Κυριακή 24 Μάρτη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΕΛΙΔΟΡΑΜΜΑ

ΤΟ ΑΙΤΗΜΑ για δημοψήφισμα για τη Συνθήκη του Μάαστριχτ γίνεται όλο και πιο επίκαιρο, λίγο πριν την επίσημη έναρξη της Διακυβερνητικής Διάσκεψης στις 29 του Μάρτη στο Τορίνο, για την αναθεώρηση της Συνθήκης του Μάαστριχτ. Οι δεκαπέντε ηγέτες των χωρών - μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης συζητούν για την παραπέρα προώθηση της "Ευρώπης των πολλαπλών ταχυτήτων", οριστικοποίηση του εργασιακού μεσαίωνα και τόσα άλλα, που αφορούν το μέλλον και της χώρας μας χωρίς ο ελληνικός λαός να έχει ενημερωθεί και χωρίς να έχει πει τη γνώμη του. Ο "Ριζοσπάστης" σήμερα επιχειρεί να καταγράψει τις κυριότερες τάσεις που διαμορφώνονται στην Ευρωπαϊκή Ενωση ενόψει της Διακυβερνητικής Διάσκεψης σελίδες 10 - 14).

ΤΕΡΑΣΤΙΟ δίκτυο σύγχρονης δουλεμπορίας λειτουργεί στην Ελλάδα με θύματα εργατοτεχνίτες που στέλνονται από διάφορες εταιρίες, κυρίως στη Γερμανία. Οι συγκλονιστικές μαρτυρίες δύο αμμοβολιστών, που έφυγαν για τη Γερμανία και τώρα έχουν επιδοθεί σε ένα "μαραθώνιο" για να βρουν το δίκιο τους (σελίδα 39).

Ο ΠΟΙΗΤΗΣ Οδυσσέας Ελύτης έφυγε για μακρινό "ταξίδι", το έργο του όμως όχι. Η ποίηση, όπως έλεγε ο ίδιος, είναι "ο πόλεμος προς το χρόνο και τη φθορά". Νίκησε λοιπόν το χρόνο κι ας νικήθηκε ο ίδιος από το θάνατο. Αυτό σημαίνει μεγάλος δημιουργός (σελίδες 18 - 19).

ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ δισεκατομμύρια χαρίζει η κυβέρνηση στις εταιρίες ΠΕΤΡΟΛΑ του Λάτση και ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ του Βαρδινογιάννη, από τη μη είσπραξη των τελών υπερημερίας που δικαιούται το δημόσιο για τα αποθηκευμένα πετρελαιοειδή τους. Μιλά στο "Ρ" ο Χρήστος Ρέτζιος, που είναι ο άνθρωπος ο οποίος ανακίνησε επίσημα το θέμα το Μάρτη του 1995 (σελίδες 16 - 17)

Ο ΘΟΥΡΙΟΣ του Ρήγα Φεραίου ηχεί και σήμερα επίκαιρα. Εχουν περάσει 240 χρόνια από τη δολοφονία του και παρ' όλα αυτά τα υψηλά του οράματα, οι διακηρύξεις του, το ιστορικό του κάλεσμα αδερφικής συνεργασίας όλων των βαλκανικών λαών εξακολουθούν να εμπνέουν (σελίδες 24 - 25).

Η ΕΚΤΡΟΠΗ του Αχελώου βρίσκεται κάθε τόσο στο προσκήνιο. Αλλοτε από τους αγρότες της Θεσσαλίας, που ζητούν νερό για τις καλλιέργειές τους, άλλοτε από τη ΔΕΗ, αφού το έργο συνδέεται με την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, άλλοτε από τα κόμματα εξουσίας στις προεκλογικές περιόδους και άλλοτε από οικολογικές οργανώσεις, που επισημαίνουν τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις του έργου. Συζητήσεις επί συζητήσεων, με αποτέλεσμα τη σύγχυση, τόσο στον επιστημονικό κόσμο, όσο και στην κοινή γνώμη (σελίδα 38).

ΠΕΙΡΑΙΑΣ.Το λιμάνι της "μαύρης" εργασίας. Τι αποκάλυψαν έλεγχοι που έγιναν το τελευταίο διάστημα. Τι ζητάνε τα σωματεία για την πάταξη του απαράδεκτου φαινομένου (σελίδα 36).

Η ΚΟΥΒΑ δίνει τη μάχη της παραγωγής και της επιβίωσης του λαού της σε συνθήκες ασφυκτικού ιμπεριαλιστικού αποκλεισμού. Οι Κουβανοί έχουν ανασκουμπωθεί, ώστε τα πρώτα θετικά βήματα που σημειώθηκαν σε όλους σχεδόν τους κλάδους της οικονομίας να έχουν συνέχεια. Από την άλλη, οι ΗΠΑ παραμονεύουν και εντείνουν τον εμπορικό αποκλεισμό (σελίδες 46 - 47).

ΔΕΚΟ."Μήλον της έριδος" μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων και υπουργείων αποτελεί το κυοφορούμενο εδώ και μήνες νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας, με τον ψευδεπίγραφο τίτλο "Εκσυγχρονισμός των ΔΕΚΟ", το οποίο αναμένεται να συζητηθεί κατά την κρίσιμη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής την ερχόμενη Τρίτη. Πρόκειται για το νομοσχέδιο εκείνο που ανοίγει το δρόμο για την ιδιωτικοποίηση όλων των δημόσιων επιχειρήσεων και οργανισμών (σελίδα 15).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ