Παρασκευή 20 Μάρτη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΓΡΟΤΕΣ
Χάνουν και ως παραγωγοί και ως καταναλωτές!

"Τρεις το λάδι, τρεις το ξίδι, έξι το λαδόξιδο", με τέτοιους υπολογισμούς η κυβέρνηση προσπαθεί να παραπλανήσει την κοινή γνώμη και τους αγρότες και να τους πείσει ότι η υποτίμηση της δραχμής θα τους ωφελήσει.

Κύριο επιχείρημα της κυβέρνησης είναι οι μεγάλες κοινοτικές επιδοτήσεις στο αγροτικό εισόδημα που δίνονταν σε ECU και η δραχμοποίησή τους με τη νέα ισοτιμία που θα αυξήσει κατά 13,8% το ποσοστό του αγροτικού εισοδήματος που προέρχεται από αυτές τις επιδοτήσεις.

Με το επιχείρημα αυτό η κυβέρνηση κατά την προσφιλή της μέθοδο λέει τη μισή αλήθεια και η μισή αλήθεια είναι μεγάλο ψέμα. Και αυτό γιατί η κυβέρνηση δε λέει ότι οι αγρότες προκειμένου να παράγουν χρησιμοποιούν εφόδια (σπόρους, λιπάσματα, φυτοφάρμακα), καύσιμα, μηχανήματα και που στο σύνολό τους σχεδόν είναι εισαγόμενα ή είναι εισαγόμενες οι πρώτες ύλες, για τα λίγα που παρασκευάζονται στη χώρα μας, με αποτέλεσμα να ανατιμηθούν και αυτά τουλάχιστον όσο και η υποτίμηση, χωρίς να υπολογίζεται η αισχροκέρδεια που είναι συνηθισμένη σε τέτοιες περιπτώσεις.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του 1996, οι συνολικές επιδοτήσεις στο αγροτικό εισόδημα ήταν 716,8 δισ. δραχμές, η αξία της ενδιάμεσης, όμως, κατανάλωσης δηλαδή τα γεωργικά εφόδια, καύσιμα, μηχανήματα κ.ά. τον ίδιο χρόνο ήταν 781,4 δισ. δραχμές. Με βάση αυτά τα στοιχεία, η προσαύξηση κατά 13,8% των επιδοτήσεων αλλά και της ενδιάμεσης κατανάλωσης δημιουργεί ζημιά και όχι όφελος στο αγροτικό εισόδημα και αυτό γιατί θα εισπράξει περισσότερες δραχμές σαν επιδότηση, ο αγρότης όμως θα πληρώσει ακόμα περισσότερες δραχμές για την αγορά των απαραίτητων σπόρων, φαρμάκων κ. ά.

Ισχυρίζεται η κυβέρνηση ότι εκτός από τις επιδοτήσεις στο αγροτικό εισόδημα, υπάρχουν και οι λεγόμενες διαρθρωτικές κοινοτικές επιδοτήσεις, που παίρνουν οι αγρότες (πρόωρη συνταξιοδότηση, νέοι αγρότες, σχέδια βελτίωσης, εκρίζωση διαφόρων καλλιεργειών κ. ά. ) και η δραχμοποίησή τους με τη νέα ισοτιμία της δραχμής θα τις αυξήσει όσο και η υποτίμηση με αντίστοιχο όφελος στους αγρότες.

Και με το επιχείρημα αυτό η κυβέρνηση λέει τη μισή αλήθεια και αυτό γιατί σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του 1996 οι λεγόμενες διαρθρωτικές κοινοτικές επιδοτήσεις που πήραν οι αγρότες ήταν 86 δισ. περίπου ενώ οι αποσβέσεις που πλήρωσαν για τις επενδύσεις που είχαν κάνει στα νοικοκυριά τους(αποθήκες, σταύλοι, γεωτρήσεις, μηχανήματα κ. ά. ) που σε μεγάλο ποσοστό αποτελούνταν από εισαγόμενα υλικά, ήταν 127 δισ. δραχμές. Κατά συνέπεια η ανατίμηση κατά 13,8% και των δύο αυτών μεγεθών προκαλεί ζημιά και όχι κέρδος στους αγρότες.

***

Ισχυρίζεται η κυβέρνηση ότι θα αυξηθούν οι εμπορικές τιμές ορισμένων αγροτικών προϊόντων π. χ. κρεάτων γιατί θα αυξηθούν οι τιμές των αντίστοιχων εισαγόμενων προϊόντων από τις χώρες της ΕΕ. Πράγματι, ειδικά και μόνο για το βοδινό, κατά κύριο λόγο, κρέας δημιουργούνται οι προϋποθέσεις να αυξηθούν οι τιμές όσο και η υποτίμηση. Είναι όμως σίγουρο ότι τις προϋποθέσεις αυτές θα τις αξιοποιήσουν οι εμπορομεσάζοντες μεγαλέμποροι για να αυξήσουν τα κέρδη τους και ελάχιστα ψίχουλα θα καταλήξουν στους κτηνοτρόφους που και αυτά δε θα μπορέσουν σε καμία περίπτωση να καλύψουν τη ζημιά από τις ανατιμήσεις των εφοδίων, μηχανημάτων, εισαγομένων ζωοτροφών.

Από τα στοιχεία αυτά αποδείχνεται ότι οι αγρότες σαν παραγωγοί όχι μόνο δε θα κερδίσουν αλλά θα ζημιωθούν από την υποτίμηση της δραχμής. Ισως η ζημιά τους να είναι μικρότερη από άλλες παραγωγικές, κοινωνικές ομάδες (μικροβιοτέχνες) που δεν έχουν μεγάλες κοινοτικές επιδοτήσεις, αλλά θα είναι ζημιά.

Η ζημιά αυτή γίνεται μεγαλύτερη αν ληφθεί υπόψη ότι οι αγρότες είναι και καταναλωτές και μικροκαταθέτες και φορολογούμενοι, με αποτέλεσμα εξαιτίας της υποτίμησης να ροκανιστούν οι μικροκαταθέσεις τους, να αυξηθεί το κόστος της ζωής τους και να κληθούν να πληρώσουν περισσότερους φόρους για την αποπληρωμή του αυξημένου κατά 13,8% εξωτερικού χρέους της χώρας.

Τα γενικότερα επιχειρήματα της κυβέρνησης ότι με την υποτίμηση θα αυξηθούν οι εξαγωγές και θα ενεργοποιηθεί ο παραγωγικός μηχανισμός της χώρας και θα αυξηθεί η εισροή συναλλάγματος, ειδικά για τη γεωργία είναι πέρα για πέρα αβάσιμα.

Και αυτό γιατί με τη συμφωνία της ΓΚΑΤΤ υπάρχουν ποσοστώσεις στις εξαγωγές βασικών προϊόντων (εσπεριδοειδή, λάδι κ. ά. ) που είναι αδύνατον να ξεπεραστούν. Μαζί όμως με τις εξαγωγικές ποσοστώσεις υπάρχουν και οι ποσοστώσεις στην παραγωγή όλων των αγροτικών προϊόντων που είναι κάτω από τις παραγωγικές δυνατότητες της χώρας και με αυστηρά πρόστιμα εμποδίζουν την οποιαδήποτε υπέρβασή τους. Οσο για την αύξηση του εισαγόμενου συναλλάγματος, πρέπει να επισημανθεί ότι η χώρα μας είναι ελλειμματική σε αγροτικά προϊόντα με αποτέλεσμα το κόστος του εξαγόμενου συναλλάγματος για εισαγωγή ζωοκομικών κύρια προϊόντων από την ΕΕ, να είναι πολύ μεγαλύτερο από την υποτιθέμενη αλλά ανύπαρκτη αύξηση του εισαγόμενου συναλλάγματος. Επιπλέον η γεωργία μας είναι σε μεγάλο βαθμό εξαρτημένη από τις εισαγωγές γεωργικών εφοδίων, καυσίμων, μηχανημάτων κ. ά. με αποτέλεσμα το κόστος του εξαγόμενου συναλλάγματος για την εισαγωγή αυτών των εφοδίων να επιβαρύνει το αγροτικό αλλά και το συνολικό ισοζύγιο της χώρας.

***

Συμπερασματικά, η πρόσφατη υποτίμηση της δραχμής όχι μόνο δε θα ωφελήσει έστω και προσωρινά τους αγρότες και τη γεωργία αλλά θα συμβάλλει στην παραπέρα μείωση του αγροτικού εισοδήματος. Το κυριότερο όμως είναι ότι και η υποτίμηση εντάσσεται σε μια γενικότερη κυβερνητική πολιτική εξυπηρέτησης των συμφερόντων του κεφαλαίου και των πολυεθνικών που επισφραγίστηκε με τη συμφωνία του Αμστερνταμ. Η συμφωνία αυτή στη γεωργία, εξειδικεύεται με την"Ατζέντα 2000" που έχει ξεκάθαρο στόχο το ξεκλήρισμα των μικρομεσαίων αγροτικών νοικοκυριών.

Γ. Σ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Απούλητη η παραγωγή κρεμμυδιών (2012-11-27 00:00:00.0)
Ευρω-ροκάνισμα του αγροτικού εισοδήματος (1999-01-10 00:00:00.0)
Να πληρώσει η κυβέρνηση τα "σπασμένα" της υποτίμησης (1998-04-15 00:00:00.0)
Τα έξοδα αυξάνονται, τα έσοδα μειώνονται (1997-02-09 00:00:00.0)
Συγκεκριμένα αιτήματα ζητούν απαντήσεις (1996-09-04 00:00:00.0)
Μικρότερη αύξηση πληθωρισμού, αλλά... (1995-03-09 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ