Παρασκευή 7 Ιούνη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΝΕΟ ΠΟΙΝΙΚΟ ΚΩΔΙΚΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΚΩΔΙΚΑ ΠΟΙΝΙΚΗΣ ΔΙΚΟΝΟΜΙΑΣ
Ψηφίστηκαν άρον - άρον στην Ολομέλεια οι αντιδραστικές ρυθμίσεις

Με «fast track» διαδικασίες και τις ψήφους των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και του Ποταμιού, ψηφίστηκαν χτες στην Ολομέλεια της βουλής και τα πάνω από 1.000 άρθρα που αφορούν στις αλλαγές στον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας. Οι αλλαγές περιέχονταν σε δύο νομοσχέδια: «Κύρωση του Ποινικού Κώδικα» και «Κύρωση του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας», τα οποία συμπεριλαμβάνονται στο μπαράζ νομοσχεδίων και τροπολογιών στις οποίες έχει αποδοθεί αυτήν τη βδομάδα η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ τρέχοντας να προλάβει, ακόμα και λίγα 24ωρα πριν από τη διάλυση της Βουλής, να διευθετήσει ζητούμενα του κεφαλαίου.

Το ΚΚΕ αποχώρησε και χτες από την Ολομέλεια της Βουλής. Τη δήλωση της αποχώρησης έκανε ο ειδικός αγορητής του Κόμματος Μανώλης Συντυχάκης, καταγγέλλοντας τις απαράδεκτες διαδικασίες που ακολουθεί η κυβέρνηση, αλλά και τα όσα προωθεί με τους νέους Κώδικες.

Συγκεκριμένα, ο Μ. Συντυχάκης επισήμανε: «Ο χρόνος που επιλέγει να έρθουν για συζήτηση και ψήφιση στη Βουλή, δηλαδή εν μέσω προεκλογικής περιόδου, τα σχέδια του νέου Ποινικού Κώδικα (ΠΚ) και του νέου Κώδικα Ποινικής Δικονομίας (ΚΠΔ), ο τρόπος που τα εισάγει η κυβέρνηση, όπως - όπως, με διαδικασίες κατεπείγοντος, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι αφορούν - όπως είναι προφανές - πολύ σοβαρά νομοθετήματα, που αλλάζουν σχεδόν εκ βάθρων και το σύστημα των ποινών και αυτό της απονομής της ποινικής δικαιοσύνης στη χώρα μας, δεν μας βρίσκουν σύμφωνους.

Η κυβέρνηση είχε όλη την ευχέρεια να το φέρει νωρίτερα στη Βουλή. Δεν το έπραξε και αυτό εγείρει σοβαρά ερωτήματα.

Κατά τη γνώμη μας, αποτελεί μεθόδευση της κυβέρνησης, να περάσουν όπως - όπως τόσο σοβαρά νομοθετήματα, για να μην πάρει χαμπάρι ο λαός για τις σοβαρές και επικίνδυνες αλλαγές στους δύο νέους Κώδικες.

Ως εκ τούτου, το ΚΚΕ οδηγείται στην απόφαση, να αποχωρήσει από τη συζήτηση και ψήφιση των νέων Κωδίκων. Δεν πρόκειται να συμπράξει σε τέτοιου είδους σκοπιμότητες, ούτε να νομιμοποιήσει τέτοιες διαδικασίες, ούτε φυσικά και την ουσία των Κωδίκων, που ενισχύουν το ποινικό οπλοστάσιο της αστικής τάξης και της εκάστοτε κυβέρνησης, συρρικνώνοντας ακόμη περισσότερο δημοκρατικά δικαιώματα και λαϊκές ελευθερίες.

Ας ψάξει αλλού η κυβέρνηση για τακτικισμούς και αφηγήματα, που επιδιώκουν να μπλοκάρουν τη συζήτηση και ψήφιση του νομοσχεδίου, όπως ανέφερε χτες στην Επιτροπή ο υπουργός.

Πρώτα απ' όλα στην ίδια, έτσι όπως το μεθόδευσε, και στα κόμματα της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ, που απ' ό,τι φαίνεται τους βόλεψε μια χαρά έτσι όπως εξελίχτηκε η διαδικασία, για να μετατρέψουν - τη χρονική αυτή στιγμή - το ζήτημα αυτό σε αρένα μιας φλύαρης και ανούσιας αντιπαράθεσης, για να αποπροσανατολιστεί ο λαός. Κι αυτό γιατί - επί της ουσίας - δεν εκφράζουν ουσιαστικές διαφωνίες με το περιεχόμενο των νέων Κωδίκων, κάτι που συνομολογήθηκε άλλωστε από στελέχη της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ