Πέμπτη 22 Αυγούστου 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Αρον άρον προεκλογικές εξαγγελίες

Στην τροχιά της προεκλογολογίας μπήκε και το υπουργείο Πολιτισμού. Μάλιστα επέσπευσε τις διαδικασίες, αφού η προγραμματισμένη για σήμερα συνέντευξη Τύπου μεταφέρθηκε χτες, προκειμένου ο υπουργός Πολιτισμού, Σταύρος Μπένος,να προλάβει, ενόψει την παραίτησης της κυβέρνησης, την εξαγγελία τροπολογιών,που απ' ό,τι φαίνεται θα μείνουν στα συρτάρια της Βουλής, λόγω εκλογών. Επίσης, επέσπευσε την εξαγγελία της αύξησης των Εφορειών Αρχαιοτήτων - άρα και των εργαζόμενων - μέτρο που θα συμπεριληφθεί στο νέο Οργανισμό του ΥΠΠΟ, αλλά μετά τις εκλογές. Προς το παρόν, όμως, το ΥΠΠΟ ευελπιστεί να "δέσει" στο άρμα της αναγκαστικής επανεκλογής του ΠΑΣΟΚ δεκάδες αδιόριστους αρχαιολόγους, συντηρητές, μηχανικούς κ.ά.

Πιο συγκεκριμένα εξαγγέλθηκαν δύο τροπολογίες,ως άρθρα 19 και 17, στοπολυνομοσχέδιο του υπουργείου Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης,με τις οποίες καθιερώνεται το πολιτιστικό τέλος στους δήμους, δηλαδή ένα ακόμαχαράτσι στους δημότες.Επίσης, διευρύνεται η χρηματοδότηση των περιφερειακών πολιτιστικών έργων και θεσμών ή με άλλα λόγια περιορίζεται η συμμετοχή του ΥΠΠΟ, αφού η πίτα θα μοιράζεται ως εξής: ΥΠΠΟ 25%,ΟΤΑ 25%,πολιτιστικό τέλος 10%,εισιτήρια 10%,χορηγίες 10%.Το υπόλοιπο 20% θα εξασφαλίζεται από τους επενδυτικούς πόρους στα πλαίσια του αναπτυξιακού νόμου.

Η επόμενη εξαγγελία αφορούσε στη δημιουργία ενιαίας αρχαιολογικής υπηρεσίας σε κάθε νομό της χώρας. Δηλαδή 52 Υπηρεσίες Πολιτιστικής Κληρονομιάς και αντίστοιχα από 52 Εφορείες Κλασικών, Βυζαντινών και Νεότερων Μνημείων. Σήμερα υπάρχουν 25 Εφορείες Κλασικών Αρχαιοτήτων, 14 Βυζαντινών και 8 Νεότερων Μνημείων. Μια εξαγγελία, που υπόσχεται μεν την καλύτερη λειτουργία της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, αλλά είναι φανερά εσπευσμένη, σχεδόν "τραβηγμένη απ' τα μαλλιά" και ελάχιστα αιτιολογημένη, αφού θα περίμενε κανείς ένα τέτοιο μέτρο να ανακοινωθεί παράλληλα με το νέο Οργανισμό του ΥΠΠΟ, ο οποίος αν έρθει, θα έρθει μετεκλογικά. Αλλωστε εκκρεμεί ο νόμος για την Πολιτιστική Κληρονομιά.Την ίδια στιγμή, όμως, οι 52 Υπηρεσίες αποτελούν προεκλογική εξαγγελία προσλήψεων,αφού σύμφωνα με τον υπουργό Πολιτισμού, "ο θεσμός θα ξεκινήσει με το υπάρχον προσωπικό, αλλά μέσα στην επόμενη πενταετία θα διπλασιαστεί το προσωπικό των βασικών ειδικοτήτων".Διευκρίνισε, ωστόσο, ότι οι Νομαρχίες δε θα ασκούν αρμοδιότητες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ