Παρασκευή 20 Μάρτη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Δημοσκόπηση της ICAP για την ένταξη της Ελλάδας στο "ΕΥΡΩ"

Τη στάση της ελληνικής κοινής γνώμης απέναντι στο "ΕΥΡΩ", επιχείρησε να καταγράψει η εταιρία ICAP με δημοσκόπηση που έκανε από 18 μέχρι 20 Φλεβάρη 1998 σε 1.000 ιδιώτες και 300 στελέχη επιχειρήσεων. Με τη δημοσκόπηση αυτή, επιχειρήθηκε να καταγραφεί αν και σε ποιο βαθμό είναι αποδεκτό το "ΕΥΡΩ", αν η ένταξη της Ελλάδας στο "ΕΥΡΩ" θα επηρεάσει την καθημερινή ζωή των επιχειρήσεων και του κοινού, ο βαθμός πληροφόρησης - αποδοχής για το "ΕΥΡΩ" καθώς και ο βαθμός προετοιμασίας των επιχειρήσεων για τη λειτουργία στη ζώνη του "ΕΥΡΩ". Από τη δημοσκόπηση προκύπτει ότι οι επιχειρηματίες είναι πιο ένθερμοι οπαδοί ένταξης της Ελλάδας στην ΟΝΕ και το "ΕΥΡΩ" σε σχέση με τους ιδιώτες, αν και το 50% των βιομηχάνων προβλέπουν ότι η ένταξη της Ελλάδας στο "ΕΥΡΩ" θα έχει αρνητικές συνέπειες.

Τα συμπεράσματα που προκύπτουν από την έρευνα της ICAP που δόθηκε χτες στη δημοσιότητα, είναι τα ακόλουθα:

  • Το 89% των ιδιωτών και το 72% του επιχειρηματικού κόσμου, πιστεύουν ότι είναι λίγο ή καθόλου ενημερωμένοι για το "ΕΥΡΩ", καθώς δε φάνηκε να διαθέτουν επαρκή και ουσιαστική πληροφόρηση για τις συγκεκριμένες επιπτώσεις που ενδεχομένως θα έχει το ενιαίο νόμισμα στη ζωή τους και στην οικονομία της χώρας.
  • Το 65% των ιδιωτών και το 83% των επιχειρηματιών, ευνοούν την αντικατάσταση της δραχμής από το "ΕΥΡΩ", έστω και αν δεν είναι σε θέση να γνωρίζουν τις επιπτώσεις (αρνητικές ή θετικές) που θα προκαλέσει η εφαρμογή του.
  • Φαίνεται να υπερισχύει ο αριθμός των ιδιωτών και στελεχών επιχειρήσεων που θεωρούν ότι το "ΕΥΡΩ" θα έχει ευνοϊκές επιπτώσεις, χωρίς όμως να είναι σε θέσει να προσδιορίσουν τις πιο ουσιαστικές επιπτώσεις, προφανώς λόγω της ελλιπούς πληροφόρησης.

Πάντως, αξίζει να σημειωθεί, ότι στο κρίσιμο ερώτημα για τις επιπτώσεις που θα έχει η έλλειψη δυνατότητας άσκησης συναλλαγματικής και νομισματικής πολιτικής από την ελληνική κυβέρνηση, "το 44% των επιχειρήσεων πιστεύει ότι θα υπάρξουν αρνητικές επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία, το 36% πιστεύει ότι οι επιπτώσεις θα είναι θετικές, ενώ το 20% δεν απάντησε". Είναι μάλιστα αξιοσημείωτο, ότι "ο βιομηχανικός κλάδος, συγκεντρώνει το μεγαλύτερο ποσοστό ερωτηθέντων που πιστεύει ότι οι επιπτώσεις θα είναι αρνητικές (50%) και ακολουθούν ο εμπορικός κλάδος (43%) και οι υπηρεσίες (38%).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ