Πέμπτη 30 Γενάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Εχουν λόγους να κράζουν

Φαίνεται ότι ο κομμουνιστικός δάκτυλος χτύπησε, όπως θα 'λεγε και ο κατά φαντασίαν καπετάνιος, μέσα στο μυαλό του υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών. Γιατί, πώς αλλιώς θα εξηγήσουν οι ομογάλακτοί του, της Δικαιοσύνης, της Γεωργίας, της Ανάπτυξης, τη δημόσια δήλωσή του ότι οι κινητοποιήσεις των αγροτών δεν έβλαψαν καθόλου την οικονομία της χώρας;

Τι έχουν άραγε να μας πουν τώρα, οι Μαρίνοι, Κωστόπουλοι, Νικολάρες και οι παρέες τους -βιομήχανοι, μεγαλοεξαγωγείς, χονδρέμποροι και άλλες ρουφήχτρες του ιδρώτα του ελληνικού λαού- για την "καταστροφή" που πάθανε;

Και όμως είχαν και έχουν λόγους να κράζουν όλοι αυτοί και οι πιο πολλοί από τους κυβερνώντες που εργολαβικά έχουν αναλάβει το ρόλο του βαστάζου της ολιγαρχίας. Συκοφαντούν, βρίζουν χυδαία, απειλούν κι εκβιάζουν τους αγρότες, γιατί τόλμησαν να βγάλουν στη φόρα, το ότι η εκσυγχρονιστική πολιτική τους, όπως και εκείνη της ΕΕ, έκανε τους βαμβακοπαραγωγούς να χάσουν τα δύο τελευταία χρόνια πάνω από 100 δισ., τους κτηνοτρόφους άλλα τόσα, τους καπνοπαραγωγούς μόνο από τη μείωση της παραγωγής 50 δισ., τους παραγωγούς κορινθιακής σταφίδας για φέτος μόνο 5 δισ., τους ρυζοπαραγωγούς 4 δισ., τους παραγωγούς πορτοκαλιών - λεμονιών 30 δισ., τους σιτοπαραγωγούς και παραγωγούς καλαμποκιού πάνω από 30 δισ., όπως συμβαίνει και με όλους σχεδόν τους παραγωγούς. Φέτος ήρθε και η σειρά των παραγωγών λαδιού. Τους χάλασε τα σχέδια η κινητοποίηση των αγροτών, γιατί έμαθε όλος ο κόσμος ότι οι αγρότες πληρώνουν το πετρέλαιο τέσσερις και πάνω φορές από τους εφοπλιστές, ότι πληρώνουν το ρεύμα τρεις φορές περισσότερο από την ΠΕΣΙΝΕ των Γάλλων, την ΑΓΕΤ της "Καλτζεστρούτσι". Εμαθαν ότι τα κέρδη των 10-15 καπνεμπόρων και καπνοβιομηχάνων ξεπερνάνε τα 15 δισ. το χρόνο, όπως συμβαίνει και με τις 4 γαλακτοβιομηχανίες, τους σιτέμπορους, αλευροβιομηχάνους. Αν δε, συνυπολογιστούν τα κέρδη των 50 εκκοκκιστών και 20 - 30 κλωστοϋφαντουργών, που ξεπερνούν τα 75 δισ., καθώς και των λίγων εισαγωγέων λιπασμάτων, φυτοφαρμάκων και μηχανημάτων, θα διαπιστώσουν όλοι ότι τα κέρδη τους υποσκελίζουν και υπερβαίνουν τις ζημιές των αγροτών, γιατί αυτοί ξεζουμίζουν και τους εργάτες, αλλά και όλους τους καταναλωτές. Ισως γι' αυτό ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών είπε ότι δε ζημίωσε η εθνική οικονομία. Γιατί για την κυβέρνηση η οικονομία πάει καλά, όταν μια χούφτα ανθρώπων θησαυρίζει και το 90% του ελληνικού λαού πληρώνει και αυτούς και τα κρατικοδίαιτα όργανά τους.

Να λοιπόν γιατί φωνάζουν οι υπουργοί του και προτάσσουν τα στήθη τους για την υπεράσπιση τους κράτους και του νόμου της ολιγαρχίας. Να γιατί κραδαίνουν το φραγγέλιο. Τους χάλασε η σούπα γιατί έμαθε ο ελληνικός λαός ότι ο παραγωγός πουλάει το γάλα 90 - 110 δραχμές το κιλό και ο καταναλωτής το πληρώνει 280 - 340 δραχμές, το ρύζι 80 - 90 δραχμές και ο καταναλωτής το πληρώνει 600 - 700 δραχμές, τα πορτοκάλια 20 - 40 δραχμές και ο καταναλωτής 100 δραχμές. Κάτι που συμβαίνει για όλα τα αγροτικά προϊόντα.

Εχουν όμως και άλλους σοβαρούς λόγους να κράζουν αυτοί οι κύριοι.

Γνωρίζουν πολύ καλά ότι η πολιτική που ακολουθούν, αυτοί και η ΕΕ, θα δημιουργεί συνέχεια νέα προβλήματα και θα προσθέτει νέα φτώχεια στη μικρομεσαία αγροτιά. Και επειδή δεν είναι διατεθειμένη να ξεριζωθεί από το χωριό και το χωράφι της, θα αντιστέκεται πιο μαζικά, πιο δυναμικά. Γι' αυτό δεν πρέπει να σηκώσει κεφάλι. Πρέπει να "παταχτεί" το κακό εν τη γενέσει του. Και γι' αυτό πρέπει να χρησιμοποιηθούν όλα τα διαθέσιμα μέσα. Υβρεις, φοβέρες, συλλήψεις, ΜΑΤ, διαβολή και εκβιασμός. Αυτά είναι τα σύγχρονα μέσα άσκησης εκσυγχρονιστικής πολιτικής.Και διαδίδουν κι από πάνω ότι είναι υποκινούμενοι και συνεχίζουν απτόητοι, αφού έχουν και το φραγγέλιο.

Γνωρίζουν όμως, αλλά προς το παρόν δε θέλουν να το σκέφτονται, ότι το φραγγέλιο έχει δύο άκρες και είναι κατασκευασμένο από αγρότες. Ακόμη και σήμερα λοιπόν μπορεί να έχουν αυτοί την "καλή άκρη", αλλά τους φοβίζει και το ξέρουν ότι θα 'ναι μάλλον αδύνατο να την κρατήσουν αύριο, όταν η αλληλεγγύη και η ενότητα που εκφράζεται σήμερα μεταξύ των αγροτών και των άλλων εργαζομένων, θα μετατραπεί σε κοινό μέτωπο απέναντι στην ολιγαρχία και τις κυβερνήσεις της. Γι' αυτό και προσπαθούν να διχάσουν το λαό, με αντιδικίες τύπου Κρήτης. Ας είναι όμως σίγουροι ότι οι περιβόητοι αγανακτισμένοι πολίτες όλο και λιγοστεύουν, γιατί την περηφάνια του ελληνικού λαού δε θα την εξαργυρώσουν, ό,τι και να σκαρφιστούν.

Σ. Σ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Τα δικομματικά παραμύθια...(2005-03-06 00:00:00.0)
Τα τιμολόγια της ΔΕΗ και οι ειδικοί φόροι(1999-11-27 00:00:00.0)
Αριθμοί και πραγματικότητα για τους αγρότες(1999-05-29 00:00:00.0)
Χάνουν και ως παραγωγοί και ως καταναλωτές!(1998-03-20 00:00:00.0)
ΜΠΑΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ(1998-02-10 00:00:00.0)
Κοινοτικό φέσι τρισεκατομμυρίων!(1997-03-13 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ