Πέμπτη 30 Γενάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
"Γκρίζο", σχεδόν μαύρο

Πρέπει να ομολογήσουμε, από την αρχή, ότι ο πρωθυπουργός διακρίνει πολύ καθαρά την "καθημερινή πραγματικότητα" και, μάλιστα, μπορεί να της δώσει το χρώμα που της ταιριάζει, το γκρίζο. Διαμορφώνεται, είπε προχτές στους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, μια γκρίζα πραγματικότητα, η οποία επισκιάζει το έργο μας. Ετσι είναι!

Το πρόβλημα, όμως, για τον Κ. Σημίτη είναι ότι δεν μπορεί - ούτε θα μπορούσε - να προσδιορίσει τους παράγοντες και τις αιτίες που βάφουν με γκρίζα χρώματα την καθημερινή πραγματικότητα της κυβέρνησης των "εκσυγχρονιστών". Ετσι, αναμασάει τα γνωστά στερεότυπα των διαχειριστών της εξουσίας όλων των εποχών, περί "δυσκολιών και καθυστερήσεων στην εφαρμογή της κυβερνητικής πολιτικής", περί "αυτοπειθαρχίας στις αποφάσεις" και άλλα παρόμοια.

* * *

Ομως, η κόπωση και η απογοήτευση που αισθάνεται ο πρωθυπουργός έχει προφανώς βαθύτερα αίτια. Κυρίαρχο πρόβλημα για την κυβέρνηση Σημίτη - όπως και για τους προκατόχους της - είναι ότι επιχειρεί μια επέλαση ενάντια στα λαϊκά συμφέροντα και δικαιώματα, που τη φέρνει σε κατάφωρη αντίθεση με τη συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού. Με άλλα λόγια, πρόκειται για μια κυβέρνηση που στέκεται αντιμέτωπη με την κοινωνία και τις ανάγκες της.

Δεν είναι καθόλου ασήμαντη η παράμετρος της εικόνας της αδιαλλαξίας και της αλαζονείας που εκπέμπει η κυβέρνηση. Κατάπληκτη η "κοινή γνώμη", τις πρώτες κιόλας μέρες μετά τις εκλογές, διαπιστώνει ότι η κυβέρνηση Σημίτη επιδεικνύει μια πρωτοφανή περιφρόνηση στα λαϊκά αιτήματα και ανάγκες. Η κυβέρνηση δεν κρύβει ότι πιστεύει και προσκυνάει σε άλλο θεό, των χαριστικών ρυθμίσεων προς τους οικονομικά ισχυρούς, την πίστη στη νέα μεγάλη ιδέα του έθνους, το Μάαστριχτ.

Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, άρχισε και εκτυλίσσεται με ιλιγγιώδεις ρυθμούς και ο αυταρχικός και αντιδημοκρατικός κατήφορός της, που σηματοδοτήθηκε από τις φασίζουσες θεωρίες περί "κοινωνικού αυτοματισμού", τη δραστηριοποίηση των μηχανισμών καταστολής. Γενική ήταν η αίσθηση ότι οι"εκσυγχρονιστές" γυρίζουν την πολιτική ζωή και τον τόπο πολύ πίσω στο παρελθόν, σε περασμένες δεκαετίες. Στόχος, να καθυποτάξουν όσους σηκώνουν κεφάλι και αντιστέκονται στο μονόδρομο της πολιτικής τους.

* * *

Ηταν επόμενο αυτή η πολιτική, αλλά και η συμπεριφορά της κυβέρνησης να προκαλέσει τη λαϊκή κατακραυγή και αγανάκτηση, η οποία όμως δεν υπάρχει απλά διάχυτη στην ατμόσφαιρα, αλλά εκδηλώνεται με σκληρούς και αποφασιστικούς αγώνες, πρωτόγνωρους για τη μαζικότητα και τον ηρωισμό τους.Η κυβέρνηση εξακολουθεί να πορεύεται, βολεμένη στην προστασία που της παρέχουν τα μεγάλα αφεντικά, προσποιούμενη ότι δεν αντιλαμβάνεται τη σκληρή γι' αυτήν πραγματικότητα.

Ας είναι βέβαιοι ότι η καθημερινή πραγματικότητα θα αποκτά γι' αυτήν όλο και πιο σκούρο χρώμα. Σχεδόν μαύρο.

Παναγιώτης ΚΑΚΑΛΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ