Πέμπτη 30 Γενάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΙΜΙΑ: ΕΝΑ ΧΡΟΝΟ ΜΕΤΑ
Από τον ένα στον άλλο οι ευθύνες

Ενα χρόνο μετά τα γεγονότα της Ιμιας ο ελληνικός λαός παρακολουθεί τους πρωταγωνιστές εκείνης της νύχτας, δίχως ίχνος αυτοκριτικής διάθεσης, να προσπαθούν να μεταφέρουν, ο ένας στην πλάτη του άλλου, τις ευθύνες των χειρισμών που οδήγησαν στην εδραίωση των τουρκικών διεκδικήσεων στο Αιγαίο και αναγόρευσαν την Ουάσιγκτον σε διαιτητή των ελληνοτουρκικών "διαφορών". "Οταν έπρεπε, συμμετείχε σε αντιαμερικανικές και αντιευρωπαϊκές εκδηλώσεις, την ίδια ώρα που άλλοι, κάνοντας τη δουλιά τους και για να βγάλουν το ψωμί τους αμείβονταν από τους Αμερικανούς".

Τα παραπάνω "πατριωτικά εύσημα" είναι προς τον πρωθυπουργό της χώρας και τα απένειμε, χτες από την εκπομπή του ΑΝΤΕΝΑ "Η ώρα της Αλήθειας" ο υπουργός Εξωτερικών, Θ. Πάγκαλος. Εύσημα, που πρέπει να σημειωθεί, απονέμονται ημέρες επετείου της κρίσης της Ιμιας, η οποία απέδειξε τη γύμνια της εξωτερικής πολιτικής της χώρας, την ανικανότητα της κυβέρνησης να χειριστεί μια κρίσιμη κατάσταση και το "χάος" που επικρατεί μεταξύ πολλών στελεχών της κυβέρνησης.

Ο Θ. Πάγκαλος, σε αντιδιαστολή του αντιαμερικανισμού "όταν έπρεπε" του πρωθυπουργού, πρόβαλε την "ανεπάρκεια" του υπουργού Αμυνας κατά τη διάρκεια της κρίσης της Ιμιας, Γερ. Αρσένη, ο οποίος - σύμφωνα με όσα υποστήριξε ο Θ. Πάγκαλος - "δε γνώριζε ότι είχε δοθεί διαταγή για την αποβίβαση (ελληνικού) αγήματος" στη βραχονησίδα. Ο Θ. Πάγκαλος, στη χτεσινή εκπομπή του ΑΝΤΕΝΑ για την Ιμια, θυμήθηκε πως "ακόμη τίθενται τα ερωτήματα αν είχε ή όχι κάλυψη ο δήμαρχος της Καλύμνου" - ο οποίος να σημειωθεί συγκαταλέγεται μεταξύ των πολιτικών φίλων του Γερ. Αρσένη.

Στην ίδια εκπομπή ο υπουργός Εξωτερικών καταφέρθηκε με σφοδρότητα κατά του προέδρου της ΝΔ, Μ. Εβερτ, για τον τρόπο που επιχείρησε να αξιοποιήσει πολιτικά την υπόθεση της Ιμιας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ