Παρασκευή 7 Ιούνη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΤΡΙΩΝ ΘΑΛΑΣΣΩΝ
Στο στόχαστρο η διευρυμένη επιρροή της Κίνας

ΛΙΟΥΜΠΛΙΑΝΑ.--

«Εντονη ανησυχία» για τις ευρύτερες επιπτώσεις της κλιμακούμενης εμπορικής διένεξης των ΗΠΑ - Κίνας εξέφρασε χτες ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν - Κλοντ Γιούνκερ, μιλώντας στη Σύνοδο Κορυφής της Πρωτοβουλίας Τριών Θαλασσών που ολοκληρώθηκε στην πρωτεύουσα της Σλοβενίας, Λιουμπλιάνα. Ο Γιούνκερ δήλωσε ότι «δεν είναι καλό για το εμπόριο» όταν οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη αδυνατούν να επιλύσουν μια «όχι απαραίτητη σύγκρουση».

Προβληματισμούς και σκέψεις για την ενίσχυση της περιφερειακής συνεργασίας, με έμφαση στους τομείς της Ενέργειας, των Μεταφορών και της Ψηφιακής Επικοινωνίας, εξέφρασαν στη συνέχεια άλλοι αξιωματούχοι που συμμετείχαν στη σύνοδο που θεωρείται «απάντηση» στην πρωτοβουλία 16 χωρών της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης και της Κίνας (γνωστή και ως Πρωτοβουλία 16+1).

Ο οικοδεσπότης της Συνόδου, Σλοβένος Πρόεδρος, Μπόρουτ Πάχορ, τόνισε πως η ιδέα της Πρωτοβουλίας πλέον έχει περάσει «σε νέα περίοδο που σηματοδοτεί την έναρξη περισσότερων δράσεων ενίσχυσης της συνεργασίας» μεταξύ των χωρών που την απαρτίζουν.

Η Πρόεδρος της Κροατίας, Κολίντα Γκράμπαρ Κιτάροβιτς, ανέδειξε την «ταχεία πρόοδο» της Πρωτοβουλίας, που όταν ξεκίνησε το 2015 ήταν «διερευνητική συνάντηση». Υποστήριξε πως η Πρωτοβουλία των Τριών Θαλασσών επιδιώκει να συμβάλει στην επίτευξη της «πραγματικής συνοχής σε ολόκληρη την ΕΕ, αλλά και πέραν αυτής, στον ατλαντικό χώρο, διότι εκτιμούμε ιδιαίτερα την εταιρική σχέση των ΗΠΑ και βεβαίως της Γερμανίας».

Ο Αμερικανός υπουργός Ενέργειας, Ρικ Πέρι, που συμμετείχε στο πάνελ, σημείωσε ότι «ήρθε η ώρα να στείλουμε το μήνυμα ότι θα συνεργαστούμε στενά».

Ο Πολωνός Πρόεδρος, Αντρζεϊ Ντούντα, δήλωσε ότι «ήρθε ο καιρός να περάσουμε από την ανάλυση στη δράση» και σ' αυτό το πλαίσιο σημείωσε ότι «είναι σημαντικό» οι χώρες της Πρωτοβουλίας να ακολουθήσουν επενδυτικές πολιτικές που θα τiς βοηθήσουν να επιτύχουν τους στόχους που έχουν τεθεί.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουγγαρίας, Πίτερ Σιγιάρτο, τόνισε ότι η Κεντρική Ευρώπη «είναι και θα συνεχίσει να αποτελεί κινητήριο μοχλό ανάπτυξης» της Ευρώπης.

Η Πρόεδρος της Εσθονίας, Κέρστι Κάλιουλαϊντ, σημείωσε ότι η καινοτομία είναι το «κλειδί» για να καταστούν ανταγωνιστικοί πολλοί τομείς όπως η Ενέργεια και οι Μεταφορές.

Ο Πρόεδρος της Βουλγαρίας, Ρούμεν Ράντεφ, εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι στη Σύνοδο Κορυφής στη Λιουμπλιάνα συμμετέχουν, πέρα από Προέδρους χωρών και υψηλόβαθμους κυβερνητικούς αξιωματούχους, εκπρόσωποι του επιχειρηματικού τομέα και στρατηγικοί εταίροι.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ