωτοφανείς δυνατότητες ανάπτυξης των παραγωγικών δυνάμεων, τα επιτεύγματα της επιστήμης και της τεχνικής έχουν δημιουργήσει τις υλικές προϋποθέσεις, για την εξάλειψη πολλών από τα προβλήματα, που βασανίζουν τους λαούς και για την ικανοποίηση των σημερινών αναγκών τους" (Σχέδιο Προγράμματος της ΚΕ του ΚΚΕ), αποτελεί ουσιαστικά έναν αντικειμενικό και ανίκητο μοχλό προοδευτικής εξέλιξης.Απαιτεί, ταυτόχρονα, την ισότιμη συνεργασία των λαών, την ενεργητική αλληλεγγύη τους, την αναγνώριση της προσφοράς τους, το σεβασμό των εθνικών τους χαρακτηριστικών και παραδόσεων. Απαιτεί και προϋποθέτει μια δίκαιη τάξη πραγμάτων στο κόσμο. Με άλλα λόγια, απαιτεί και προϋποθέτει την ήττα του ιμπεριαλισμού και των πολυεθνικών, την πόρευση στο δρόμο του σοσιαλιστικού αύριο. Αυτή είναι ολόκληρη η σημερινή πραγματικότητα. Μια πραγματικότητα, που χτίζεται μέσα στην καθημερινή ταξική πάλη κάθε χώρας. Σήμερα, με την αποφασιστική αντίσταση στη "νέα τάξη" και την αντιλαϊκή επέλαση του κεφαλαίου. Αύριο, με τη νικηφόρα επιβολή της πλειοψηφικής θέλησης της εργατικής τάξης και των άλλων φτωχών, εργαζόμενων στρωμάτων της πόλης και του χωριού. Αυτό είναι το πραγματικό και βασικό νόημα του "εθνικού" σήμερα.

Το σύγχρονο μήνυμα της επανάστασης του 1821 δένεται αναπόσπαστα με την απαλλαγή του λαού και της χώρας από τα ιμπεριαλιστικά δεσμά, την αντιλαϊκή, ασύδοτη και ληστρική δράση του μεγάλου, ξένου και ντόπιου κεφαλαίου


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ