Τρίτη 19 Μάρτη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΤΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΣΑΛΠΕΑ, ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ "ΠΕΙΡΑΙΑΣ -ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ"
Χρειάζεται αγώνας

- Τι δείχνουν οι τελευταίες εξελίξεις σε σχέση με την επιχείρηση ιδιωτικοποίησης της ελεγχόμενης στάθμευσης στον Πειραιά;

- Μετά από την 8ήμερη απεργία που μεσολάβησε, με τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων του δήμου και την ταλαιπωρία, τόσο τη δική τους, όσο και της πόλης από τη συσσώρευση των σκουπιδιών, με ευθύνη της σημερινής πλειοψηφίας στο δήμο η δημοτική αρχή δήλωσε πως, επιτέλους, θα κάνει διάλογο με τους εργαζόμενους. Μέχρι πριν λίγες μέρες επέσειε ως τετελεσμένο γεγονός την απόφαση της πλειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου, με την οποία ξεπουλούσε τον έλεγχο της στάθμευσης στον ιδιώτη. Εμείς από την αρχή είχαμε πει ότι δεν είναι δυνατόν, πολύ περισσότερο για ένα δήμο, να προβάλλεται η οικονομική συμφωνία του με την εταιρία ως το σημαντικότερο όλων και να αγνοούνται οι εργαζόμενοι και η πόλη ολόκληρη. Και να φτάσουμε, τελικά, 8 μέρες μετά, στο διάλογο στη βάση της πρότασης για "πάγωμα" της υπάρχουσας κατάστασης στη στάθμευση, που από την αρχή και εμείς, όπως ο Σύλλογος, η ΠΟΕ - ΟΤΑ και το Εργατικό Κέντρο, είχαμε υποστηρίξει.

- Αλλαξε κάτι ύστερα απ' όλα αυτά;

- Σήμερα, παρά το γεγονός ότι έχει ξεκινήσει ένας διάλογος, υπάρχει ο κίνδυνος της ερμηνείας ή παρερμηνείας των συμφωνηθέντων από την παράταξη του Στ. Λογοθέτη, που, αν συμβεί, θα οδηγήσει σε αναζωπύρωση του προβλήματος. Αν η δημοτική αρχή επιμείνει στις προ της απεργίας θέσεις της, ουσιαστικά θα κάνει δώρο στον ιδιώτη δισεκατομμύρια δραχμές, που θα βγουν από τις τσέπες των εξασθενημένων οικονομικά Πειραιωτών και δε θα καταλήξουν καν στα ταμεία του δήμου. Ομως, πέρα από αυτό, θα πρέπει να αποφασίσουν και να επιλέξουν ανάμεσα στον κοινωνικό χαρακτήρα και την ιδιωτική εταιρία, που δε συμβαδίζουν. Αν επιλέξουν τη δεύτερη, να παραιτηθούν, γιατί θα είναι επικίνδυνοι για την πόλη, και να πάνε να δουλέψουν στον ιδιωτικό τομέα, που επιθυμούν να υπηρετούν!

- Τι προτείνετε εσείς να γίνει;

- Ο Πειραιώτης δεν είναι σφουγγάρι να τον σφίγγουν συνεχώς. Αρκετά τον έχουν επιβαρύνει και δεν υπάρχει λόγος ούτε να καταταλαιπωρείται, ούτε και να πληρώνει υπέρ του ιδιώτη, που θα έρθει να αντικαταστήσει το δήμο κερδοσκοπώντας. Θα πρέπει να εξεταστούν πολύ σοβαρά οι προτάσεις των εργαζομένων. Θα είναι, άλλωστε, πολύ πιο οικονομικό και ουσιαστικό να δοκιμάσουν τη δυναμικότητα και την αποδοτικότητα της Δημοτικής Αστυνομίας. Και δε χρειάζονται υπέρογκα ποσά για να μπορέσει να λειτουργήσει. Πενήντα εκατομμύρια επιπλέον το χρόνο και 60 δημοτικοί αστυνομικοί είναι αρκετά για τις 3.000 περίπου θέσεις στάθμευσης. Αλλά, πέρα και από τα οικονομικά στοιχεία, αυτό που κυρίως χρειάζεται είναι να διατηρήσει η Τοπική Αυτοδιοίκηση τον κοινωνικό και λαϊκό της χαρακτήρα, να αντισταθεί στην επιλογή των ιδιωτικοποιήσεων. Αλλά, για να γίνει αυτό σήμερα, πρέπει να ανατραπούν οι... εντεταλμένες πλειοψηφίες. Εως ότου γίνει αυτό χρειάζεται αγώνας, τόσο από τους εργαζόμενους στο δήμο, που βλέπουν πρώτοι τις επιπτώσεις, όσο και από τον πειραϊκό λαό συνολικά.

Γερ. Τρ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ