Τρίτη 28 Μάη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΚΕ
"Αξιώνουμε την αποκατάσταση των αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης"

Επερώτηση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κόμματος προς τον υπουργό Οικονομικών

Δεν πρόκειται να επαναχορηγηθούν μία στις τέσσερις, από τις 60.000 συντάξεις των αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης, που περιέκοψε η τότε κυβέρνηση της ΝΔ, σύμφωνα με την απάντηση του υπουργείου Οικονομικών στην ερώτηση των βουλευτών του ΚΚΕ, που κατατέθηκε στη Βουλή στις 22 Απριλίου 1996. Για το λόγο αυτό, η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ επανέφερε το θέμα στη Βουλή, με επερώτηση προς τον υπουργό Οικονομικών, ζητώντας να μάθει από τον Γ. Παπαντωνίου για την πολιτική της κυβέρνησης σχετικά με την αντιμετώπιση των προβλημάτων των αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης και ειδικότερα με τη συνταξιοδότησή τους. Επίσης η ΚΟ ζητά να μάθει τι θα γίνει με τη μη ολοκλήρωση των μέτρων που προβλέπονται στο Ν.1863/89 για την άρση των συνεπειών του εμφυλίου πολέμου και τη μη συνταξιοδότηση των πολιτικών προσφύγων από τη Ρουμανία.

Στην επερώτησή της η ΚΟ του ΚΚΕ τονίζει ότι η παραπάνω ομολογία της κυβέρνησης αποκαλύπτει με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο την αναλγησία της απέναντι σ' ένα ξεχωριστό τμήμα του λαού μας. "Οι αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης υπερασπίστηκαν την πατρίδα με το όπλο στο χέρι. Αγωνίστηκαν για τη λευτεριά, για κοινωνική προκοπή. Και αντί η πατρίδα να τους τιμήσει, τους κυνήγησε. Τους παρεμπόδισε ακόμη και να εργαστούν με αποτέλεσμα πολλοί απ' τους αγωνιστές να μην έχουν την ευκαιρία να συμπληρώσουν κανονικά τις ασφαλιστικές προϋποθέσεις για συνταξιοδότηση - με ευθύνη βέβαια του κράτους, που τους αρνείται σήμερα την αποκατάσταση όσων δεινών και το ίδιο τους προκάλεσε", τονίζουν και οι εννιά βουλευτές του ΚΚΕ στην επερώτησή τους. Επισημαίνουν ότι δεν πρόκειται για επιλογές κάποιας ή κάποιων κυβερνήσεων, αφού οι αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης για περισσότερα από 50 χρόνια τιμωρούνται από όλες τις μετεμφυλιακές κυβερνήσεις.

Πελώριο ηθικό ζήτημα

Το υπουργείο Οικονομικών απαντώντας στην 6773/ 22 - 4 - 96 ερώτηση του ΚΚΕ, δεν αφήνει περιθώρια παρερμηνειών για τις σημερινές θέσεις της κυβέρνησης. Συγκεκριμένα στην απάντηση αφού σημειώνεται ότι το 1991 "κόπηκαν" 60.000 συντάξεις, ξεκαθαρίζεται ότι "θα υπάρξει απόκλιση μεταξύ του αριθμού των συντάξεων που διεκόπη το 1991 η καταβολή τους και του αριθμού των συντάξεων που τελικά θα επαναχορηγηθούν και ο οποίος εκτιμάται ότι θα ανέλθει σε 45.000 - 46.000 περίπου". Επιπλέον στην ίδια απάντηση δηλώνεται κατηγορηματικά ότι "επέκταση των διατάξεων με τις οποίες επαναχορηγούνται οι συντάξεις στους αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης συνταξιούχους του ΟΓΑ και σε εκείνους που δεν είχαν δικαιωθεί σύνταξη μέχρι το 1991, καθώς επίσης και σε άλλες κατηγορίες, δεν αντιμετωπίζεται για δημοσιονομικούς λόγους "...

"Ολα τα παραπάνω δεδομένα στοιχειοθετούν ένα πελώριο ηθικό ζήτημα και συνάμα ένα μέγιστο πολιτικό πρόβλημα για την κυβέρνηση: Ακόμα και σήμερα τιμωρούνται οι αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης! Αυτή είναι η ουσία του ζητήματος. Και στην περίπτωση αυτή, γίνεται λόγος για "συντάξεις" που στην πραγματικότητα είναι απλά βοηθήματα", τονίζει στην επερώτησή της η ΚΟ του ΚΚΕ.

Φαίνεται δηλαδή ξεκάθαρα η διαρκής κοροϊδία της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ από το 1993 μέχρι σήμερα. Στην επερώτησή του το ΚΚΕ θυμίζει:

  • Στις αρχές του 1994 συζητήθηκε η πρόταση νόμου του ΚΚΕ "Συμπλήρωση της νομοθεσίας για την αναγνώριση της Εθνικής Αντίστασης και την άρση των συνεπειών του εμφυλίου πολέμου - Κατάργηση των άρθρων 6 και 7 του Ν.1976/91". Η πρόταση αυτή που αντιμετώπιζε ολοκληρωμένα το ζήτημα, καταψηφίστηκε από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, αλλά και από τη ΝΔ και την Πολιτική Ανοιξη. Τότε η κυβέρνηση είχε δεσμευτεί ότι θα δώσει η ίδια λύση στο πρόβλημα, ενώ ανάλογη δέσμευση ανέλαβε και ο τότε πρωθυπουργός.
  • Στην Εισηγητική Εκθεση του Κρατικού Προϋπολογισμού για το 1995 η κυβέρνηση δεσμευόταν επίσης ότι "τα αιτήματα των αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης θα αντιμετωπιστούν από το αποθεματικό, το αργότερο μέχρι το Φεβρουάριο του 1995, με βάση το πόρισμα της σχετικής Επιτροπής, η οποία έχει συσταθεί στο υπουργείο Οικονομικών για τη μελέτη του θέματος και την αποκατάσταση των αδικιών για όσους απώλεσαν τα δικαιώματά τους με το Ν.1976/91".
  • Ανάλογες δεσμεύσεις ανέλαβε η κυβέρνηση διά των υπουργών της με τις απαντήσεις που έδωσαν κατά τις συζητήσεις αλλεπάλληλων επίκαιρων ερωτήσεων του ΚΚΕ (στις 2/12/94, 14/3/95 και 8/12/95), καθώς και με τις απαντήσεις τους σε ερωτήσεις του Κόμματος (στις 7/3/95 και 1/11/95).

Διευκρινίζεται ότι οι παραπάνω δεσμεύσεις αφορούν μόνο όσους είχαν προλάβει να πάρουν σύνταξη μέχρι το 1991. Ετσι πολλές περιπτώσεις αγωνιστών που συμπλήρωσαν τις απαραίτητες προϋποθέσεις για συνταξιοδότηση μετά την ψήφιση του Ν.1976/91 ή είχαν τις προϋποθέσεις από πριν - αλλά για διάφορους λόγους δεν είχαν καταθέσει τα χαρτιά τους - αποκλείονται από την όποια ρύθμιση, αφού η κυβέρνηση δηλώνει τώρα κατηγορηματικά ότι δεν εξετάζεται καμιά περίπτωση διεύρυνσης των δικαιούχων με όσους κρίθηκαν ή θα κριθούν αντιστασιακοί. Πολύ περισσότερο η κυβέρνηση δεν προχωρά στην αντιμετώπιση των προβλημάτων των πολιτικών προσφύγων. Ετσι καθυστερεί, χωρίς καμιά δικαιολογία, η απονομή σύνταξης στους πολιτικούς πρόσφυγες στη Ρουμανία, ενώ πεισματικά επιμένει να αναγνωρίζει μόνο 1.500 ένσημα στους επαναπατρισμένους ή επαναπατριζόμενους πολιτικούς πρόσφυγες, παρόλο που αυτοί στις χώρες προέλευσης έχουν πραγματοποιήσει πολύ περισσότερα. Από την άλλη, η κυβέρνηση δεν παίρνει μέτρα για την εφαρμογή όσων προβλέπονται από το Ν.1863/89 "Αρση των συνεπειών του εμφύλιου πολέμου 1944 - 1949", ώστε να συμπεριληφθούν στις ρυθμίσεις για τους αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης οι μαχητές και οι ανάπηροι του Δημοκρατικού Στρατού (ΔΣΕ).

"Αξιώνουμε την αποκατάστασή τους"

Στην επερώτησή της η ΚΟ του ΚΚΕ αναφέρει τα αιτήματα των αντιστασιακών, όπως αυτά ειπώθηκαν στο 7ο Συνέδριο της ΠΕΑΕΑ:

  • Να ψηφιστεί στη Βουλή το Σχέδιο Νόμου της Οικουμενικής, ώστε να συμπληρωθεί η νομοθεσία για ολοκλήρωση της ηθικής και υλικής αποκατάστασης των αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης, σύμφωνα με την ομόφωνη απόφαση της Βουλής των Ελλήνων της 29 - 8 - 1989.
  • Οι ανάπηροι του Εμφυλίου να εξισωθούν με τους ανάπηρους του πολέμου.
  • Με νομοθετήματα ν' αντιμετωπιστούν τα αιτήματα των πολιτικών προσφύγων, των στρατιωτικών, των Μεσανατολιτών και γενικότερα μιας σειράς κατηγοριών.
  • Να επεκταθούν τα ευεργετήματα του ΑΝ 971/49 και ΝΔ 176/69 και στους Αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης.
  • Να δοθούν και όλα τα ευεργετήματα που παρέχει ο Ν.1285/82 και το ΠΔ 379/83 σ' όλους τους αγωνιστές χωρίς περιοριστικούς όρους.
  • Να καταργηθούν τα άρθρα 6 και 7 του Ν.2320/95 και να εγκριθούν από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας οι πίνακες με τους 135.000 αγωνιστές που είχαν ήδη αναγνωριστεί νόμιμα από τις κρατικές Νομαρχιακές Επιτροπές Κρίσης.
  • Να ανεγερθεί Μνημείο Εθνικής Αντίστασης στο Σκοπευτήριο Καισαριανής.
  • Να ιδρυθεί Μουσείο της Εθνικής Αντίστασης στην αδούλωτη Αθήνα.
  • Να διδάσκεται η πραγματική ιστορία της Εθνικής Αντίστασης σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης και στο στρατό.

"Το ΚΚΕ, ο κύριος αιμοδότης της Εθνικής Αντίστασης, στάθηκε πάντα στο πλευρό των αγωνιστών που απαιτούσαν την πλήρη ηθική και υλική τους αποκατάσταση. Δεν έπαψε με τις συνεχείς παρεμβάσεις του προς τις κυβερνήσεις τόσο του ΠΑΣΟΚ όσο και της ΝΔ να αξιώνει αυτή την αποκατάσταση. Πέρα από τις διαδικασίες κοινοβουλευτικού ελέγχου (αναφορές, ερωτήσεις, επίκαιρες ερωτήσεις, επερωτήσεις κλπ.) το Κόμμα μας πήρε πρωτοβουλίες και σε νομοθετικό επίπεδο είτε κατά τη συζήτηση σχετικών κυβερνητικών νομοσχεδίων, είτε με την κατάθεση προτάσεων νόμου. Σε κάθε περίπτωση το ΚΚΕ υπογραμμίζει ότι χρειάζεται η συνολική αντιμετώπιση του ζητήματος της πλήρους ηθικής και υλικής αποκατάστασης των αγωνιστών", καταλήγει η επερώτηση του ΚΚΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ