Κυριακή 24 Μάρτη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ποτίζει ανεξάντλητα το λαϊκό μας κίνημα

Μήνυμα της ΚΕ του ΚΚΕ για την εθνική επέτειο της 25ης Μάρτη 1821

"Η 25η Μάρτη αποτελεί για κάθε πατριώτη, για τη νέα γενιά, για κάθε κομμουνιστή και κομμουνίστρια, μέρα άντλησης πολύτιμων διδαγμάτων και εκτίμησης των πολύχρονων αγώνων του λαού μας για εθνική ανεξαρτησία, κοινωνική πρόοδο και κοινωνική δικαιοσύνη. Το περιεχόμενο αυτών των αγώνων αποτελούσε και αποτελεί την ψυχή της Ρωμιοσύνης και της ελληνικής λεβεντιάς που ποτίζει ανεξάντλητα ως και σήμερα το λαϊκό μας κίνημα", τονίζει στο μήνυμά της για την 25η Μάρτη 1821 η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ. Ολόκληρο το μήνυμα της ΚΕ είναι το παρακάτω:

"Μεθύστε με τ' αθάνατο κρασί του Εικοσιένα!"
Κωστής Παλαμάς

Τα μηνύματα του μεγάλου εθνικοαπελευθερωτικού ξεσηκωμού, το Μάρτη του 1821, αποτελούν πολύτιμες παρακαταθήκες για τους σημερινούς και αυριανούς αγώνες του λαού μας.

Αποδεικνύουν, στην πράξη, ότι και ένας μικρός λαός, ακόμα κι αν διαθέτει λιγοστά μέσα, όταν είναι αποφασισμένος και έτοιμος για όλα, μπορεί να ανατρέψει τους κατακτητές του, όσο ισχυροί κι αν παρουσιάζονται.

Η 25η Μάρτη αποτελεί για κάθε πατριώτη, για τη νέα γενιά, για κάθε κομμουνιστή και κομμουνίστρια, μέρα άντλησης πολύτιμων διδαγμάτων και εκτίμησης των πολύχρονων αγώνων του λαού μας για εθνική ανεξαρτησία, κοινωνική πρόοδο και κοινωνική δικαιοσύνη. Το περιεχόμενο αυτών των αγώνων αποτελούσε και αποτελεί την ψυχή της Ρωμιοσύνης και της ελληνικής λεβεντιάς, που ποτίζει ανεξάντλητα ως και σήμερα το λαϊκό μας κίνημα.

Αυτή την ψυχή, παρά τις συστηματικές προσπάθειες που γίνονται, δεν μπόρεσαν κι ούτε θα μπορέσουν να ξεριζώσουν τα ξένα και ντόπια συμφέροντα, οι κάθε λογής υποταγμένοι, συμβιβασμένοι και μοιρολάτρες, για να κάνουν το λαό μας να αποδεχτεί την εξάρτηση και κυριαρχία από ξένα και ντόπια αντιλαϊκά κέντρα.

Σήμερα, ο λαός μας αντιμετωπίζει νέα δεσμά εξάρτησης από την πολιτική που εφαρμόζουν οι κυβερνήσεις του δικομματισμού με τη συμφωνία τους στην υλοποίηση των αποικιοκρατικών εντολών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, με τη συμμετοχή τους στις επιθετικές ενέργειες και σχεδιασμούς των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΔΕΕ στην πρώην ενιαία Γιουγκοσλαβία και στα Βαλκάνια γενικότερα, με την αποδοχή της ίδρυσης - και με ελληνική συμμετοχή - της πολυεθνικής μεραρχίας που ετοιμάζει το ΝΑΤΟ, για νέες επεμβάσεις στην περιοχή της Μεσογείου, καθώς και με την πολιτιστική υποδούλωση στην υποκουλτούρα του αμερικάνικου και ευρωπαϊκού ιμπεριαλισμού.

Η Συνθήκη του Μάαστριχτ, που υπέγραψαν όλα τα άλλα κόμματα εκτός από το ΚΚΕ, καθώς και η νέα, που ετοιμάζεται στα τέλη Μάρτη με τη Διακυβερνητική, οδηγεί σε νέα απεμπόληση κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, στην ένταση της λιτότητας και της ανεργίας, στις ιδιωτικοποιήσεις και το ξεπούλημα στρατηγικών επιχειρήσεων του δημόσιου τομέα, στο παραπέρα χτύπημα της αγροτικής παραγωγής και το ξεκλήρισμα των μικρών και μεσαίων παραγωγών, στο κλείσιμο μεγαλύτερου αριθμού μικρομεσαίων εμπορικών και βιοτεχνικών επιχειρήσεων, στην εφαρμογή ακόμα πιο αντιλαϊκής φορομπηχτικής πολιτικής και στην παραπέρα υποβάθμιση κρίσιμων κοινωνικών τομέων, όπως η υγεία, η παιδεία, η ασφάλιση.

Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ είναι υπόλογη στον ελληνικό λαό, γιατί αρνείται επίμονα να υλοποιήσει τη στοιχειώδη δημοκρατική απαίτηση για διενέργεια δημοψηφίσματος για τη Συνθήκη του Μάαστριχτ και την αναθεώρησή της. Τεράστιες ευθύνες αναλαμβάνουν και τα άλλα κόμματα που αρνούνται να υιοθετήσουν την πρόταση αυτή και όλη τους η ευαισθησία εξαντλείται σε συζητήσεις στα λόγια περί "αναβάθμισης των θεσμών" και "δημοκρατικών ελλειμμάτων".

Σοβαρούς κινδύνους για το λαό μας εγκυμονεί και η εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ. Με την κρίση της Ιμιας, επισημοποιήθηκε η θέση των ΗΠΑ, στο ρόλο του ρυθμιστή και επιδιαιτητή των ελληνο-τουρκικών διαφορών, δυνάμωσαν ακόμα περισσότερο οι όρκοι πίστης στο ΝΑΤΟ και στη δήθεν Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Αμυνας (ΚΕΠΠΑ) της ΕΕ.

Το αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής είναι πως η Ελλάδα θα γίνεται όλο και πιο ανίσχυρη στην αντιμετώπιση των επιβουλών της Τουρκίας και χαντακώνει κάθε προσπάθεια για μια δίκαιη λύση του Κυπριακού. Η χώρα μας, στα πλαίσια της ΚΕΠΠΑ, θα λειτουργεί και ως όργανο της νέας ιμπεριαλιστικής τάξης πραγμάτων στην περιοχή και ως θύμα της. Και όσο πιο βαθιά μπαίνει η Ελλάδα σ' αυτούς τους μηχανισμούς, τόσο πιο πολλούς κινδύνους θα έχει να αντιμετωπίσει στην πορεία.

Το ΚΚΕ, πιστός συνεχιστής των καλύτερων αγωνιστικών παραδόσεων του ξεσηκωμού του 1821, υπογραμμίζει πως στις σημερινές συνθήκες ο αγώνας του ελληνικού λαού, για εθνική ανεξαρτησία, βρίσκεται πρώτα απ' όλα στον απεγκλωβισμό της χώρας μας από την πολιτική των ιμπεριαλιστών των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ, της ΔΕΕ και της ΕΕ, στην καταδίκη και αποδυνάμωση της πολιτικής του δικομματισμού και των συνεταίρων του, βρίσκεται στην ανάγκη να αναπτυχθεί και να εδραιωθεί μέσα στο λαό ένα πλατύ αντι-ιμπεριαλιστικό, αντι-μονοπωλιακό, δημοκρατικό κίνημα και μέτωπο, που θα αμφισβητεί και θα αντιπαλεύει κάθε ενέργεια και εκδήλωση της "νέας τάξης" στη χώρα μας, στα Βαλκάνια, στη Μεσόγειο και την Ευρώπη.

Για μια Ελλάδα κυρίαρχη και ανεξάρτητη.

Για μια Ελλάδα της δημοκρατίας, της κοινωνικής προόδου και του σοσιαλισμού.

21/3/1996

Η ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ