• Με "επιθετική πολιτική" και επιταχυνόμενους ρυθμούς στην υλοποίηση των αντιλαϊκών επιλογών, απαντά ο Κ. Σημίτης
  • - Σοβαρά προβλήματα στην προσπάθεια επιβολής των αντιλαϊκών επιλογών της αντιμετωπίζει η κυβέρνηση Σημίτη τέσσερις μόλις μήνες μετά τις εκλογές, γεγονός που υποχρεώνει τον πρωθυπουργό να αναζητήσει... - 1997-01-30 00:00:00.0"/>
  • Με "επιθετική πολιτική" και επιταχυνόμενους ρυθμούς στην υλοποίηση των αντιλαϊκών επιλογών, απαντά ο Κ. Σημίτης
  • - Σοβαρά προβλήματα στην προσπάθεια επιβολής των αντιλαϊκών επιλογών της αντιμετωπίζει η κυβέρνηση Σημίτη τέσσερις μόλις μήνες μετά τις εκλογές, γεγονός που υποχρεώνει τον πρωθυπουργό να αναζητήσει... - 1997-01-30 00:00:00.0" /> Ανησυχία για την "γκρίζα εικόνα" | ΠΟΛΙΤΙΚΗ | ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
    Πέμπτη 30 Γενάρη 1997
    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
    Σελίδα 5
    ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
    Ανησυχία για την "γκρίζα εικόνα"
    • Η διαρκής αναμέτρηση με τους εργαζόμενους και τους αγρότες δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στην "εικόνα" της κυβέρνησης
    • Με "επιθετική πολιτική" και επιταχυνόμενους ρυθμούς στην υλοποίηση των αντιλαϊκών επιλογών, απαντά ο Κ. Σημίτης

    Σοβαρά προβλήματα στην προσπάθεια επιβολής των αντιλαϊκών επιλογών της αντιμετωπίζει η κυβέρνηση Σημίτη τέσσερις μόλις μήνες μετά τις εκλογές, γεγονός που υποχρεώνει τον πρωθυπουργό να αναζητήσει νέους τρόπους, προκειμένου να επιταχυνθούν οι ρυθμοί υλοποίησης των κυβερνητικών αποφάσεων.

    Στην πραγματικότητα αυτό που ανησυχεί ιδιαίτερα την ηγεσία του κυβερνώντος κόμματος είναι ότι από τους πρώτους κιόλας μήνες η κυβέρνηση εμφανίζει έντονα σημάδια κόπωσης, εξαιτίας της αναμέτρησης με τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα. Η εικόνα της έχει πληγεί σε σημαντικό βαθμό από την επίθεση που έχει εξαπολύσει κατά των αγροτών, των ναυτεργατών, των εκπαιδευτικών, κλπ., γεγονός που αντανακλάται και στο εσωκομματικό επίπεδο.

    Στο πλαίσιο αυτό πρέπει να ενταχθούν οι προχτεσινές δηλώσεις του πρωθυπουργού σε ομάδα βουλευτών του ΠΑΣΟΚ περί "δυσκολιών και καθυστερήσεων" στην εφαρμογή της κυβερνητικής πολιτικής, αλλά και περί "γκρίζας καθημερινής πραγματικότητας που επισκιάζει το κυβερνητικό έργο".

    Προς το παρόν ο Κ. Σημίτης περιορίστηκε να απευθύνει προειδοποίηση στους υπουργούς, βουλευτές και κομματικά στελέχη να σταματήσουν τις δημόσιες διαφοροποιήσεις και να "αυτοπειθαρχήσουν", αλλά είναι βέβαιο ότι οι δηλώσεις αυτές σηματοδοτούν την αρχή μιας πορείας λήψης νέων μέτρων, με τα οποία θα επιδιωχτεί η "ομογενοποίηση" του κυβερνητικού σχήματος και η κυριαρχία των"εκσυγχρονιστικών" ιδεών. Ταυτόχρονα, σταθερός στόχος του πρωθυπουργού είναι η διαμόρφωση μιας νέας ηγετικής ομάδας στο κυβερνών κόμμα, η οποία θα αναλάβει να στηρίξει περισσότερο αποτελεσματικά τις αντιλαϊκές επιλογές.

    Τις πρωθυπουργικές δηλώσεις ερμήνευσε "αυθεντικά" ο στενός συνεργάτης του Κ. Σημίτη, Θ. Τσουκάτος.Σχολιάζοντας στον "Φλας"τα περί γκρίζας πραγματικότητας είπε τα εξής: "Λογικό δεν είναι; Βρισκόμαστε σε μια κατάστασημόνιμης διεκδίκησης με διάφορους τρόπους που δεν είναι φυσιολογική (!). Δε διεκδικεί μια κοινωνική ομάδα κάτι για τον εαυτό της, ώστε η διεκδίκηση να είναι μόνο συγκεκριμένα με την κυβέρνηση χωρίς να παρεμποδίζει κάτι άλλο (!)... Λογικό είναι ο πρωθυπουργός να θέλει γρηγορότερους ρυθμούς από την κυβέρνηση, θέλει μια επιθετική πολιτική στην υλοποίηση του κυβερνητικού έργου, θέλει μεγαλύτερη ταχύτητα".

    Πάντως, τόσο ο ίδιος, όσο και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, διέψευσαν το ενδεχόμενο ενός επικείμενου ανασχηματισμού, γιατί, όπως είπε ο Θ. Τσουκάτος, "τρεις μήνες μετά τις εκλογές δεν μπορεί η κυβέρνηση να σκέπτεται τέτοια πράγματα".

    Από την πλευρά του ο Δ. Ρέππας επιχείρησε να αποφορτίσει την ατμόσφαιρα και ισχυρίστηκε ότι η "γκρίζα καθημερινότητα υπάρχει λόγω των προβλημάτων που υπάρχουν στην κοινωνία και γι' αυτό ο πρωθυπουργός συνέστησε εντονότερη δουλιά".

    Στις εσωκομματικές εξελίξεις παρέμβηκε χτες ο Κ. Σκανδαλίδης,επαναλαμβάνοντας τις γνωστές απόψεις και αιχμές του, επιβεβαιώνοντας τις τριβές που υπάρχουν στο πλαίσιο αναδιανομής ρόλων και εξουσιών. Το νέο ΠΑΣΟΚ, είπε μιλώντας σε στελέχη του ΠΑΣΟΚ του Λεκανοπεδίου, "δεν μπορεί να οικοδομηθεί ούτε με παράλληλους θεσμούς, ούτε με εξ εφόδου κατάληψη θέσεων και εξουσιών, ούτε με αναπαραγωγή των προ του συνεδρίου πρακτικών, λειτουργιών, αντιθέσεων και συσχετισμών". Αναφερόμενος στην ανασυγκρότηση, διαπίστωσε ότι "το Κίνημα δεν αφυδατώθηκε μόνο ιδεολογικά και πολιτικά από την αλλοτρίωση των σχέσεων εξουσίας, αλλά και επιπλέον απογυμνώθηκε από το σύνολο σχεδόν του περιεχομένου της πολιτικής διαδικασίας".

    • Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σχολιάζοντας την κοινή ερώτηση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Γ. Κατσιμπάρδη και του Φ. Κουβέλη (ΣΥΝ) είπε ότι η κυβέρνηση δεν αντιμετωπίζει θέμα αλλαγής του εκλογικού νόμου και τάσσεται υπέρ του ισχύοντος εκλογικού συστήματος.
    • Με αφορμή τη δημοσίευση στο περιοδικό "Νέμεσις" απόρρητου εγγράφου για τη συνάντηση Κλίντον - Σημίτη, το οποίο ο εκπρόσωπος χαρακτήρισε πλαστό, ο Δ. Ρέππας εξαπέλυσε επίθεση κατά της Δ. Λιάνη - Παπανδρέου, χωρίς να την κατονομάσει, κάνοντας λόγο για "ζόμπι της πολιτικής", τα οποία "καλό είναι να μην επιδιώκουν διά του τρόπου αυτού να επανέλθουν στο προσκήνιο".

    Κορυφή σελίδας
    Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
    Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
    Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ