Παρασκευή 29 Μάρτη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Συμβολή στον επιστημονικό εξοπλισμό των κομμουνιστών

Το βιβλίο του ΚΜΕ για τις "Αλλαγές στην οικονομία και στην ταξική διάρθρωση της ελληνικής κοινωνίας (1980 - 1994)", που παρουσιάστηκε χτες στο βιβλιοπωλείο της "Σύγχρονης Εποχής"

Ο ιδεολογικός επιστημονικός εξοπλισμός των κομμουνιστών, γύρω από τα ζητήματα της ταξικής πάλης, είναι προϋπόθεση για την εκπλήρωση των καθηκόντων της επαναστατικής ταχτικής και στρατηγικής. Στην κατεύθυνση αυτή, είναι σημαντική η συμβολή της μελέτης του Κέντρου Μαρξιστικών Ερευνών (ΚΜΕ). Αυτό τόνισε ο Κώστας Παρασκευάς, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, μιλώντας χτες στην παρουσίαση του βιβλίου του ΚΜΕ "Οι αλλαγές στην οικονομία και στη διάρθρωση της ελληνικής κοινωνίας (1980 - 1994)", που έγινε στο βιβλιοπωλείο της "Σύγχρονης Εποχής". Για το βιβλίο μίλησαν, επίσης, οι δύο από τους τρεις συγγραφείς του: ο πρόεδρος του ΚΜΕ Νίκος Κυρίτσης και ο Κώστας Κάππος.Στην παρουσίαση παραβρέθηκαν επίσης ο Μάκης Μαϊλης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, η Ελένη Μπέλλου, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, ο γραμματέας της ΓΣΕΕ Γιώργος Μαυρίκος,εκπρόσωποι φορέων, αλλά και φίλοι της "Σύγχρονης Εποχής".

Αύξηση του ειδικού βάρους

"Σημαντική συμβολή στο οπλοστάσιο του επαναστατικού εργατικού κινήματος για ζητήματα του ταξικού αγώνα", αλλά και "στις διαδικασίες του 15ου Συνεδρίου του ΚΚΕ, που φιλοδοξεί, με βάση τη μαρξιστικολενινιστική θεωρία και την επιστημονική ανάλυση της κοινωνικοταξικής πραγματικότητας, να χαράξει την επαναστατική στρατηγική και ταχτική για τον σοσιαλιστικό μετασχηματισμό της ελληνικής κοινωνίας", χαρακτήρισε το βιβλίο ο Κ. Παρασκευάς. "Η μελέτη αυτή - συνέχισε - αναδείχνει σημαντικά συμπεράσματα, επιβεβαιώνει αλήθειες, δίνει τη δυνατότητα παραπέρα επεξεργασίας και εμβάθυνσης. Επιχειρεί - και το πετυχαίνει - να αναδείξει και να αποδείξει επιστημονικά την αύξηση του ρόλου και του ειδικού βάρους της εργατικής τάξης στην ελληνική κοινωνία. Ταυτόχρονα, αποκαλύπτει την αντεπιστημονικότητα των θεωριών, που μιλούν για δήθεν ποιοτική μετεξέλιξη του καπιταλισμού και, κατά συνέπεια, αμφισβητούν την ταξική πάλη και τον ηγετικό ρόλο της εργατικής τάξης για το σοσιαλισμό".

Ανεβαίνει το μορφωτικό επίπεδο

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ο Κ. Παρασκευάς σημείωσε πως "η έρευνα για τη διάρθρωση της εργατικής τάξης δίνει πολύτιμα στοιχεία για τις αλλαγές, που συντελούνται στο εσωτερικό της εργατικής τάξης και που οφείλονται στις αναδιαρθρώσεις της ελληνικής οικονομίας. Δίνει, επίσης, τη δυνατότητα για παραπέρα μελέτη και καθορισμό των στόχων της ιδεολογικοπολιτικής και οργανωτικής δουλιάς του Κομμουνιστικού Κόμματος. Η μελέτη των στοιχείων που παρατίθενται δείχνει ότι έχουμε άνοδο της ειδίκευσης και του μορφωτικού επιπέδου της εργατικής τάξης και αυτό το στοιχείο είναι βασικό για την ανάπτυξη της ταξικής πάλης. Η άνοδος αυτή του μορφωτικού επιπέδου και της ειδίκευσης της εργατικής τάξης δημιουργεί καλύτερες προϋποθέσεις για τη συνειδητοποίηση από τα πλατιά στρώματα των εργαζομένων του ιστορικού ρόλου και της αποστολής της εργατικής τάξης, τη διάδοση στις γραμμές της της ιδεολογίας του επιστημονικού σοσιαλισμού και του κομμουνισμού".

Δυνάμωμα του μετώπου

"Χρειάζεται - συνέχισε ο Κ. Παρασκευάς - να υπογραμμίσουμε ότι, στο βαθμό που συντελούνται αντιδραστικές ανατροπές των εργασιακών σχέσεων (ατομικές συμβάσεις, μερική απασχόληση, συμβάσεις ορισμένου χρόνου κλπ.), σε συνδυασμό με την αύξηση της ανεργίας, του κυριότερου εχθρού της εργατικής τάξης, αυξάνεται η εκμετάλλευσή της. Και μαζί αυξάνουν ο φόβος της απόλυσης, η ανασφάλεια, περιορίζεται η αυτοπεποίθηση των εργαζομένων, υπάρχει αρνητική επίδραση στις διαθέσεις για αγώνα. Επίσης η απομάκρυνση ενός τμήματος εργαζομένων από την άμεση σχέση με την υλική παραγωγή κάνει πιο δύσκολη τη συνειδητοποίηση της εκμετάλλευσης που δέχονται αυτά τα τμήματα. Οι αλήθειες αυτές υπογραμμίζουν πιο έντονα την ανάγκη της έντασης της ιδεολογικοπολιτικής και οργανωτικής παρέμβασης του Κομμουνιστικού Κόμματος, για την ένταξη αυτών των τμημάτων της εργατικής τάξης στο ταξικό κίνημα".

Καταλήγοντας, ο Κ. Παρασκευάς σημείωσε πως "η εργατική τάξη παλεύοντας για την κοινωνική της απελευθέρωση, να παλεύει ταυτόχρονα και για απαλλαγή της εργαζόμενης αγροτιάς από την εκμετάλλευση. Το εργατικό κίνημα και η πρωτοπορία του πρέπει να ενδιαφέρεται και να δουλεύει συστηματικά για το δυνάμωμα της ιδεολογικής επίδρασης στις γραμμές των μεσαίων στρωμάτων της πόλης και στην εργαζόμενη αγροτιά. Σήμερα, ιδιαίτερα, αντικειμενικά ενισχύονται οι προϋποθέσεις για την ενίσχυση της διαδικασίας τραβήγματος της μικρής και μεσαίας αγροτιάς, των ΕΒΕ στην αντιμονοπωλιακή πάλη με την εργατική τάξη. Γίνεται ακόμα πιο αναγκαία η ειδική προσπάθεια για το τράβηγμα των μεσαίων στρωμάτων στον αγώνα και την αντιμονοπωλιακή πάλη".

Πρώτη θέση στις πολιτικές αναλύσεις

Στη συνέχεια, το λόγο πήρε ο Ν. Κυρίτσης, ο οποίος αναφέρθηκε στη δίχρονη προσπάθεια που κατέβαλε το ΚΜΕ για την ανάλυση της ταξικής διάρθρωσης της ελληνικής κοινωνίας, καρπός της οποίας ήταν η συγγραφή αυτού του βιβλίου, που στηρίχτηκε σε πολλά στατιστικά στοιχεία. Ο πρόεδρος του ΚΜΕ παρέθεσε στοιχεία από το βιβλίο, που τεκμηριώνουν την καταστροφή των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, την ταυτόχρονη αύξηση των μονοπωλιακών επιχειρήσεων που σχεδόν δεκαπλασιάστηκαν, καθώς και τη συρρίκνωση του αγροτικού πληθυσμού.

Ο Κ. Κάππος, αφού σχολίασε το ρόλο των ΜΜΕ, τα οποία επιδεικτικά απουσίασαν από την παρουσίαση μιας τέτοιας μελέτης, μίλησε για τους λόγους που τον ώθησαν το 1984 να ασχοληθεί με τη μελέτη της ταξικής διάρθρωσης της κοινωνίας. "Με παρακίνησε - σημείωσε - μια φράση του Β. Ι. Λένιν, που λέει ότι "καθένας, όμως, που διδάχθηκε έστω και κάτι από την ιστορία και τη μαρξιστική διδασκαλία, θα πρέπει να παραδεχτεί ότι την πρώτη θέση στην πολιτική ανάλυση πρέπει να την έχει το ζήτημα των τάξεων"". Πρόσθεσε πως η μελέτη στηρίχτηκε σε στοιχεία της απογραφής του 1991, κάτι που σημαίνει πως σήμερα είναι πιθανό η κατάσταση των ανέργων, των απολυμένων και όλων εκείνων που πλήττονται από την αντεργατική πολιτική να είναι ακόμα χειρότερη.

Στη συνέχεια, οι συγγραφείς απάντησαν σε ερωτήματα των παρευρισκομένων και ακολούθησε ένας πλούσιος διάλογος.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σκέψεις για το τρίτο κείμενο των Θέσεων (2021-05-26 00:00:00.0)
Η ταξική διάρθρωση της ελληνικής κοινωνίας (2021-03-27 00:00:00.0)
Η εργατική τάξη αυξάνεται (2002-02-17 00:00:00.0)
Μια οπορτουνιστική αντίληψη για την πρωτοπορία του κινήματος (2002-02-03 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (2001-05-11 00:00:00.0)
Ενδιαφέρουσα συζήτηση με φοιτητές (2001-05-04 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ