Κυριακή 10 Γενάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 37
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τόπο, φροντίδα, στοργή στα νιάτα

Οι σημερινοί συνταξιούχοι, παιδιά, νέοι και έφηβοι το '41, με ιδανικά και οράματα, ήταν οι πολεμιστές της Αλβανίας, οι αδούλωτοι μαχητές της Εθνικής Αντίστασης. Θυσίασαν τα πάντα, ακόμα και τη ζωή τους, για να κληροδοτήσουν στην επερχόμενη γενιά, κοινωνία ανθρώπινη, νέους ελεύθερους με ζωή, μόρφωση, ιδανικά, οράματα. Γνώριζαν και γνωρίζουν πως σε ακαλλιέργητο χωράφι, φυτρώνουν ζιζάνια και επιβλαβή φυτά, ενώ στο καλλιεργημένο, μπουμπούκια που ανθίζουν, ομορφαίνουν κι ευωδιάζουν. Γνωρίζουν, πως ο καπιταλισμός τη νεολαία τη νοθεύει, την αχρηστεύει και την περιθωριοποιεί με χίλιους δυο τρόπους.

Γι' αυτό είναι τελείως αντίθετοι με αυτό που γίνεται σήμερα από την πολιτική εξουσία, ενάντια στους νέους. Αυταρχικά, εξαπολύει νομοσχέδια, αντιπαιδαγωγικά, αντεργατικά, αντιασφαλιστικά, αντικοινωνικά. Και με όπλα τη λιτότητα, την ανεργία, τη φτώχεια, τα ναρκωτικά, την αμορφωσιά, την πορνεία, αδρανοποιεί τη νεολαία.

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της ΕΕ σχετικά με τις δαπάνες για την εκπαίδευση, η Ελλάδα έρχεται.. τελευταία και "καταϊδρωμένη". Διαθέτει: 2,5% του ακαθάριστου εθνικού προϊόντος με μέσο όρο στην ΕΕ 5.5%. Δαπανά ανά μαθητή πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης 1.601 Μονάδες Αγοραστικής Δύναμης (ΜΑΔ), για τη Δευτεροβάθμια 1.843 ΜΑΔ και Τριτοβάθμιας 2.526 ΜΑΔ. Ενώ η Πορτογαλία που είναι η αμέσως προηγούμενη από την Ελλάδα χώρα, δαπανά 2.710, 2.945 και 5.650 αντίστοιχα.

Πώς λοιπόν να μην ξεσηκωθούν οι νέοι; Πώς να δεχτούν να γίνουν "ζιζάνια" άχρηστα και επιζήμια "φυτά";

Γι' αυτό και οι συνταξιούχοι, παππούδες και γιαγιάδες της μαθητιώσας και εργαζόμενης νεολαίας φωνάζουν: "Στοπ, ως εδώ και μη παρέκει". "Τόπο στα Νιάτα".

Οχι μόνο συμπαραστέκονται και συμπαρατάσσονται στο πλευρό της νεολαίας, αλλά σαλπίζουν συναγερμό. Καλούν όλο το λαό σ' ένα κοινό μέτωπο σωτηρίας της παιδείας και της εργασίας. Διαμαρτύρονται και καταγγέλλουν την αντιπαιδαγωγική, αντεργατική, αυταρχική πολιτική της κυβέρνησης.

Τέλος, καλούν την κυβέρνηση να σκύψει με αγάπη στα νιάτα, να μελετήσει, φροντίσει και επιλύσει τα προβλήματά τους.

Οι νέοι με τα ιδανικά και οράματά τους μπαίνουν μπροστάρηδες στους αγώνες για: "Ψωμί - Παιδεία - Ελευθερία".

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΝΤΑΖΩΝΑΣ

Συνταξιούχος

Καλλιθέα, Αθήνα


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ