Τετάρτη 9 Απρίλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ανασχηματισμός ή "αστειότητες";

Το θέμα του κυβερνητικού ανασχηματισμού - για το οποίο πολύ πρόσφατα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος προχώρησε στη συνήθη σε αυτές τις περιπτώσεις δήλωση διάψευσής του - φαίνεται ότι όσο κάποιες κυβερνητικές πλευρές θέλουν να το εμφανίζουν ως "ανύπαρκτο", άλλο τόσο κάποιες άλλες θέλουν να το εμφανίζουν ως "υπαρκτό θέμα, το οποίο συζητείται". Ως απόδειξη δε, ότι όντως υφίσταται αυτή η συζήτηση, παρουσιάζουν τα διάφορα σενάρια επί του θέματος, των οποίων, με τη μορφή "προτάσεων", ο Κ. Σημίτης γίνεται αποδέκτης.

Συγκεκριμένα, αναφέρεται ότι ο πρωθυπουργός έχει γίνει δέκτης δυο εισηγήσεων. Η μεν πρώτη τάσσεται υπέρ της επίσπευσης του ανασχηματισμού μετά το Πάσχα και μέσα στο Μάη,ώστε αφ' ενός να κερδηθεί το πεδίο των εντυπώσεων, μετά την εκλογή Καραμανλή στην προεδρία της ΝΔ, αφ' ετέρου να αξιοποιηθεί η καλοκαιρινή ραστώνη, ώστε, αφού "δέσει" το νέο σχήμα, να είναι έτοιμο για "νέο ξεκίνημα" από Σεπτέμβρη... Η δεύτερη πρόταση ισχυρίζεται ότι ο ανασχηματισμός πρέπει να γίνει το Σεπτέμβρη, γιατί κάθε κίνηση ανασχηματισμού, αυτή τη στιγμή, θα εκλαμβανόταν ως "κίνηση πανικού" απέναντι στη ΝΔ. Στο παραπάνω επιχείρημα, οι εκπρόσωποι της άποψης για επίσπευση του ανασχηματισμού απαντούν ότι "το πρόβλημα Καραμανλή έτσι κι αλλιώς υπάρχει, με αποτέλεσμα η στρόφιγγα από τα δεξιά να κλείνει", πράγμα που σημαίνει ότι "κάτι πρέπει να γίνει, με δεδομένο ότι η ανασυγκρότηση του κόμματος δεν πάει καλά". Και οι δυο, ωστόσο, πλευρές υποστηρίζουν ότι ενόψει του "επερχόμενου πολύ δύσκολου προϋπολογισμού", αλλά και του "κοινωνικού διαλόγου", η κυβέρνηση έχει ανάγκη από "πυροτεχνήματα" εντυπώσεων και αποπροσανατολισμού.

Οπως είναι φυσικό σε αυτές τις περιπτώσεις, η ανακίνηση θέματος ανασχηματισμού προκαλεί επιπτώσεις... καραμπόλας στους ενδιαφερόμενους. Ετσι το σενάριο που θέλει τον Ε. Βενιζέλο να παραδίδει τη θέση του στο υπουργείο Πολιτισμού στον Στ. Μπένο και να "μετακομίζει" στο υπουργείο Παιδείας αντιμετωπίζεται ως "αβάσιμο" από την πλευρά Αρσένη.Η τελευταία δηλώνει ότι "υπάρχουν εγγυήσεις μόλις την περασμένη βδομάδα" του Κ. Σημίτη προς τον Γερ. Αρσένη ότι δεν πρόκειται να αντικατασταθεί. Ως τέτοια "εγγύηση" εκλαμβάνεται η συμφωνία του πρωθυπουργού στο "μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα Αρσένη στο χώρο της Παιδείας, που - όπως λένε - πριν μερικές μέρες επαναβεβαιώθηκε".

Πάντως, η ίδια πλευρά δε θεωρεί ότι υπάρχει η ανάλογη "σιγουριά" σε άλλους κατέχοντες κυβερνητικούς θώκους, με εξαίρεση τους Α. Τσοχατζόπουλο και Κ. Λαλιώτη. Παράλληλα, υποστηρίζεται ότι στα πλαίσια των συζητήσεων που γίνονται, δεν αποκλείεται η αποψίλωση κάποιων αρμοδιοτήτων της Β. Παπανδρέου,γίνεται λόγος για έκφραση "δυσφοριών" του Αλ. Παπαδόπουλου στο υπουργείο Εσωτερικών και για "σαρωτικές αλλαγές" σε επίπεδο υφυπουργών κυρίως στα οικονομικά υπουργεία,ώστε "όλοι να πάρουν κάτι σε ένα ξαναμοίρασμα της τράπουλας, που θα θυμίζει εκείνα του Παπανδρέου".

Πάντως, η πλευρά Σημίτη αναφέρει ότι θέμα ανασχηματισμού δεν τίθεται, εξακολουθεί να σημειώνει ότι ούτε καν συζήτηση δεν υπάρχει περί του θέματος και πως τα περί του αντιθέτου αποτελούν "αστειότητες" όσων τα καλλιεργούν.Ν. Μπ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ