Τετάρτη 9 Απρίλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Παιχνίδια με εκλογικό νόμο και Κεντροαριστερά

Στο πλαίσιο των "πολιτικών πρωτοβουλιών" που θα στηρίξουν την επιχείρηση για την κατεδάφιση των κοινωνικών κατακτήσεων και δικαιωμάτων εντάσσονται οι διαρροές που γίνονται τις τελευταίες μέρες από κυβερνητικά στελέχη για τον εκλογικό νόμο και την Κεντροαριστερά.

Το κυβερνητικό επιτελείο επιδιώκει να δημιουργήσει ένα "ευνοϊκό κλίμα" σε πολιτικό επίπεδο που θα υποβοηθήσει την επιβολή των αντιλαϊκών μέτρων στις εργασιακές σχέσεις και το ασφαλιστικό και γι' αυτό το σκοπό αναβιώνει τη "φιλολογία" περί Κεντροαριστεράς και εκλογικού νόμου. Αμεσος στόχος είναι να εξασφαλίσει τη σύμπλευση της ηγεσίας του ΣΥΝ στην εφαρμοζόμενη πολιτική και έτσι να της προσδώσει ένα "αριστερό" άλλοθι. Από την πλευρά της η ηγεσία του ΣΥΝ όχι μόνο δεν αντιδρά στο ελάχιστο στο παιχνίδι που κάνει η κυβέρνηση, αλλά φροντίζει να επιβεβαιώνει καθημερινά ότι κινείται σταθερά στη γραμμή της σύμπλευσης των νεοφιλελεύθερων κυβερνητικών επιλογών. Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι χτεσινές δηλώσεις του προέδρου του ΣΥΝ με τις οποίες στηρίζει ανεπιφύλακτα τη στρατιωτική επέμβαση στην Αλβανία, παρέχοντας πλήρης κάλυψη στην ιμπεριαλιστική πρακτική της κυβέρνησης.

Σύμφωνα με τις "διαρροές" προς τα ΜΜΕ κυβερνητικών στελεχών, ο πρωθυπουργός επιδιώκει συμφωνία επί ενός "Προγραμματικού Συμβουλίου" με τον ΣΥΝ, και στην κατεύθυνση αυτή θα τον καλέσει να αποσαφηνίσει τις θέσεις του στα μεγάλα θέματα της χώρας και της κοινωνίας. Ως θέματα προγραμματικής σύγκλισης προτείνονται από την πλευρά της κυβέρνησης η Διακυβερνητική, τα θέματα εξωτερικής πολιτικής (ελληνοτουρκικές σχέσεις, Σκοπιανό, βαλκανική πολιτική κ. ά.), θεσμοί, Δημόσιος Τομέας κλπ.

Προκειμένου να διευκολύνει την προώθηση αυτών των σχεδίων, η κυβέρνηση διαρρέει ότι το θέμα της αλλαγής του εκλογικού νόμου επί το αναλογικότερο παραμένει ανοιχτό, υπενθυμίζοντας με νόημα ότι "ουδέποτε ο Κ. Σημίτης απέκλεισε το ενδεχόμενο αλλαγής του εκλογικού νόμου".

Παράλληλα όμως ζητά από την ηγεσία του ΣΥΝ να δώσει απτά δείγματα γραφής και να ανταποκριθεί στις πρωτοβουλίες για την Κεντροαριστερά καθώς και στο ζήτημα των δημοτικών εκλογών, ώστε "να ξεκαθαρίσουν από τώρα συνεργασίες".Π. Κ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ