Πέμπτη 22 Αυγούστου 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Αναβατόριο στην Ακρόπολη

Θα ανεβαίνουν στην Ακρόπολη και τα άτομα με ειδικές ανάγκες. Ισως βέβαια να μπορούσαν πολύ νωρίτερα, εάν είχε υλοποιηθεί αυτό που χρόνια τώρα ακούμε από το ΥΠΠΟ. Δηλαδή, η κατασκευή ειδικής ράμπας, με τη μορφή αναβατόριου, για την εύκολη πρόσβαση των ατόμων με ειδικές ανάγκες στον Ιερό Βράχο.

Πάντως, στην προχτεσινή συνεδρίαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου ο γενικός γραμματέας του ΥΠΠΟ, Γιώργος Θωμάς,επανέφερε το θέμα αναφέροντας ότι είναι ντροπή να υπάρχει μια σημαντική μερίδα πολιτών που ίσως δεν μπορέσουν ποτέ να δουν τον Παρθενώνα. Επισήμανε εξάλλου, ότι ήδη υπάρχει ράμπα για τη μεταφορά των υλικών, η οποία πιθανόν να μπορεί να τροποποιηθεί. Τελικά, τα μέλη του ΚΑΣ συμφώνησαν στην ανάθεση σχετικής μελέτης στην Επιτροπή Συντήρησης Μνημείων Ακρόπολης.

  • Θα μπορούσε να είναι ανέκδοτο, αλλά είναι πραγματικότητα. Στην προχτεσινή συνεδρίαση του ΚΑΣ συζητήθηκε αίτημα του οικοδομικού συνεταιρισμού ΥΓΕΙΑ για έγκριση οικιστικής καταλληλότητας στη Θέρμη Καλυβίων Σαρωνίδας.Πιο συγκεκριμένα, ζητάει από το Συμβούλιο να αποχαρακτηρίσει (!) την Αρχαιολογική Ζώνη Α1 της Λαυρεωτικής, για να μπορέσει να χτίσει.Ο συνεταιρισμός διαθέτει 6.500 στρέμματα. Οικοδομήσιμα είναι μόνο τα 500 στρέμματα και ζητάει άλλα 1.000 από την Αρχαιολογική Ζώνη.Στο χώρο έχουν γίνει ανασκαφές τις οποίες χρηματοδότησε ο συνεταιρισμός. Η Διεύθυνση Αρχαιοτήτων αρνήθηκε,φυσικά, τον αποχαρακτηρισμό, αν και η αρμόδια Εφορεία παρουσίασε θετική εισήγηση κρίνοντας ότι τα ευρήματα δεν είναι πολύ σημαντικά. Τα μέλη του ΚΑΣ συμφώνησαν στη διενέργεια αυτοψίας.
  • Ο Δήμος Θεσσαλονίκης επιθυμεί γκαράζ στην πλατεία Διοικητηρίου,εκεί που οι ανασκαφές αποκάλυψαν ευρήματα από την Πρώιμη Ρωμαϊκή μέχρι τη Βυζαντινή Περίοδο. Παρ' όλα αυτά τα μέλη του ΚΑΣ, εμμέσως πλην, σαφώς απέκλεισαν το γκαράζ,αφού το περιεχόμενο της συζήτησης αφορούσε στους τρόπους διατήρησης του αρχαιολογικού χώρου με βάση σχετική μελέτη της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας. Ωστόσο, απόφαση δεν πάρθηκε πριν έρθει στο ΚΑΣ και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ