Τετάρτη 29 Ιούλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΟΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
"Φυλακισμένη" στην "παρένθεση" η κυβέρνηση

Η ελληνική κυβέρνηση επιθυμεί να χαμηλώσουν οι τόνοι στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις. Ανησυχεί, όμως, για τις αμερικανικές προθέσεις

"Μια παρένθεση, η οποία έχει ήδη κλείσει", θεωρεί η ελληνική κυβέρνηση, σύμφωνα με τη δήλωση του υπουργού Τύπου Δ. Ρέππα, την πρόσφατη ένταση που αποτυπώθηκε στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις, μετά τις δηλώσεις του Θ. Πάγκαλου και τις σκληρές απαντήσεις που έλαβε από τους εκπροσώπους του Λευκού Οίκου και του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών.

Ωστόσο, η επιθυμία της Αθήνας να χαμηλώσουν οι τόνοι δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι θα ικανοποιηθεί, καθώς η αμερικανική πλευρά διατυπώνει ευθέως την "αδυναμία" να επικοινωνήσει με τον υπουργό Εξωτερικών Θ. Πάγκαλο, ο οποίος, μάλλον, επιδίωξε να εκφράσει στο πρόσωπό του τη "δυσλειτουργία" που εμφανίζουν οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις, προφανώς για να τις εκμεταλλευτεί στο εσωτερικό πολιτικό παιχνίδι.

Οι δυσλειτουργίες αυτές, πάντως, όπως λένε πηγές του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, είναι το αποτέλεσμα των διαφορετικών επιδιώξεων Αθήνας και Ουάσιγκτον στην περιοχή. Μάλιστα, όπως υπογραμμίζουν οι ίδιες πηγές, το τελευταίο διάστημα η αμερικανική διπλωματία δεν κρατά ούτε τα προσχήματα, υπογραμμίζοντας στην ελληνική κυβέρνηση πως οι στρατηγικές επιλογές της Ουάσιγκτον στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο δεν επιφυλάσσουν ρόλο για την Ελλάδα. Οι τρόπος, με τον οποίο εκδηλώνεται η "δυσλειτουργία" στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις, πρέπει να σημειωθεί, κατατάσσεται από διπλωματικές πηγές σε δυο επίπεδα: Το πρώτο είναι καθαρά οικονομικό και έχει να κάνει με τα συμβόλαια του εξοπλιστικού προγράμματος και το δεύτερο είναι γεωστρατηγικό και αφορά στην "αδιαπραγμάτευτη" απαίτηση της Ουάσιγκτον να μην εμφανιστεί η Μόσχα - μέσω των πυραύλων "S - 300" - στη νοτιοανατολική Μεσόγειο.

Την κυνική θέση πάνω στην οποία η Ουάσιγκτον οικοδομεί τη "νέα τάξη" στην περιοχή η ελληνική πλευρά την αντιλαμβάνεται ήδη, καθώς ξεδιπλώνεται η συζήτηση για τη Νέα Δομή του ΝΑΤΟ. Πάνω σ' αυτό το "πρόβλημα" χτες το πρωί στο υπουργείο Αμυνας υπό την προεδρία του Α. Τσοχατζόπουλου πραγματοποιήθηκε μακράς διάρκειας συζήτηση με τη συμμετοχή και του Σαβαϊδη, ο οποίος είναι ο πρεσβευτής, επικεφαλής της Μόνιμης Αντιπροσωπείας της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ και εντεταλμένος από την κυβέρνηση να χειριστεί τη διαδικασία για την εγκατάσταση Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης στο Αιγαίο με την Τουρκία. Στη σύσκεψη αυτή, σύμφωνα με πληροφορίες, διαπιστώθηκαν "σοβαρά προβλήματα" για τα ελληνικά συμφέροντα από την εφαρμογή του προτεινόμενου από το ΝΑΤΟ συστήματος ελέγχου της εναέριας δραστηριότητας στο Αιγαίο. Το θέμα αυτό, καθώς συνδέει τα ΜΟΕ μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας με τη Νέα Δομή του ΝΑΤΟ, δημιουργεί πρόσθετα προβλήματα στην Αθήνα, η οποία αντιμετωπίζει την κατηγορία ότι υπονομεύει την εύρυθμη λειτουργία της Νοτιοανατολικής Πτέρυγας του ΝΑΤΟ.

Η Αθήνα, όπως υποστηρίζουν πηγές της κυβέρνησης, αντιμέτωπη με τις κυνικές πολιτικές της Ουάσιγκτον, αναζητά τρόπους διαφυγής, επιδιώκοντας ανταλλάγματα, σε πολιτικό επίπεδο, με αντάλλαγμα την ανάθεση παραγγελιών για το εξοπλιστικό πρόγραμμα των Ενόπλων Δυνάμεων. Μάλιστα, σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, αυτό ήταν το βασικό αντικείμενο της χτεσινής απογευματινής σύσκεψης στο Μέγαρο Μαξίμου, των υπουργών Εξωτερικών και Αμυνας υπό την προεδρία του πρωθυπουργού.

Μέσα ακριβώς από αυτήν τη λογική, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, αντιμετωπίστηκε και το θέμα των αμερικανικών "προτάσεων απεμπλοκής" από το πρόβλημα της εγκατάστασης των ρωσικών πυραύλων στην Κύπρο, το οποίο συζητήθηκε επίσης στη σύσκεψη. Τις προτάσεις αυτές, μετέφερε στη Λευκωσία την περασμένη βδομάδα ο Αμερικανός διπλωμάτης Τ. Μίλερ και "διαδίδεται" ότι ικανοποίησαν τη Λευκωσία, αφού πρόσφεραν μια "αξιοπρεπή απαγκίστρωση" από το πρόβλημα, αναθέτοντας στο ΝΑΤΟ την επιτήρηση της αεροπορικής δραστηριότητας πάνω από την Κύπρο και την έναρξη μιας συζήτησης για την αποστρατικοποίηση, με αντάλλαγμα την παραπομπή στις ελληνικές καλένδες της εγκατάστασης του ρωσικού πυραυλικού συστήματος.

Ισως, αυτήν την "αξιοπρεπή απαγκίστρωση" να είχε κατά νου ο υπουργός Εξωτερικών, όταν, μετά τη σύσκεψη στου Μαξίμου, δήλωσε ότι οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις είναι σε καλή κατεύθυνση και σύντομα θα έχουμε θετικά αποτελέσματα. Ο υπουργός Εξωτερικών ανακοίνωσε επίσης ότι τις προσεχείς μέρες θα συναντήσει των Αμερικανό πρεσβευτή στην Αθήνα, κλείνοντας με αυτόν τον τρόπο και αυτός την "παρένθεση" της έντασης στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις.

Μητσοτάκης - Εβερτ

Στο πλευρό της κυβέρνησης Σημίτη, αναδεικνύοντας ταυτόχρονα και τον "υπερκομματικό" ρόλο του, εμφανίστηκε χτες ο Κ. Μητσοτάκης, ο οποίος εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι η "δύσκολη φάση που περνούμε" θα αντιμετωπιστεί και θα ξεπεραστεί. Συνέστησε υπευθυνότητα και αυτοσυγκράτηση στην εξωτερική πολιτική, αλλά κυρίως ενότητα, ενιαία κατεύθυνση και μία γραμμή. Πάνω απ' όλα όμως, όπως είπε, "δεν πρέπει να ξεχνούμε ότι ο μεγάλος στόχος της Ελλάδας είναι να μπούμε στην ΟΝΕ. Αυτή τη μεγάλη προτεραιότητα δεν πρέπει να την ξεχνούμε ποτέ, ούτε στην εξωτερική μας πολιτική".

Αντίθετα, σκληρή επίθεση κατά του Θ. Πάγκαλου για την "απερίγραπτη και επικίνδυνη" συμπεριφορά του, εξαπέλυσε ο Μ. Εβερτ, ο οποίος υποστήριξε ότι "η σωστή αντιμετώπιση των πραγμάτων θα ήταν μέσω της διπλωματικής οδού"! Εξηγώντας τη συμπεριφορά του υπουργού Εξωτερικών, επανέλαβε την εκτίμησή του ότι "αναζητεί να επιτύχει την ηρωική έξοδο από τις εξελίξεις στην εγκατάσταση ή μη των "S - 300" για να μην του αποδοθούν ευθύνες".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ