Τρίτη 19 Μάρτη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Δημιουργούν κλίμα ιδιωτικοποίησης των ΔΕΚΟ

Ανασύρουν παλιές αποφάσεις για να χτυπήσουν την ΕΥΔΑΠ. Τι απαντά ο γενικός διευθυντής της Επιχείρησης

Ενορχηστρωμένη επίθεση κατά του δημόσιου χαρακτήρα των ΔΕΚΟ σηματοδοτούν ορισμένα δημοσιεύματα και εκπομπές καναλιών, που βλέπουν το "φως" τις τελευταίες μέρες. Βέβαια, οι υπογράφοντες τα σχετικά δημοσιεύματα "ξεχνούν" να αναφέρουν ότι όλες τις "τσουχτερές" αυξήσεις των τιμολογίων των ΔΕΚΟ τις αποφασίζουν συγκεκριμένες κυβερνήσεις. Επίσης κρύβουν επιμελώς ότι οι ΔΕΚΟ χρησιμοποιήθηκαν και χρησιμοποιούνται από όλες τις κυβερνήσεις και του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ ως ιμάντες για την οικοδόμηση του ρουσφετολογικού κράτους, αλλά και για την άντληση ποικίλων οικονομικών και άλλων απολαβών, μέσω των προμηθειών και των έργων που διενεργούν οι επιχειρήσεις αυτές εις βάρος πάντα των καταναλωτών.

Δεν μπορεί να εξηγηθεί διαφορετικά το γεγονός ότι μετά τις - σαφώς δικαιολογημένες - αντιδράσεις για το τιμολόγιο της ΔΕΗ, που προκάλεσε ηλεκτροσόκ σε πολλούς καταναλωτές, ορισμένες εφημερίδες και κανάλια "ανακάλυψαν", τώρα, παλιές αποφάσεις της ΕΥΔΑΠ, τις οποίες εμφανίζουν ως "νέο φρούτο" για να αποδείξουν, όπως ευθαρσώς έγραψε "Το Βήμα" την Κυριακή, για όλες τις ΔΕΚΟ - πλην του ΟΤΕ φυσικά που ιδιωτικοποιείται - ότι "μονοπώλια είναι, ό,τι θέλουν κάνουν" και πως "όλοι μας κλέβουν"!

Είναι χαρακτηριστικά τα δημοσιεύματα της τελευταίας βδομάδας για την ΕΥΔΑΠ, με τα οποία κατηγορείται τώρα ότι "χαρατσώνει" τους καταναλωτές. Οι συγκεκριμένες αποφάσεις όμως είναι παλιές. Ο "Ριζοσπάστης" είχε έγκαιρα καταγγείλει το χαράτσι. Κι όμως κάποιοι εμφανίζονται τώρα να "ανακαλύπτουν" την απόφαση για την πληρωμή ελάχιστης κατανάλωσης 6 κυβικών το τρίμηνο, την οποία όμως είχαν δημοσιεύσει και με έναν τρόπο είχαν επικρίνει πολλές εφημερίδες ήδη από τις 6 Δεκέμβρη 1995! "Ανακαλύπτουν", τώρα, υπουργική απόφαση του 1992 (ΦΕΚ 337/26-5-1992) σύμφωνα με την οποία το κόστος της αλλαγής του χαλασμένου υδρομέτρου (αξίας 11.800 δρχ. μαζί με τον ΦΠΑ) το πληρώνει ο καταναλωτής!

Από την έκδοση ακόμα αυτών των αποφάσεων ήταν φανερό πως το χαράτσωμα του καταναλωτή θα είναι ένα το κρατούμενο. Το ερώτημα, λοιπόν, που τίθεται πλέον σήμερα δεν είναι αν με αυτές τις αποφάσεις οι καταναλωτές βάζουν πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη. Αυτό το γνωρίζουν ήδη οι ίδιοι καλά. Αντίθετα, ερώτημα δημιουργεί πλέον ο ξαφνικός πόνος των συγκροτηματαρχών. Από την πλευρά του ο γενικός διευθυντής της ΕΥΔΑΠ Γ. Ιωαννίδης επιχείρησε να απαντήσει με μία δήλωση στην οποία επισημαίνει ότι "είναι περίεργο, γιατί ένα μέτρο, το οποίο εφαρμόζεται εδώ και τέσσερα χρόνια, στηριζόμενο σε υπουργική απόφαση του 1992, ανασύρεται στην επικαιρότητα, προκειμένου να συντηρηθεί και να συνεχιστεί ένα κλίμα κατά των ΔΕΚΟ, με στόχο αυτή τη φορά την ΕΥΔΑΠ". Και η δική του δήλωση όμως δεν απαντά στο γεγονός ότι αυτές οι αποφάσεις είναι αντιλαϊκές και πάρθηκαν ακριβώς στην κατεύθυνση προετοιμασίας του εδάφους για την ιδιωτικοποίηση της Επιχείρησης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ