Τετάρτη 9 Απρίλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ
Απόφαση - σκάνδαλο στα βιαστικά

Εν κρυπτώ έγινε προσπάθεια να ψηφιστεί χτες στη Βουλή τροπολογία των υπουργών Δικαιοσύνης Ε. Γιαννόπουλου και Εθνικής Οικονομίας Γ. Παπαντωνίου,με την οποία θα καταβληθούν τα περίφημα αναδρομικά των βουλευτών από 1/12/91 μέχρι 31/12/96. Να σημειωθεί ότι με τη ρύθμιση αυτή μόνο για το 1996 κάθε βουλευτής θα εισπράξει αναδρομικά 6 εκατομμύρια δρχ.

Της κατάθεσης της τροπολογίας, που έφτασε στα χέρια των βουλευτών μισή μόλις ώρα πριν τεθεί για συζήτηση, είχε προηγηθεί ολόκληρη μεθόδευση. Το θέμα τέθηκε προ εβδομάδας από τον επίτιμο πρόεδρο της ΝΔ Κ. Μητσοτάκη,κατά τη συζήτηση του εσωτερικού κανονισμού της Βουλής για το υπαλληλικό προσωπικό. Ακολούθησε η συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ, όπου πολλοί βουλευτές έθεσαν το θέμα της βουλευτικής αποζημίωσης, υποστηρίζοντας ότι είναι ιδιαίτερα χαμηλή. Μετά από αυτά και αφού το έδαφος είχε προετοιμαστεί, κατατέθηκε η τροπολογία, η οποία θα ψηφιζόταν ομόφωνα χωρίς συζήτηση, αν δεν αντιδρούσαν δυναμικά οι παρευρισκόμενοι βουλευτές του ΚΚΕ Λ. Αυδής και Μήτσος Κωστόπουλος.

Ο Μήτσος Κωστόπουλος, συνεχώς διακοπτόμενος από τους βουλευτές των άλλων κομμάτων, τόνισε μεταξύ άλλων: "Ολο αυτό το διάστημα, εδώ και είκοσι μέρες γίνεται μία προπαγάνδα για να προετοιμαστεί το έδαφος, ώστε να δοθούν τα αναδρομικά". Και πρόσθεσε: "Δεν μπορεί να έρχονται νομοσχέδια τα οποία κατακρεουργούν τα δικαιώματα των εργαζόμενων, να έρχονται τα "φτωχολόγια", να τα ψηφίζουν σχεδόν ομόφωνα ορισμένες παρατάξεις εδώ μέσα και μόλις γίνεται λόγος για τα αναδρομικά των βουλευτών να λένε "ομόφωνα ομόφωνα" για να περάσει. Γιατί οι βουλευτές να πάρουν αυτά τα εκατομμύρια; Τα δικαιούνται; Από πού τα δικαιούνται; Θα τα πληρώσει ο λαός αυτά τα λεφτά. Οι βουλευτές πρέπει να δείχνουν ευαισθησία σε τέτοιες καταστάσεις".

Στη συνέχεια ο Μήτσος Κωστόπουλος σημείωσε ότι θα μπορούσε κανείς ίσως να συμφωνήσει να δοθούν τα αναδρομικά, εάν οι βουλευτές πάλευαν μαχητικά μέσα στη Βουλή για να μην περάσουν τα νομοσχέδια που συρρικνώνουν τα λαϊκά εισοδήματα, τα νομοσχέδια που προβλέπουν αυξήσεις στους μισθούς 0%+ 0% ή 2,5%+2,5%, τονίζοντας: "Ομως σε τέτοιες στιγμές, με τέτοια κατάσταση στον εργάτη να έρχονται και να λένε: "να τα πάρουμε" και μάλιστα να ισχυρίζονται ότι δεν μπορούν να τα βγάλουν πέρα. Ας σταματήσει αυτή η ιστορία".

Στο σημείο αυτό οι υποκριτικές διαμαρτυρίες των βουλευτών των αστικών κομμάτων, που πολλοί είχαν σηκωθεί όρθιοι χειρονομώντας, και οι φωνές τους κάλυπταν σχεδόν τα λόγια του κομμουνιστή βουλευτή, ο οποίος όμως συνέχισε να λέει ποια είναι τα έσοδα ενός βουλευτή. "Δεν είναι μόνο ο βασικός μισθός. Είναι και άλλα που έχουν οι βουλευτές. Εχουν τις αποζημιώσεις από τη συμμετοχή τους στις Κοινοβουλευτικές Επιτροπές. Εχουν το αυτοκίνητο. Εχουν πέντε υπαλλήλους, τους οποίους πληρώνει ο ελληνικός λαός. Αν θεωρείτε ότι πρέπει να πάρετε αυτή την αύξηση, τότε σηκώστε το ανάστημά σας".

Μετά από αυτά τα λόγια του βουλευτή του ΚΚΕ, πολλοί ζητούσαν να ανακαλέσει, ενώ πια η φωνή του είχε καλυφθεί από τις υποκριτικές διαμαρτυρίες τους. "Δεν ανακαλώ τίποτα. Σταματήστε επιτέλους. Δε θα περάσει σιωπηλά αυτή η απόφαση", είπε ο Μήτσος Κωστόπουλος μόλις καταλάγιασε κάπως ο θόρυβος. Να σημειωθεί ότι τον βουλευτή του ΚΚΕ δεν προστάτευσε, όπως όφειλε, ο πρόεδρος της Βουλής Απ. Κακλαμάνης,ανεχόμενος τις διαδοχικές διακοπές που έκαναν οι άλλοι βουλευτές. Παρ' όλα αυτά ο Μήτσος Κωστόπουλος, ολοκληρώνοντας την παρέμβασή του, υπογράμμισε: "Η απόφαση του ΚΚΕ είναι: Να μη δοθούν τα αναδρομικά. Να γίνει ολοκληρωμένη συζήτηση για το θέμα των βουλευτών. Είμαστε ανοιχτοί να δούμε τις ανάγκες, τις προτεραιότητες. Να συναρτήσουμε την κατάσταση των βουλευτών με το λαϊκό κίνημα γενικότερα και από εκεί και πέρα να αποφασίσουμε. Τέτοιες αποφάσεις στα κρυφά δεν μπορούν να περάσουν. Τουλάχιστον εμείς δε θα είμαστε σιωπηλοί".

Τα άλλα κόμματα

Μετά από την παρέμβαση του ΚΚΕ και τα άλλα κόμματα υποχρεώθηκαν να τοποθετηθούν. Μόνο όμως ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ Δ. Τσοβόλας είπε ότι αν δεν αποσυρθεί η τροπολογία, το κόμμα του θα την καταψηφίσει. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΝ Φ. Κουβέλης είπε ότι θα ψηφίσει "υπέρ", αιτιολογώντας τη στάση του με ακαταλαβίστικα "δικολαβίστικα" επιχειρήματα.

Την πατρότητα της ανακίνησης του θέματος ανέλαβε ο Κ. Μητσοτάκης, προσθέτοντας: "Εμείς οι αστοί βουλευτές θέλουμε να ζούμε αξιοπρεπώς". Ο υπουργός Δικαιοσύνης Ε. Γιαννόπουλος, συμφωνώντας μαζί του, έσπευσε να δηλώσει: "Η κυβέρνηση και εγώ αναλαμβάνουμε πλήρως την ευθύνη της τροπολογίας".

Χαρακτηριστική ήταν η τοποθέτηση του Απ. Κακλαμάνη, ο οποίος προσπάθησε να υποβαθμίσει τη σοβαρότητα του θέματος, ισχυριζόμενος ότι απλώς πρόκειται για διακοπή της παραγραφής απόδοσης των αναδρομικών. Στο κείμενο όμως της τροπολογίας σαφώς αναφέρεται ότι πρόκειται για εξόφληση των αναδρομικών.

Τελικά η τροπολογία ψηφίστηκε, διαφωνούντων μόνο των βουλευτών του ΚΚΕ και του ΔΗΚΚΙ.

Γιάννης ΚΩΣΤΑΚΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ