Κυριακή 10 Γενάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 37
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ευρω-ροκάνισμα του αγροτικού εισοδήματος

Τις αρνητικές επιπτώσεις από την επιβολή του ΕΥΡΩ "γεύονται" πρώτοι οι αγροτοκτηνοτρόφοι

Το ήδη μειωμένο εισόδημα των αγροτοκτηνοτρόφων έρχεται να "ροκανίσει" το ΕΥΡΩ. Η καθιέρωσή του από την πρώτη του Γενάρη στο πλαίσιο της ΟΝΕ, σημαίνει, εκτός των άλλων, ακόμα μικρότερες επιδοτήσεις και μεγαλύτερες καθυστερήσεις στην καταβολή τους.

Η κατάργηση της πράσινης ισοτιμίας δραχμής - ECU που ίσχυε για τον υπολογισμό των επιδοτήσεων μέχρι το τέλος του 1998 και η επιβολή από τα επιτελεία των Βρυξελλών της νέας συναλλαγματικής ισοτιμίας δραχμής - ΕΥΡΩ, έχει σε πρώτη φάση ως αποτέλεσμα τη μείωση των επιδοτήσεων τουλάχιστον κατά 3,3% και σε πολλά αγροτικά προϊόντα η μείωση αυτή αναμένεται να γίνει ακόμα μεγαλύτερη. Μέχρι τις 31/12/98 η πράσινη ισοτιμία δραχμής - ECU ήταν σταθερή στις 338 δραχμές, ενώ με την επιβολή του ΕΥΡΩ η ισοτιμία της δραχμής έπεσε την περασμένη Δευτέρα στις 327 δραχμές και την Πέμπτη στις 326 δραχμές. Η μείωση αυτή θα "στοιχίσει" για τους Ελληνες αγροτοκτηνοτρόφους την απώλεια μερικών δεκάδων δισεκατομμυρίων δραχμών από επιδοτήσεις που πρόκειται να εισπράξουν μέσα στο 1999.

Το πρόβλημα αυτό η κυβέρνηση το έκανε "γαργάρα", ενώ πέρυσι το Μάρτη διατυμπάνιζε σε μια ενορχηστρωμένη επιχείρηση δημιουργίας εντυπώσεων ότι με την υποτίμηση της δραχμής αυξάνονται οι επιδότησης. Τώρα όμως, η υποτιθέμενη αύξηση των επιδοτήσεων από την υποτίμηση της δραχμής εξανεμίστηκε από το ΕΥΡΩ και στους αγρότες έμεινε μόνο η κατακόρυφη αύξηση τους κόστους παραγωγής και... η κοροϊδία της κυβέρνησης. Εδώ πρέπει να προστεθεί ότι η πολιτική της "σκληρής δραχμής" που ακολουθεί η κυβέρνηση στο όνομα της ΟΝΕ θα έχει ως συνέπεια την περαιτέρω μείωση των επιδοτήσεων μέσα στο 1999.

Ηδη, στα καπνά, στα επιλέξιμα αιγοπρόβατα, στις θηλάζουσες αγελάδες και τα αρσενικά μοσχάρια, ορίστηκε η ισοτιμία δραχμής - ΕΥΡΩ στις 327 δραχμές, δηλαδή μειωμένη κατά 12 δραχμές περίπου, με βάση την τελευταία ισοτιμία της "πράσινης δραχμής". Αυτό, για παράδειγμα, στα καπνά σημαίνει ότι οι καπνοπαραγωγοί που θα πουλήσουν από την πρώτη Γενάρη θα εισπράξουν επιδότηση μικρότερη από 35 μέχρι και 65 δραχμές το κιλό, ανάλογα με την ποικιλία. Κι αυτό αφορά τη συντριπτική πλειοψηφία της παραγωγής καπνών, αφού πάνω από 80.000 τόνοι παραμένουν απούλητοι. Το παραπάνω, αν συνδυαστεί με τις ήδη εξευτελιστικές τιμές που δίνουν καπνέμποροι - βιομήχανοι που είναι μειωμένες σε σύγκριση με πέρυσι κατά 150 - 200 δραχμές το κιλό, θα έχει ως αποτέλεσμα τη δραματική μείωση του εισοδήματος των καπνοπαραγωγών. Ακόμα χειρότερα είναι τα πράγματα για μια σειρά άλλα αγροτικά προϊόντα, όπως βαμβάκι, χυμοποιήσιμα πορτοκάλια, καθώς και με τις εξαγωγικές επιδοτήσεις και την παρέμβαση, όπου οι επιδοτήσεις υπολογίζονται με την τρέχουσα ισοτιμία δραχμής - ΕΥΡΩ. Ακολουθούν το λάδι όπου οι επιδοτήσεις υπολογίζονται με την ισοτιμία της πρώτης του κάθε μήνα, τα σιτηρά, η σταφίδα, το ρύζι, που η ισοτιμία υπολογίζεται με αυτή που ισχύει, αντίστοιχα, την πρώτη των μηνών Ιούλη, Αυγούστου και Σεπτέμβρη.

Εκτός αυτών, για τα περισσότερα αγροτικά προϊόντα θα δημιουργηθεί και σοβαρό πρόβλημα γραφειοκρατίας, αφού μέχρι πέρυσι η πράσινη ισοτιμία άλλαζε δύο φορές το χρόνο, ενώ τώρα θα πρέπει να υπολογίζεται η συναλλαγματική ισοτιμία της κάθε μέρας. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να υπάρξει ακόμα μεγαλύτερη καθυστέρηση στην καταβολή των επιδοτήσεων.

Ωστόσο όμως, η επιβολή του ΕΥΡΩ δε σημαίνει μόνο μείωση των επιδοτήσεων, αλλά σηματοδοτεί την ένταση της αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ μέσω της "Ατζέντας 2000". Το ΕΥΡΩ και η ΟΝΕ που "διαφημίζει" η κυβέρνηση είναι, με λίγα λόγια, οι εκφραστές μια πολιτικής που θα οδηγήσει με ταχύτερους ρυθμούς στο μαζικό ξεκλήρισμα και τον αφανισμό τους μικρομεσαίους αγρότες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ