Τετάρτη 9 Απρίλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΤΡΑ
Αθωώθηκε ο γραμματέας του ΝΣ της ΚΝΕ

Εκτεθειμένη μένει η κυβέρνηση για την επίθεση ενάντια στο ΚΚΕ

Δικαστικό "χαστούκι" δέχτηκε χτες η κυβερνητική προσπάθεια ποινικοποίησης των αγώνων, μετά την αθώωση του γραμματέα του ΝΣ Αχαϊας της ΚΝΕ Αντώνη Τασόπουλου,ο οποίος κατηγορήθηκε για ρίψη γιαουρτιού στον υπουργό Εργασίας το περασμένο Σάββατο.

Στη χτεσινή δίκη επιχειρήθηκε να ποινικοποιηθεί το δικαίωμα των εργαζόμενων να αντιδρούν στην αντιλαϊκή πολιτική μιας κυβέρνησης που παίρνει μέτρα αφανισμού τους. Οι παράγοντες της δίκης προσπάθησαν πολλές φορές να ταυτίσουν τους διαδηλωτές με τη συγκεκριμένη άστοχη ενέργεια ενός ανώνυμου αγανακτισμένου ατόμου. Ο μόνος μάρτυρας κατηγορίας, αστυνομικός Δ. Κυριακόπουλος,έπεσε πολλές φορές σε αντιφάσεις λέγοντας πως την ώρα του περιστατικού σπρωγμένος βρέθηκε στο έδαφος και είδε δίπλα του τον Α. Τασόπουλο στο πρόσωπο του οποίου αναγνώρισε το δράστη. Ολοι όμως οι συνδικαλιστές κατέθεσαν πως το γιαούρτι εκσφενδονίστηκε από κάποιο άτομο που βρισκόταν πίσω, ενώ ο γραμματέας της ΚΝΕ βρισκόταν στην πρώτη σειρά συμμετέχοντας στην αλυσίδα περιφρούρησης που δημιουργήθηκε για να προστατεύσει τους υπουργούς και κατά συνέπεια ήταν αδύνατο να έχει κάνει αυτός τη συγκεκριμένη ενέργεια.

Εξάλλου αναπάντητο έμεινε το ερώτημα που έθεσε στην απολογία του ο Α. Τασόπουλος "αν είχα κάνει μια αξιόποινη πράξη και με είχαν αναγνωρίσει, γιατί να έμενα στο χώρο επί δύο ώρες;". Οπως αναπάντητο έμεινε το ερώτημα που απηύθυνε στους αστυνομικούς ο νομαρχιακός σύμβουλος Κώστας Μπάτσικας: "αφού είχατε εντοπίσει τον Α. Τασόπουλο σαν δράστη, γιατί επιχειρήσατε κι άλλες συλλήψεις και γιατί οι αστυνομικοί που τον συνέλαβαν δε γνώριζαν γιατί κατηγορείται;".

Μοναδική σπουδή των κατηγόρων ήταν να ταυτίσουν το γιαούρτωμα με τη συγκέντρωση και να "αποδείξουν" πως οι διοργανωτές το είχαν σχεδιάσει. Πώς αλλιώς να εξηγηθεί η στάση του εισαγγελέα ο οποίος ρώτησε όλους τους μάρτυρες συνδικαλιστές αν μέσα στη συνδικαλιστική πρακτική εντάσσεται και το... γιαούρτωμα; Φυσικά με τον ίδιο τρόπο επιχείρησαν να πλήξουν και το ΚΚΕ, του οποίου στέλεχος είναι ο Α. Τασόπουλος. Ομως κι εκεί το κατηγορητήριο κατέπεσε, καθώς όλοι οι μάρτυρες συμφώνησαν πως τέτοιες ενέργειες δεν ανήκουν στην πρακτική του ΚΚΕ, αλλά σε άλλα κόμματα όπως δείχνει το πρόσφατο παρελθόν. Τελικά το Δικαστήριο κατά πλειοψηφία αθώωσε τον Α. Τασόπουλο. Για να κρατηθούν όμως τα προσχήματα και να μην γελοιοποιηθούν τα κυβερνητικά στελέχη που εμπνεύστηκαν τη δίκη, το Δικαστήριο αποφάσισε να μετατρέψει την κατηγορία σε έργω εξύβριση και να δηλώσει πως η δίωξη είναι "απαράδεκτη", καθώς κανένας από τους θιγόμενους δεν έχει κάνει μήνυση.

Οπως και να 'χει, το γεγονός είναι πως η γελοία κατηγορία κατά του γραμματέα της ΚΝΕ, που στόχο είχε να πλήξει το ΚΚΕ, και κατ' επέκταση η απόπειρα ποινικοποίησης των εργατικών αγώνων, κατέπεσε και αποδείχτηκε μπούμερανγκ για τους εμπνευστές της. Η κυβέρνηση έπεσε στο λάκκο του αντικομμουνιστικού μένους που άνοιξε η ίδια. Οπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο γραμματέας Περιοχής Δ. Πελοποννήσου του ΚΚΕ, Κώστας Μπάτσικας,σ' αυτή τη δίκη"αθωώθηκαν οι συγκεντρώσεις, καταδικάστηκε η κυβέρνηση".

Σχετικά με το αποτέλεσμα της δίκης η ΝΕ Αχαϊας του ΚΚΕ εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία τονίζει: "Οι αγώνες δε δικάζονται, η κυβερνητική πολιτική καθημερινά καταδικάζεται από τους εργαζόμενους και το λαό μας.

Η απόφαση του δικαστηρίου για το αβάσιμο της κατηγορίας αφήνει εκτεθειμένη την κυβέρνηση και την επίθεση που κάνει ενάντια στο ΚΚΕ.

Η κυβέρνηση, στον αντικομμουνιστικό της κατήφορο, στην επιστράτευση του αυταρχισμού και της τρομοκρατίας, θα πάρει απάντηση από το εργατικό και λαϊκό κίνημα, από την ανάπτυξη νέων μαζικών αγώνων ενάντια στη νεοφιλελεύθερη κυβερνητική πολιτική, ενάντια στα Τοπικά Σύμφωνα Απασχόλησης και στη διάλυση της κοινωνικής ασφάλισης, από τον αγωνιστικό εορτασμό της Ταξικής Εργατικής Πρωτομαγιάς".

Τη συμπαράστασή τους στον Α. Τασόπουλο εξέφρασαν πολλοί εργαζόμενοι, συνδικαλιστές, εκπρόσωποι μαζικών φορέων, φοιτητές και μαθητές της Πάτρας οι οποίοι παρευρέθηκαν στη δίκη. Εξάλλου η Γενική Συνέλευση του συλλόγου φοιτητών του Τμήματος Βιολογίας του Πανεπιστημίου Πάτρας με ψήφισμά της τονίζει πως "μετά το χτύπημα από τα ΜΑΤ των συνταξιούχων, τη χρησιμοποίηση του Λιμενικού και του παρακράτους ενάντια στους ναυτεργάτες, την αποστολή 7.000 αστυνομικών στη Θεσσαλία και τις δολιοφθορές στα τρακτέρ των αγροτών, τη χρησιμοποίηση χουντικών διαταγμάτων για την απαγόρευση συναθροίσεων, το νόμο για τις προληπτικές συλλήψεις και τη Συμφωνία Σένγκεν, το ξύλο στους απεργούς καθηγητές και την επίκληση του Ιδιώνυμου και του Νόμου 509, που καταδίωκε όποιον είχε διαφορετική άποψη από τους κρατούντες" η σύλληψη του Α. Τασόπουλου ήταν άλλο ένα κρούσμα αυταρχισμού. Ο Σύλλογος καταγγέλλει την προσπάθεια τρομοκράτησης του λαϊκού κινήματος και την κυβερνητική πολιτική "που δε διστάζει να χρησιμοποιεί το χαφιεδισμό, παραπέμποντας στις πιο μαύρες στιγμές της Ιστορίας μας". Ανάλογες καταγγελίες εξέδωσαν ο Σύλλογος των Χημικών - Μηχανικών και ο Σύλλογος των Ηλεκτρολόγων του Πανεπιστημίου Πάτρας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ