Πέμπτη 30 Γενάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗΣ ΦΟΡΟΑΠΑΛΛΑΓΩΝ
Αρον άρον ολοκληρώθηκε η συζήτηση στη Βουλή

Ανένδοτη η κυβέρνηση στις χτεσινές προτάσεις της αντιπολίτευσης να δοθεί μία ακόμα μέρα συζήτησης στο νομοσχέδιο για την κατάργηση των φοροαπαλλαγών, επέμεινε και τελικά με τη βοήθεια του προέδρου της Βουλής Απ. Κακλαμάνη πέτυχε να ολοκληρωθεί χτες, συμπιέζοντας όχι μόνο το χρόνο ομιλίας των βουλευτών, αλλά και τη συζήτηση σοβαρότατων τροπολογιών, όπως για τους πολύτεκνους, τη φορολόγηση των ναυτεργατών κλπ. Φυσικά, με τη διαδικασία που επιβλήθηκε ήταν αδύνατον να συζητηθούν οι τρεις τροπολογίες βουλευτών του ΚΚΕ που είχαν κατατεθεί πριν πολλές μέρες. Να σημειωθεί ότι στην τελευταία ενότητα του νομοσχεδίου, που αφορούσε στη φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας, περιέχονταν διατάξεις σαφώς "φωτογραφικές" υπέρ του μεγάλου κεφαλαίου.

Με τις "φωτογραφικές" διατάξεις της τελευταίας ενότητας απαλλάσσονται από το φόρο τα ορυχεία στη Μακεδονία, που πρόσφατα πουλήθηκαν σε καναδική εταιρία. Ακόμα απαλλάσσονται τα ξενοδοχεία και οι εκτάσεις που ανήκουν σε ΠΑΕ. "Και στα τελευταία άρθρα του νομοσχεδίου επικρατεί η αντίληψη της κυβέρνησης να πέσει το φορολογικό βάρος στην οικονομική αφαίμαξη των λαϊκών στρωμάτων", τόνισε ο βουλευτής του ΚΚΕ Ν. Γκατζής,προσθέτοντας: "Η κυβέρνηση, διαπιστώνοντας ότι δεν περνά η συναίνεση, επιστρατεύει τον αυταρχισμό. Δε μιλά τυχαία ο Γιαννόπουλος για τον "509"". Ο βουλευτής του ΚΚΕ, Μήτσος Κωστόπουλος,υπογράμμισε ότι, ενώ με την πρώτη ενότητα του νομοσχεδίου δίδεται συντριπτικό χτύπημα στους εργαζόμενους, με την τελευταία, τα όποια δειλά βήματα φορολόγησης της ακίνητης περιουσίας ακυρώνονται με τις ολοφάνερα προκλητικές διατάξεις του άρθρου για τα ορυχεία, τις ΠΑΕ και τα ξενοδοχεία. Σοβαρά ερωτηματικά εξάλλου δημιουργεί η διατύπωση άλλου άρθρου αναφερόμενου στη φορολόγηση ακίνητης περιουσίας μειονοτικών νομικών προσώπων. "Μήπως η συγκεκριμένη διάταξη σκοπεύει στην παραπάνω φορολόγηση των μειονοτικών;", ρώτησε ο Ν. Γκατζής, και ο Μήτσος Κωστόπουλος τόνισε: "Γνωρίζουμε τι κάνει η άρχουσα τάξη της Τουρκίας. Εμείς θα πάμε με τις ίδιες λογικές;".

Ο Μήτσος Κωστόπουλος για την τροπολογία που αφορούσε στους πολυτέκνους και αναμενόταν η συζήτησή της να αρχίσει αργά το βράδυ, τόνισε ότι αποτελεί βαρύτατη προσβολή και για τους ίδιους και για τη νοημοσύνη των βουλευτών, καλώντας την κυβέρνηση έστω και την τελευταία στιγμή να την αποσύρει.

  • Τροποποιείται το φορολογικό καθεστώς που ίσχυε μέχρι τώρα για νησιά της Ελλάδας που έχουν πληθυσμό μέχρι 3.100 κατοίκους. Με τροπολογία που κατέθεσε ο υφυπουργός Γ. Δρυς στο ίδιο νομοσχέδιο οι φορολογικές απαλλαγές που είχαν εξαγγελθεί για τα νησιά του Αιγαίου που έχουν πληθυσμό μέχρι 3.100 κατοίκους επεκτείνονται και στα υπόλοιπα - με τον ίδιο αριθμό κατοίκων - νησιά της χώρας. Σε κάθε περίπτωση η ρύθμιση αφορά σε πολύ λίγο κόσμο, ενώ ερευνητέο είναι εάν ευνοούνται και συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα.
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αρον άρον έληξαν τη συζήτηση (2020-01-31 00:00:00.0)
Ψηφίστηκαν άρον - άρον στην Ολομέλεια οι αντιδραστικές ρυθμίσεις (2019-06-07 00:00:00.0)
Αρον άρον... «φύτεψαν» το νομοσχέδιο (2003-09-26 00:00:00.0)
Αισχρός εμπαιγμός από την κυβέρνηση (1997-05-16 00:00:00.0)
Απόφαση - σκάνδαλο στα βιαστικά (1997-04-09 00:00:00.0)
Αρον άρον προεκλογικές εξαγγελίες (1996-08-22 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ