Τρίτη 28 Μάη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΣΟΚ
Στο επίκεντρο η μοιρασιά της εξουσίας

Με προεκλογικές περιοδείες και φιέστες, καθώς και "φιλολαϊκές" εξαγγελίες, επιχειρεί ο Κ. Σημίτης να βελτιώσει τη θέση του

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η σύγκρουση στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος για τη μοιρασιά της εξουσίας ένα μήνα πριν το συνέδριο του κόμματος. Παράλληλα, αναπτύσσονται πρωτοβουλίες στην κατεύθυνση διαμόρφωσης νέων συμμαχιών είτε στην εξεύρεση μιας "κοινά αποδεκτής λύσης", που θα επικυρωθεί με "συμφωνία κυρίων" πριν το συνέδριο.

Ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης επιχειρεί να βελτιώσει τη θέση στο εσωκομματικό πεδίο είτε με περιοδείες (Θεσσαλονίκη, Κρήτη) και φιέστες (όπως χτες στον Κορυδαλλό) είτε με αναγγελίες φιλολαϊκών μέτρων (όπως αυτές που ετοιμάζονται για τους χαμηλοσυνταξιούχους).

Από την άλλη οι εσωκομματικοί αντίπαλοί του, με "αναπτερωμένο ηθικό" μετά τη συνεδρίαση της ΚΟ και την εκλογή γραμματέα της ΚΟ, έχουν στρέψει όλο το βάρος τους στον έλεγχο του συνεδρίου, μέσω της ανάδειξης των αντιπροσώπων από τις οργανώσεις, που γίνεται αυτό το διάστημα.

Με την ολοκλήρωση της εκλογής των συνέδρων, θα διαφανεί κατά πόσο και με ποιους όρους μπορούν να υλοποιηθούν οι όποιοι συμβιβασμοί μεταξύ των δύο βασικών αντιμαχόμενων ομάδων.

Ο γραμματέας του Υπουργικού Συμβουλίου Τ. Μαντέλης, σε συνέντευξή του στο "Παρόν" ζήτησε ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης να αναλάβει τις τρεις κρίσιμες αρμοδιότητες (πρόεδρος κοινοβουλευτικής ομάδας, επικεφαλής εκλογών και υπεύθυνος συνδυασμών και να του ανατεθεί η εντολή σχηματισμού κυβέρνησης), "ανεξάρτητα από τίτλους και κομματικές ή καταστατικές ιδιότητες".

Παράλληλα, όμως, αναφερόμενος στους εσωκομματικούς αντιπάλους του Κ. Σημίτη χρησιμοποιεί "ήπιες εκφράσεις", ενώ εκτιμά ότι "μπορεί να έχουμε διαφωνίες, αλλά δε νομίζω ότι μας χωρίζει κάποιο τεράστιο ποτάμι".

Στο "εκσυγχρονιστικό μπλοκ", σύμφωνα με πληροφορίες, διαμορφώνονται δύο απόψεις για την τακτική που πρέπει να ακολουθήσει ο Κ. Σημίτης στο συνέδριο. Σύμφωνα με την πρώτη άποψη ο πρωθυπουργός, πρέπει να διεκδικήσει τη θέση του αντιπροέδρου, ενώ η δεύτερη τάσσεται υπέρ της μη εμπλοκής του σε μια αντιπαράθεση που δε λύνει το πρόβλημα της διαδοχής και φθείρει τον ίδιο.

Κατά πάσα πιθανότητα ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης θα συναντηθεί αύριο ή μεθαύριο με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Α. Παπανδρέου.

Ιδιαίτερη σημασία αποκτά και η δήλωση του Κ. Σκανδαλίδη ότι η συμφωνία"2 + 4" δεν εξασφαλίζει την υποψηφιότητα Σημίτη για την πρωθυπουργία και ότι το θέμα αυτό θα λυθεί στα πλαίσια του συνεδρίου, όπου θα κριθεί το γενικότερο πρόβλημα εξουσίας στο ΠΑΣΟΚ.

Από την άλλη ο υπουργός Υγείας Αν. Πεπονής σε συνέντευξή του στα "Νέα" ζητά να μη θέσει υποψηφιότητα ο Κ. Σημίτης για τη θέση του αντιπροέδρου, ενώ αρνείται τα εκβιαστικά διλήμματα του τύπου πως "αν ο αντιπρόεδρος δεν είναι και πρωθυπουργός θα υπάρξει κρίση στην κυβέρνηση".

Από την πλευρά του ο Ευ. Βενιζέλος δήλωσε ότι ο σημερινός πρωθυπουργός θα είναι υποψήφιος πρωθυπουργός του κινήματος στις ερχόμενες εκλογές.

Την ίδια στιγμή συνεχίζονται οι αντιδράσεις για τις γνωστές δηλώσεις Πάγκαλου για την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων. Ο πρώην ΥΠΕΞ, Κ. Παπούλιας, κάλεσε τον υπουργό Εξωτερικών να ζητήσει συγνώμη από την ηγεσία των ΕΔ, ενώ επικριτικά για τον Θ. Πάγκαλο εκφράστηκαν άλλα στελέχη όπως ο Γ. Δασκαλάκης, Γ. Παναγιωτακόπουλος κ.ά..

Η Βάσω Παπανδρέου

Υπέρ ενός "ισχυρού ηγέτη", ο οποίος "μαζί με ισχυρή ηγετική ομάδα στο κόμμα θα εξασφαλίσει την ενιαία έκφραση κόμματος και κυβέρνησης", τάχθηκε η υπουργός Ανάπτυξης, Β. Παπανδρέου, μιλώντας χτες βράδυ σε συγκέντρωση που διοργάνωσε η Νομαρχιακή Οργάνωση του ΠΑΣΟΚ στη Ν. Σμύρνη. Αναφερόμενη στο Συνέδριο τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ πρέπει "να βγει πιο ισχυρό, με ισχυρή ηγεσία και ισχυρή - ενωτική ηγετική ομάδα χωρίς αποκλεισμούς και μετά τη συμφωνία όλων". Χαρακτήρισε δε επιφανειακές και μικροδιαφωνίες τις αντιπαραθέσεις στο κυβερνών κόμμα και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι "στο Συνέδριο θα διαψευστούν οι Κασσάνδρες". Σε σχέση με τους στόχους του κόμματος έκανε λόγο για "νέο κοινωνικό συμβόλαιο" και "μια μεγάλη κοινωνική συμφωνία με τους πολίτες και τις ομάδες της έντιμης και δυναμικής παραγωγής". Η ομιλία της, προσαρμοσμένη στο κομματικό ακροατήριο, στο οποίο απευθυνόταν είχε ενωτικές αναφορές και περιλάμβανε συνθήματα του τύπου "όχι στα εσωκομματικά χαρακώματα", "ναι στη σύνθεση των θέσεων και των απόψεων" και "όχι στο κυνήγι των προσωπικών ρόλων, ναι στην ενιαία έκφραση κυβέρνησης - κόμματος".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ