Τρίτη 19 Μάρτη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
"ΚΑΣΤΡΟΠΛΗΚΤΟΙ" ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Κανένα μέτρο για την οικιστική αποκατάστασή τους

Συγκέντρωση έκαναν το πρωί της Κυριακής οι κάτοικοι της Ανω Πόλης, μετά από πρωτοβουλία της "Δημοτικής Αγωνιστικής Κίνησης"

"Το σπίτι αυτό το πήρε η γιαγιά μου όταν ήρθε από τη Μικρά Ασία το 1922. Η μητέρα μου το πλήρωσε στην τράπεζα και αποχτήσαμε τίτλους. Παρ' όλα αυτά όμως, ποτέ η πολιτεία δε μας επέτρεψε να κάνουμε κάποιες παρεμβάσεις σ' αυτά τα σπίτια - στα σπίτια μας - για να μην πέσουν και μας πλακώσουν. Οταν βρέχει, το νερό μπαίνει στα δωμάτια, αποχέτευση δεν έχουμε. Και τώρα λένε "θα σας τα γκρεμίσουμε". Πού να πάμε, όμως, με τα λίγα χρήματα που μας δίνουν;"

Είναι τα λόγια της Ευρυδίκης Κεκή,που την Κυριακή το πρωί μαζί με τους υπόλοιπους κατοίκους της Ανω Πόλης Θεσσαλονίκης - τους λεγόμενους "καστρόπληκτους" - πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας, ζητώντας τη λήψη ουσιαστικών μέτρων, εκ μέρους της πολιτείας, για την οικιστική αποκατάστασή τους. Στη συγκέντρωση, που οργάνωσε η "Δημοτική Αγωνιστική Κίνηση" (ΔΑΚ) σε συνεργασία με την Επιτροπή Καστροπλήκτων, οι κάτοικοι της Ανω Πόλης εξέφρασαν για μια ακόμα φορά την οργή και την αγανάκτησή τους για την ανευθυνότητα και την απραξία των εκάστοτε κυβερνήσεων και αρμοδίων. Η, όπως χαρακτηριστικά τόνιζαν στη συγκέντρωση της Κυριακής, "οι πολιτικές όλων των κυβερνήσεων ευθύνονται για το ότι, εδώ και 74 χρόνια, παραμένουμε ουσιαστικά άστεγοι"...

Οι κάτοικοι διαμαρτύρονται για τα μέτρα του Δήμου Θεσσαλονίκης, τα οποία προβλέπουν την κατεδάφιση των χαμόσπιτών τους, που βρίσκονται σε απόσταση 12 μέτρων από τα βυζαντινά τείχη, προκειμένου να γίνει η όσο το δυνατόν καλύτερη προβολή τους. Επισημαίνουν ότι η πολιτεία δε λαμβάνει καμιά μέριμνα για την οικιστική αποκατάσταση των θιγόμενων οικογενειών, των 280 ιδιοκτησιών, που απαλλοτριώνονται σύμφωνα με το ισχύον σχέδιο για την προβολή των τειχών. Οσο για τις αποζημιώσεις που δίνονται, είναι μικρές και καμιά οικογένεια δε θα είναι σε θέση να αγοράσει καινούρια κατοικία για τη στέγασή της.

Πενιχρές αποζημιώσεις

Μιλώντας εκ μέρους της "Δημοτικής Αγωνιστικής Κίνησης", ο δημοτικός σύμβουλος, Αγ. Σαχίνης,ανέπτυξε στους κατοίκους τη συνολική πρόταση της παράταξης για την ανάπλαση της Ανω Πόλης. Επισήμανε ότι το πρώτο ζητούμενο είναι η οικιστική αποκατάσταση των κατοίκων, που θίγονται από τα έργα ανάπλασης, και η λύση δεν μπορεί να είναι οι πενιχρές αποζημιώσεις που δίνονται από το Δήμο Θεσσαλονίκης, λύση με την οποία συμφωνούν οι άλλες παρατάξεις του Δημοτικού Συμβουλίου. "Να μη γίνει η περιοχή της Ανω Πόλης σαν τα Λαδάδικα. Να μην πεταχτούν οικογένειες στο δρόμο και μετά τη λεγόμενη ανάπλαση της περιοχής να φτάσει η τιμή της γης στα ύψη, με αποτέλεσμα να επωφεληθούν οι επιτήδειοι", πρόσθεσε.

"Να γίνει ένας συνοικισμός "καστρόπληκτων", που να καλύπτει συνολικά τις ανάγκες των κατοίκων, όπως ιατρεία, πολιτιστικά κέντρα κλπ. Ετσι εννοούμε εμείς την οικιστική αποκατάσταση", δήλωσε στο "Ρ" ο Ζήσης Λυμπερίδης,μέλος της ΔΑΚ και κάτοικος της περιοχής. "Με τη συγκέντρωσή μας αυτή - συνέχισε - θέλουμε να γίνει γνωστό το πρόβλημά μας. Συστήνουμε μια Επιτροπή, που με τη στήριξη και των κατοίκων, θα προωθήσει παραπέρα το πρόβλημα. Δεν αποκλείεται να προχωρήσουμε σε δυναμικότερες κινητοποιήσεις, με κλείσιμο δρόμων ή ό,τι άλλη μορφή προκύψει, αν επιμένει ο δήμος στη λύση των πενιχρών αποζημιώσεων".

Οπως δηλώνει και η Ευρυδίκη Κεκή, μοναδικός τρόπος για να αντιμετωπίσουν τα προβλήματά τους οι "καστρόπληκτοι" είναι η οικιστική αποκατάσταση. "Δύο οικογένειες κατοικούμε σ' ένα σπίτι 92 τ.μ. και καθεμιά θα πάρει αποζημίωση 7.000.000 δραχμές. Τι μπορούμε να αγοράσουμε μ' αυτά τα χρήματα ", αναρωτήθηκε.

Α. Ν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ