Παρασκευή 20 Μάρτη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΓΟΡΑ
Ερχεται ανατίμηση και στο ψωμί!

Εκτός ελέγχου η ασυδοσία των μεγαλοεπιχειρηματιών, που εκμεταλλεύονται για ακόμη περισσότερα κέρδη την "απελευθέρωση" της αγοράς

Το ψωμί και γενικά τα αρτοσκευάσματα,καθώς και τα προϊόντα ζαχαροπλαστικής θα είναι από τα πρώτα είδη που θα πληρώσουμε ακριβότερα τις επόμενες μέρες. Εξαιτίας της υποτίμησης και της αύξησης του κόστους παραγωγής που επικαλούνται, οι αλευροβιομηχανίες έχουν ήδη διαμηνύσει στους ζαχαροπλάστες ότι θα προμηθεύονται το αλεύρι κατά 10% ακριβότερα, ενώ την επόμενη βδομάδα αναμένουν ανάλογη ανακοίνωση και οι αρτοποιοί. Εξάλλου, από την πρώτη μέρα της υποτίμησης και η ζάχαρη πουλιέται στη λιανική μέχρι και 22 δρχ. ακριβότερα. Βεβαίως, οι ανατιμήσεις στα δύο αυτά είδη θα συμπαρασύρουν ανατιμήσεις σε μια σειρά προϊόντα πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης για τα οποία αποτελούν πρώτες ύλες. Επίσης, οι πτηνοτρόφοι ανακοίνωσαν ότι από χτες κιόλας προχώρησαν στην αύξηση έως και 12% της τιμής του κοτόπουλου και των αυγών "λόγω της ανατίμησης των δημητριακών και της σόγιας που εισάγεται ως πρώτη ύλη".

Ηδη μέχρι χτες και από την πρώτη μέρα της υποτίμησης άρχισαν να εμφανίζονται οι πρώτες αυξήσεις σε μια σειρά είδη, στα ηλεκτρικά και ηλεκτρονικά, στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές μέχρι 20%,στα χαρτικά, στο κρέας εισαγωγής - χτες το μοσχαρίσιο κρέας πωλούνταν στη λιανική στις 2.650 δρχ. το κιλό - αλλά και στο εγχώριο, ελέω του γενικότερου κλίματος ανατιμήσεων, στα γαλακτοκομικά προϊόντα, στα κατεψυγμένα, ενώ χτες "τσίμπησαν" 20-50 δρχ. και οπωροκηπευτικά. Στο μεταξύ, το κύμα αυξήσεων που επικρατεί στην αγορά τις τελευταίες μέρες είναι κυριολεκτικά εκτός ελέγχου για την κυβέρνηση, η οποία, παραμένοντας παρατηρητής της ακρίβειας που καταγράφεται και απειλεί να τινάξει στον αέρα τον πληθωρισμό, συνεχίζει τις επαφές με τους επιχειρηματίες, τους εισαγωγείς και τους βιομήχανους, κάνοντας έκκληση στην ουσία να συγκρατήσουν τις ανατιμήσεις. Χτες μάλιστα στα πλαίσια της κυβερνητικής αγωνίας για την πυροδότηση του πληθωρισμού πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο υπουργείο Ανάπτυξης της Επιτροπής Παρακολούθησης του πληθωρισμού υπό τον υφυπουργό Μ. Χρυσοχοϊδη με τη συμμετοχή στελεχών των οικονομικών υπουργείων. Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης, πάντως, χτες τήρησε επίμονα "σιγήν ιχθύος" για το θέμα, ενώ οι υπηρεσίες εξακολουθούν να καταγράφουν την ανεξέλεγκτη κατάσταση που επικρατεί στην αγορά και το ανατιμητικό κλίμα.

Από τη μεριά τους επιχειρηματίες, εισαγωγείς και εμποροβιομήχανοι κάνουν σαφές ότι τα κέρδη των επιχειρήσεών τους δεν είναι διαπραγματεύσιμα και κάνουν λόγο για αναπόφευκτες αυξήσεις στην αγορά. Συμπληρώνουν, μάλιστα, ότι "σε καθεστώς ελεύθερης αγοράς δεν υφίσταται ο όρος αισχροκέρδεια" και τονίζουν κατηγορηματικά ότι η κυβέρνηση καλά θα κάνει να αφήσει τις βαρύγδουπες δήθεν απειλές με ΣΔΟΕ και "ελέγχους", γιατί στην πράξη δεν έχουν νόημα, έτσι όπως έχει διαμορφωθεί δε σηκώνει τέτοια και γνωρίζει καλά ότι δεν έχει τρόπο παρέμβασης στη διαμόρφωση των τιμών, οι οποίες καθορίζονται από τη λειτουργία της "ελεύθερης οικονομίας" και του "ανταγωνισμού".

Παράλληλα, οι φαρμακοβιομήχανοι και οι εισαγωγείς, εκβιάζοντας με ελλείψεις φαρμάκων ευρείας κυκλοφορίας και μάλιστα στις επόμενες δέκα μέρες, αξιώνουν μια... "συμβιβαστική" αύξηση 10% σε όλα τα φάρμακα. Για το θέμα αυτό είχε προγραμματιστεί συνάντηση των εκπροσώπων τους για χτες το βράδυ με τον Μ. Χρυσοχοϊδη. Οπως έλεγαν χτες εκπρόσωποί τους, εξαιτίας της υποτίμησης έχουν αυξηθεί οι παράλληλες εξαγωγές (δηλαδή εξαγωγές φαρμάκων που έχουν εισαχθεί) κατά 20%-50% και σε ορισμένα φάρμακα κατά 100% και τα αποθέματα που υποτίθεται ότι θα πρέπει να τηρούν οι εταιρίες για τρεις μήνες αντιστοιχούν σε πολύ λιγότερο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ