Κυριακή 24 Μάρτη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Λέει κι αυτή "ευχαριστώ" στους ξένους

"Δε θα υποκύψω στις πιέσεις που μου ασκούν ξένοι παράγοντες για τη στάση του κόμματός μας".

"Ευχαριστώ την πρεσβεία των ΗΠΑ για τη βοήθεια που προσφέρει στην περιοχή".

Οι δύο φαινομενικά αντικρουόμενες δηλώσεις ανήκουν στο ίδιο άτομο και έγιναν σε διάστημα δύο μόλις βδομάδων. Τις έκανε ο αρχηγός της ΝΔ Μ. Εβερτ και μέσα από αυτές φαίνεται ανάγλυφα ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, παρά τους λεονταρισμούς, φροντίζει να συμμορφώνεται με τις υποδείξεις των "ξένων παραγόντων" όχι μόνο στις στρατηγικές επιλογές της χώρας, αλλά ακόμα και στις τακτικές κινήσεις.

Ετσι ενώ είναι γνωστό και διακηρύσσεται δημοσίως - φάνηκε εξάλλου και αυτή τη βδομάδα στη Βουλή, στη συζήτηση για τη Διακυβερνητική - ότι η ΝΔ συμμορφώνεται στις υποδείξεις των "ξένων παραγόντων" για τα μεγάλα θέματα όπως η Συνθήκη του Μάαστριχτ ή η πρόσδεση της χώρας μας στο ΝΑΤΟ, τη ΔΕΕ κ. α. άλλο τόσο γνωστό είναι ότι συμμορφώνεται και σε υποδείξεις άσκησης της αντιπολιτευτικής τακτικής.

Τι μεσολάβησε ανάμεσα στο "δε δεχόμαστε πιέσεις από τους ξένους" και στο "ευχαριστώ τις ΗΠΑ" κατ' αναλογίαν του πρωθυπουργικού ευχαριστηρίου προς τους Αμερικανούς για τη στάση τους στην ελληνοτουρκική κρίση;

Μεσολάβησε συνάντηση του Μ. Εβερτ με τον Τ. Νάιλς, αλλά και δημοσιεύματα γερμανικών εφημερίδων, που ανέφεραν ότι η γερμανική κυβέρνηση ήταν αντίθετη με τους φραστικά υψηλούς τόνους της ΝΔ προς την κυβέρνηση. Ως αποτέλεσμα όλων των παραπάνω πιέσεων ήρθαν τα ευχαριστήρια προς την πρεσβεία των ΗΠΑ για το ρόλο της στην περιοχή, τη στιγμή που ακόμα και στελέχη του κόμματος και απλά μέλη της ΝΔ έχουν εκφράσει τη διαμαρτυρία τους για το ρόλο που παίζουν οι Αμερικανοί, ένα ρόλο που μόνο σαν ευνοϊκός για τα συμφέροντα της χώρας δεν μπορεί να χαρακτηριστεί. Ενδεικτική ήταν και η δήλωση του Σ. Κούβελα, ο οποίος κατηγόρησε τον Μ. Εβερτ για φιλοαμερικανισμό!

Μπλέκονται περισσότερο με το Σκοπιανό

Οπως είναι πασιφανές, πιέσεις πάνω στη ΝΔ ασκούνται από ξένους και για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, καθώς Αμερικανοί και Ευρωπαίοι πιέζουν να κλείσει το θέμα στο όνομα "της συνολικής διευθέτησης των εκκρεμοτήτων στην περιοχή".

Το θέμα όμως δε θα κλείσει τόσο απλά για το κόμμα της ΝΔ, καθώς όπως φάνηκε και τη βδομάδα που πέρασε η υπόθεση των Σκοπίων χρησιμοποιείται από τα διάφορα στελέχη, προκειμένου να διαφοροποιηθούν από τις επιλογές της ηγεσίας της ΝΔ για διάφορους λόγους.

Από τη μία είναι "οι υπερπατριώτες", που εκφράστηκαν προχτές με το κείμενο των 19 βουλευτών και σε συναγωνισμό με τους αντίστοιχους "μακεδονομάχους" του ΠΑΣΟΚ ζητούν να μην προχωρήσει η κυβέρνηση σε σύνθετη ονομασία για το γειτονικό κράτος. Τα στελέχη αυτά προσδοκούν ότι θα καρπωθούν ψήφους από εκείνη τη μερίδα της εκλογικής βάσης που πιστεύουν ότι είναι ακόμα εθισμένη στα εθνικιστικά κηρύγματα της προηγούμενης τριετίας και προκαλούν έναν πρόσθετο πονοκέφαλο στον Μ. Εβερτ, που θέλει να κρατήσει χαμηλά τους τόνους της αντιπαράθεσης στο θέμα.

Στον αντίποδα είναι μία σειρά από στελέχη πρώτης γραμμής, όπως ο Κ. Μητσοτάκης, ο Γ. Σουφλιάς, ο Στ. Μάνος, η Ντ. Μπακογιάννη κ. ά., που δημοσίως έχουν εκφραστεί υπέρ της πρότασης για αποδοχή της σύνθετης ονομασίας. Μάλιστα ορισμένοι εξ αυτών, όπως η Ντ. Μπακογιάννη, ζητούν όταν το θέμα έρθει για ψήφιση στη Βουλή να μην τεθεί θέμα κομματικής πειθαρχίας, αλλά να αφεθούν οι βουλευτές να ψηφίσουν κατά συνείδηση.

Οι παραπάνω αντιθέσεις προβληματίζουν έντονα τον Μ. Εβερτ. Η αρχική σκέψη για αποχώρηση από τη Βουλή, όταν θα συζητιέται η ενδεχόμενη σύνθετη ονομασία, εξετάζεται τώρα με προσοχή, καθώς η ηγεσία της Ρηγίλλης δεν ενθουσιάζεται με την ιδέα ότι κάποια στελέχη, με επικεφαλής τον Κ. Μητσοτάκη, μπορεί να παραμείνουν στη Βουλή και ενδεχομένως να ψηφίσουν τη συμφωνία για τη σύνθετη ονομασία.

Ο πρώην πρωθυπουργός πάντως συνεχίζει την αυτόνομη πορεία που εδώ και καιρό ακολουθεί. Προχτθές συναντήθηκε με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας Λ. Παπαδήμα, ενώ αυτή τη βδομάδα αναχωρεί για τις ΗΠΑ όπου μέσω των επαφών που θα έχει εκεί, θα φροντίσει να περάσει το μήνυμα ότι όχι μόνο παραμένει στην ενεργό πολιτική, αλλά και ότι αποτελεί έναν "υπεύθυνο και ρεαλιστή συνομιλητή" για τα εθνικά θέματα.

Η δραστηριότητα αυτή του Κ. Μητσοτάκη έχει θορυβήσει την ηγεσία της ΝΔ και είναι χαρακτηριστικό ότι οι σχέσεις των δύο πλευρών έχουν φτάσει στο χειρότερο δυνατό σημείο και μάλιστα δεν αποφεύγονται στην αντιπαράθεση ακόμα και χτυπήματα κάτω από τη μέση.

Γιάννης ΦΩΤΟΥΛΑΣ

Οπως είναι πασιφανές, πιέσεις πάνω στη ΝΔ ασκούνται από ξένους και για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, καθώς Αμερικανοί και Ευρωπαίοι πιέζουν να κλείσει το θέμα στο όνομα "της συνολικής διευθέτησης των εκκρεμοτήτων στην περιοχή". Το θέμα, όμως, δε θα κλείσει τόσο απλά για το κόμμα της ΝΔ. Η υπόθεση των Σκοπίων χρησιμοποιείται από τα διάφορα στελέχη, προκειμένου να διαφοροποιηθούν από τις επιλογές της ηγεσίας της ΝΔ για διάφορους λόγους

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Μετράνε κέρδη και ζημιές οι δύο πλευρές(1996-11-02 00:00:00.0)
Ολοι εναντίων όλων(1996-09-26 00:00:00.0)
"Μπλέκουν οι γραμμές της" στα ψηφιακά(1996-05-16 00:00:00.0)
Συνεδριάζει η Κοινοβουλευτική Ομάδα(1996-04-05 00:00:00.0)
Διχάζει και το Σκοπιανό(1996-03-12 00:00:00.0)
Οι "υψηλοί τόνοι" του Μ. Εβερτ(1996-03-06 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ