Παρασκευή 20 Μάρτη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Νέα πρόκληση από τους μεγαλέμπορους

Η πλειοψηφία των μεγαλεμπόρων της Διοίκησης του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης με ανακοίνωσή της εστιάζει το όλο πρόβλημα της υποτίμησης της δραχμής στο ζήτημα των λίγων συναδέλφων τους που αγόρασαν προϊόντα από το εξωτερικό με πίστωση ή έχουν δανειοδοτηθεί σε συνάλλαγμα.

Αποσιωπώντας προκλητικά το γεγονός ότι από τέτοιες "κινήσεις" έχουν ήδη εξασφαλίσει κέρδη πολύ περισσότερα από τη μικρή επιβάρυνση που οι ίδιοι έχουν από την υποτίμηση, παραβλέποντας ότι και από την ίδια την υποτίμηση θα αποσπάσουν αρκετά συμπληρωματικά κέρδη, το μόνο άγχος που διατυπώνουν, πέρα από τα συντεχνιακά τους προβλήματα, είναι το ενδεχόμενο να μην επιτευχθεί η "σύγκλιση" στην πορεία προς την ΟΝΕ, ενώ παράλληλα αξιώνουν την άμεση ιδιωτικοποίηση των ΔΕΚΟ.

Σχετικά με την ανακοίνωση αυτή το μέλος του ΔΣ του ΕΣΘ και επικεφαλής της "Αγωνιστικής Ενότητας Εμπόρων" Γ. Χατζηγεωργίου παρατηρεί:

"Κουβέντα δε γίνεται στην ανακοίνωση για την ακόμη μεγαλύτερη συρρίκνωση των εισοδημάτων των χαμηλών οικονομικά στρωμάτων από την υποτίμηση, που έχει σαν αποτέλεσμα τη μείωση ακόμη περισσότερο της αγοραστικής δυνατότητας και τη δραματική πτώση του ήδη μικρού τζίρου της αγοράς. Καλούν την κυβέρνηση και προσωπικά τον πρωθυπουργό να προχωρήσει αμέσως στην υλοποίηση των διακηρύξεων του υπουργού Εθνικής Οικονομίας για περιστολή των δαπανών του Δημοσίου, δηλαδή απολύσεις, περιστολή των δαπανών για την Υγεία, την Παιδεία, τον Πολιτισμό κτλ.

Ζητούν την άμεση ιδιωτικοποίηση των ΔΕΚΟ για να κατασπαράξει το μεγάλο κεφάλαιο την περιουσία του λαού".

"Αγνοούν σκόπιμα τα κοινωνικά προβλήματα που θα προκύψουν από το ξεπούλημα των κερδοφόρων και στρατηγικής σημασίας δημοσίων επιχειρήσεων. Μόνο έτσι λένε ότι θα οδηγηθεί ο τόπος προς ένα καλύτερο μέλλον, που βέβαια εννοούν ένα ακόμη καλύτερο μέλλον για το μεγάλο κεφάλαιο", συνεχίζει ο Γ. Χατζηγεωργίου. "Τέλος καλούν την κυβέρνηση να επιδείξει τόλμη στην υλοποίηση των μέτρων και να μην υποταχτεί στα συνδικάτα των ολίγων "καλοβολεμένων", για να μην πάει χαμένη και αυτή η ευκαιρία. Η πλειοψηφία των μεγαλεμπόρων της Διοίκησης του ΕΣΘ δεν πρέπει να μιλά για σχοινί στο σπίτι του κρεμασμένου. "Καλοβολεμένοι" δεν είναι οι μικροί έμποροι - βιοτέχνες - επαγγελματίες, δεν είναι οι μικροί αγρότες, δεν είναι οι εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι, άνεργοι, συνταξιούχοι που αγωνίζονται και διεκδικούν την επιβίωσή τους. Δεν είναι εκείνοι οι συνδικαλιστές που καθημερινά δίνουν πραγματικό αγώνα στο πλευρό των συναδέλφων τους "καλοβολεμένοι". Απόντες από τους αγώνες αυτούς αντίθετα είναι οι πλειοψηφίες των βιομηχάνων, των μεγαλεμπόρων και μεγαλοεπιχειρηματιών. Είναι όσοι αυτοί που συναινούν και στηρίζουν την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, που προσπαθούν να ξεπουλήσουν τους αγώνες κάτω από πλαστές διαδικασίες. Ομως ας μην επαναπαύονται. Η απάντηση θα έρθει και πολύ σύντομα. Μέσα από το κοινό μέτωπο ΕΒΕ - εργαζόμενων - αγροτών - συνταξιούχων και ανέργων", καταλήγει ο Γ. Χατζηγεωργίου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ