Τρίτη 19 Μάρτη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΤΟ "ΜΕΓΑΛΟ ΦΑΓΟΠΟΤΙ"
Αγριεύει ο πόλεμος συμφερόντων

Η γαλλική κοινοπραξία, που ήταν υποψήφια για το αεροδρόμιο Σπάτων, κρύβεται πίσω από τα εις βάρος του δημοσιεύματα, υποστηρίζει ο Κ. Λαλιώτης

Σε νέα πιο άγρια φάση περνάει ο πόλεμος των μεγάλων οικονομικών συμφερόντων, εντός και εκτός της χώρας, για το μοίρασμα της "πίτας" εκατοντάδων δισεκατομμυρίων στο "μεγάλο φαγοπότι" των επονομαζόμενων μεγάλων έργων.

Χτες ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Κ. Λαλιώτης, σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου ανακοίνωσε ότι ο εκπρόσωπος της γαλλικής κοινοπραξίας ΑΑΑ, που ήταν η δεύτερη μειοδότρια για την κατασκευή του αεροδρομίου στα Σπάτα, έκανε παρέμβαση στον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζ. Σαντέρ, και επικαλούμενος τα δημοσιεύματα της εφημερίδας "Το Ονομα" για τις μίζες δισεκατομμυρίων προσπαθεί να ακυρώσει την κατακύρωση του έργου στη γερμανική κοινοπραξία "Χόχτιφ".

Αξίζει να σημειωθεί ότι η παρέμβαση αυτή του Γάλλου εκπροσώπου της ΑΑΑ, Ρ. Μαό, γίνεται τη στιγμή που για το έργο αναμένονται κρίσιμες αποφάσεις, άσχετα αν παράγοντες της Κομισιόν έλεγαν χτες ότι αυτή απορρίφθηκε από τον Ζ. Σαντέρ. Συγκεκριμένα, αναμένεται η οριστικοποίηση της απόφασης της Κομισιόν με την οποία θα επιτρέπει στην κυβέρνηση να χρηματοδοτήσει τα Σπάτα, με κοινοτικά κονδύλια που θα κοπούν από άλλα έργα, ύψους 70 περίπου δισ. δρχ. Επίσης, στις 26 του Μάρτη αναμένεται να ληφθεί η οριστική απόφαση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων για τη δανειοδότηση του 50% του κόστους του έργου, δηλαδή με 325 δισ. δρχ.

Ο Κ. Λαλιώτης χαρακτήρισε αθέμιτη την παρέμβαση της γαλλικής κοινοπραξίας. Μάλιστα, χαρακτήρισε "μαφιόζικη μέθοδο" την ενέργεια του εκπροσώπου της να επικαλεστεί τα πλαστογραφημένα και συκοφαντικά δημοσιεύματα της εφημερίδας "Το Ονομα", όπως είπε, και για τα οποία έχει ο ίδιος προσφύγει στη Δικαιοσύνη. Επίσης, ανέφερε ότι "τώρα έπεσαν οι μάσκες", υπογραμμίζοντας σαφώς ότι πίσω από τα δημοσιεύματα της εφημερίδας "Το Ονομα" κρύβονται τα συμφέροντα της γαλλικής κοινοπραξίας.

Ερωτηματικά ωστόσο προκαλεί το γιατί ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ επέλεξε αυτή τη στιγμή να δώσει στη δημοσιότητα την παρέμβαση της γαλλικής κοινοπραξίας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αν και αυτή είχε γίνει στις 29 του Φλεβάρη. Πάντως, ο ίδιος προέβλεψε ότι θα υπάρξουν και άλλες επιθέσεις εναντίον του από διάφορα συμφέροντα, τα οποία για μια ακόμη φορά αρνήθηκε να κατονομάσει.

Σύμφωνα με πληροφορίες του "Ρ", όλα ξεκίνησαν πριν 2 περίπου χρόνια, όταν η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έβαλε στο παιχνίδι κατασκευής του αεροδρομίου και τους Γάλλους, αλλά στη συνέχεια άλλαξε άρδην στάση - κάτω από την πίεση διαφόρων μεγάλων οικονομικών συμφερόντων - και κατακύρωσε το έργο στη γερμανική "Χόχτιφ" με πάρα πολύ δυσμενείς όρους, που αποτυπώνονται στη σκανδαλώδη σύμβαση παραχώρησης. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η κυβέρνηση υποσχέθηκε ως αντιστάθμισμα στους Γάλλους άλλα έργα, όπως τη ζεύξη Ρίου - Αντιρρίου. Το τελευταίο όμως διάστημα γίνεται φανερό ότι το έργο αυτό δύσκολα θα προχωρήσει και γι' αυτό οι Γάλλοι ξεδιπλώνουν την επίθεσή τους...

Ο υπουργός, απαντώντας σε ερωτήσεις, είπε ότι κάθε εργολαβική κοινοπραξία δικαιούται να κάνει τέτοιου είδους προσφυγές στα κοινοτικά όργανα, και πρόσθεσε ότι "δεν μπορεί όμως να επικαλείται παρόμοια χαλκευμένα στοιχεία". Επίσης, ανέφερε ότι είχε επικοινωνία για το θέμα με τον Ελληνα επίτροπο, Χρ. Παπουτσή, και ότι έχει συνεννοηθεί με τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση να υπάρξουν αντιδράσεις προς όλες τις κατευθύνσεις.

Τέλος, ο Κ. Λαλιώτης δήλωσε ότι η χρηματοδότηση του έργου των Σπάτων είναι διασφαλισμένη και στην Ευρωπαϊκή Ενωση και στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ενας ακόμη «Δρόμος Χαρατσώματος» στο κεφάλαιο (2007-02-06 00:00:00.0)
Οι «μνηστήρες» του προαστιακού (2001-11-13 00:00:00.0)
Αλληλοβρίζονται οι συνυπεύθυνοι (2001-05-31 00:00:00.0)
Εργοδότες - κυβέρνηση οι ένοχοι (1999-01-29 00:00:00.0)
Σύμφωνο με τη "Χόχτιφ" για τη μετεγκατάσταση! (1998-02-25 00:00:00.0)
Στα νύχια της "Χόχτιφ" (1997-07-17 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ