Πέμπτη 30 Γενάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΒΕΤΟ στη λήψη των κοινοτικών αποφάσεων πρέπει να έχουν μόνο οι τρεις "μεγάλοι" εταίροι στην Ευρωπαϊκή Ενωση, η Βρετανία, η Γαλλία και η Γερμανία και όχι τα "μικρά" κράτη - μέλη. Η πρόταση έγινε από τον Κοινοτικό επίτροπο Χανς Βαν Ντεν Μπρουκ και αποκτά ιδιαίτερη σημασία, αφού η Διακυβερνητική Διάσκεψη είναι σε εξέλιξη, ενώ ο επίτροπος είναι γνωστό ότι απηχεί τις απόψεις ισχυρών "κύκλων". Η υιοθέτηση μιας τέτοιας πρότασης (ανάλογες έχουν γίνει και από άλλες πλευρές) καταργεί κάθε έννοια, αλλά και κάθε πρόσχημα ισότιμης συμμετοχής. Οι "μικρές" χώρες - μέλη, που, έτσι κι αλλιώς, θα χάσουν το δικαίωμα να συναποφασίζουν με τους μεγάλους (εξαιτίας των άλλων θεσμικών μεταρρυθμίσεων που προωθούνται) θα χάσουν και το δικαίωμα να αποτρέπουν μια απόφαση που στρέφεται κατά των εθνικών τους συμφερόντων.

***

ΟΙ "ΜΕΓΑΛΟΙ", αντιθέτως, δε θα έχουν μόνο το δικαίωμα να αποφασίζουν ερήμην των "μικρών" (αυτό, εξάλλου, προβλέπεται και από την περίφημη αρχή της "ευελιξίας"), αλλά θα αποκτήσουν και το προνόμιο να εξαφανίζουν με το "βέτο" όποια απόφαση δεν τους συμφέρει! Κυριολεκτικά, αυτό που λέει το λογοπαίγνιο: "Τα δικά μας, δικά μας και τα δικά σας, δικά μας". Το άκρον άωτον της "ισοτιμίας", σε μια Ευρωπαϊκή Ενωση όπου δίπλα στην οικονομική διαίρεση σε "εντός" και "εκτός" της Οικονομικής και Νομισματικής Ενωσης προστίθεται η διαίρεση σε αυτούς που έχουν το αποκλειστικό δικαίωμα να αποφασίζουν και σε εκείνους που θα έχουν μια και μόνο υποχρέωση, να εκτελούν.

***

ΤΗΝ ΩΡΑ, λοιπόν, που στην Ευρωπαϊκή Ενωση διεξάγεται μια τέτοια συζήτηση, στα πλαίσια της Διακυβερνητικής Διάσκεψης, η ελληνική κυβέρνηση συνεχίζει να αρνείται στον ελληνικό λαό το δικαίωμα να πει τη γνώμη του για τη Συνθήκη του Μάαστριχτ και τις κυοφορούμενες αλλαγές που αφορούν άμεσα στην εκχώρηση εθνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων. Η επιμονή στην κυβερνητική άρνηση βεβαιώθηκε και με την απάντηση του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Παπανδρέου, σε αναφορά των βουλευτών του ΚΚΕ Ορέστη Κολοζώφ και Στρατή Κόρακα.Η αναφορά στηριζόταν στην Ανοικτή Επιστολή της Επιτροπής Δημοψηφίσματος για το Μάαστριχτ προς τον πρωθυπουργό.

***

"ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ την πρόταση διενέργειας δημοψηφίσματος, υπενθυμίζουμε ότι η όλη διαδικασία κύρωσης της Συνθήκης του Μάαστριχτ έχει ολοκληρωθεί από το Εθνικό Κοινοβούλιο, ήδη από το 1992", αναφέρει στην απάντησή του ο Γ. Παπανδρέου. Για να μας θυμίσει εκείνη την απαράδεκτη συνοπτική διαδικασία τον Ιούλη του 1992, όταν η τότε κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, μαζί με το ΠΑΣΟΚ και το ΣΥΝ, αποφάσισαν ερήμην και για λογαριασμό του ελληνικού λαού και επικύρωσαν τη Συνθήκη. Και τότε τα τρία κόμματα - θιασώτες του Μάαστριχτ απέρριψαν την πρόταση του ΚΚΕ για δημοψήφισμα. Και από τότε αυτοί που αρνήθηκαν στους Ελληνες πολίτες το δικαίωμα της γνώμης για τη Συνθήκη μονίμως τον καλούν να δεχτεί τις οδυνηρές συνέπειες από την εφαρμογή της.

***

"ΕΧΟΥΜΕ την εντύπωση ότι σήμερα βρίσκεται σε εξέλιξη μια διαδικασία ακύρωσης και άλλων εθνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων μας, με όλα όσα αυτό συνεπάγεται για το λαό και τη χώρα", τονίζεται στην Ανοικτή Επιστολή της Επιτροπής Δημοψηφίσματος για το Μάαστριχτ προς τον πρωθυπουργό. Μια εκτίμηση, που επιβεβαιώνεται από τις ίδιες τις εξελίξεις, όπως και από τις δηλώσεις του κ. Βαν Ντεν Μπρουκ που προαναφέραμε. Ποιος ενημέρωσε, αλήθεια, τον ελληνικό λαό για τις εξελίξεις αυτές, ποιες είναι οι θέσεις που υποστηρίζει η κυβέρνηση απέναντι στις προτάσεις αυτές; Με ποιο δικαίωμα οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης συμμετέχουν σε συζητήσεις, που με μαθηματική ακρίβεια οδηγούν σε δραστική μείωση της εθνικής κυριαρχίας;

***

"ΑΠΟ ΤΙΣ ΣΧΕΤΙΚΕΣ συζητήσεις, αναφέρει στην απάντησή του ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, προέκυψε μια ευρεία συναίνεση του πολιτικού κόσμου και της κοινής γνώμης ως προς τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της χώρας". Πάντως, ο κ. Παπανδρέου άφησε ανοιχτό το θέμα για τη Συνθήκη, που θα προκύψει από τη Διακυβερνητική. Χωρίς, όμως, να διευκρινίσει αν αυτό το ενδεχόμενο αφορά σ' ολόκληρη τη Συνθήκη ή τις αλλαγές που θα αποφασιστούν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ